Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Domov nosil samé jednotky. Chelsea dostal na vrchol

Doma ho držali nakrátko. Rešpekt k rodičom i životným prioritám bol pre Kaia Havertza samozrejmosťou. Absolútnou.

30.05.2021 15:53
Portugal Soccer Champions League Final Foto: ,
Šťastný Kai Havertz s ušatou trofejou.
debata

Veď pred štyrmi rokmi radšej vynechal zápas Ligy majstrov proti Atléticu Madrid, aby sa stihol pripraviť na záverečné skúšky na strednej škole.

„Býval unavený i nepokojný. Nechcel zanedbávať jedno ani druhé. Ešte ako mladík hodlal s futbalom seknúť. Povedal som mu, nech vydrží, lebo by bola škoda zahodiť jedno alebo druhé,“ spomínal niekdajší šéf akadémie Bayeru Leverkusen Jürgen Gelsdorf.

Portugalsko Futbal finále LM Manchester City Chelsea Čítajte viac Európe kraľuje Chelsea. Vo finále rozhodol nemecký mladík

Odvtedy Havertz ďalej nosil domov samé jednotky. V sobotňajšom finále Ligy majstrov k výborným vysvedčeniam pridal aj červený diplom z futbalu. Prvým gólom v najprestížnejšej súťaži rozhodol o výhre Chelsea nad Manchestrom City 1:0.

„Je to fantastický pocit, zaslúžili sme si to. Pätnásť rokov som pracoval, aby som sa dočkal tohto momentu. Nemám slov,“ vravel Havertz pre BT Sport.

Žiadny šibal

Dres si prvýkrát obliekol ako štvorročný. Klubu v Mariadorfe – dedine severne od rodného Aachenu – dlhé roky šéfoval Havertzov starý otec Richard.

„Bez dedka by som tu nebol. Zapálil vo mne futbalový oheň a on nehasne. Všetci doma sme futbaloví blázni,“ smial sa nemecký stredopoliar pre oficiálnu stránku Bundesligy.

Čoskoro (11. júna) oslávi 22. narodeniny. V nemeckej lige vytvoril niekoľko rekordov. Pri všetkých figuroval prívlastok najmladší. Debutant, strelec 30 gólov, hráč so stovkou štartov…

Syn policajta a právničky si musel dávať pozor, aby sa medzi rovesníkmi nevyvyšoval. Mal výborné zázemie, futbal mu išiel a darilo sa mu aj v škole. A keď na prelome 14. a 15. roka vyrástol o decimetre, stal sa z nenápadného chlapca vysoký líder juniorky Leverkusenu.

Portugalsko Futbal finále LM Manchester City Chelsea Čítajte viac Ohlasy médií: Chelsea rozprášila sen Guardiolovho Manchestru

„Bol to milý chlapec z dobrej rodiny, žiadny šibal. Keď vediete hráčov, poznáte ich motiváciu. Veľakrát sú to peniaze, ale Kaiovi o ne vôbec nejde. Nikdy mu nechýbali, ani nebudú,“ doplnil bývalý tréner Leverkusenu Tayfun Korkut.

Čaká ako Iniesta

Z Bayeru prišiel do Chelsea za 82 miliónov eur. Je to najvyššia investícia v osemnásťročnej ére majiteľa Romana Abramoviča.

Ruský miliardár a jeho tím na čele s trénerom Thomasom Tuchelom chcú okolo neho, Masona Mounta či Tima Wernera vybudovať strašiaka pre všetkých súperov. Ideálne na niekoľko rokov.

"Úprimne povedané. Se… na to. Vyhrali sme skur… Ligu majstrov,“ reagoval Havertz po finále na otázku BT Sport ohľadom jeho prestupovej čiastky.

Fanúšik Harryho Pottera vykúzlil na konci prvého polčasu jediný gólový trik. Najskôr plesol čarovným prútikom Mount. Skvele vysunul Havertza do samostatného úniku a bolo 1:0.

„Čaká a čaká a keď si myslíte, že je šanca preč, bum! Je z toho gól. Zakaždým to chce spoluhráčom čo najviac uľahčiť. To isté robil aj Andrés Iniesta,“ vysvetľuje Korkut.

V Londýne mal slabý štart. Až v druhej polovici sezóny sa priblížil k výkonom, ktoré znesú prísnejšie kritériá. Zakončil ju najcennejším gólom kariéry.

„Bežal ako šialenec, zaslúžil si to. Mal ťažkú sezónu. Tento chlapec má top mentalitu. Už teraz je z neho superstar. Dal nám triumf v Lige majstrov,“ uzavrel kapitán Chelsea César Azpilicueta. <pe>

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov vo futbale #Chelsea FC #Kai Havertz