Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Do City vrazili 2 miliardy, kým sa dostali do finále. PSG hneval vulgárny rozhodca

Prekvapenie sa nekonalo. Manchester City zdolal aj v odvete semifinále Ligy majstrov Paríž Saint-Germain (2:0) a prvýkrát vo svojej klubovej histórii sa prebojoval do finále najprestížnejšej klubovej európskej futbalovej súťaže.

05.05.2021 10:30 , aktualizované: 11:16
debata
Ángel Di María z Paríža dostáva červenú kartu v... Foto: SITA/AP, Martin Rickett
Ángel Di María Ángel Di María z Paríža dostáva červenú kartu v zápase proti Manchestru City.

Podarilo sa mu to ako deviatemu anglickému tímu, čo dokazuje dominantné postavenie ostrovného futbalu na európskej scéne. Po šesť zástupcov vo finále LM, resp. EPM dosiaľ mali Taliani a Nemci.

Odvetné semifinále bolo zároveň siedme víťazstvo ManCity v Lige majstrov v neprerušenej sérii, čo je zasa najdlhšia takáto séria v podaní anglického mančaftu v pohárovej Európe. Šesťkrát za sebou vyhrali Manchester United (1965–66), Leeds United (1969–70) and Arsenal (2005).

"Som neuveriteľne hrdý na svojich hráčov. A to aj na tých, ktorí z rôznych dôvodov nemohli hrať. Máme na dosah víťazstvo v Premier League a o tri týždne nás čaká veľké európske finále.

Zdolali sme v súčte dvoch zápasov 4:1 mužstvo, ktoré vyradilo FC Barcelona aj Bayern Mníchov. A to už niečo znamená," zhodnotil historický postup do finále tréner Pep Guardiola.

Anglicko futbal LM odveta semifinále Manchester City PSG Čítajte viac Pohodlný postup. V bitke superbohatých uspeli Angličania

Aj charizmatický Španiel má veľký dôvod na radosť. Konečne prerušil šnúru štyroch semifinálových účastí v Lige majstrov a do finále klubovej súťaže číslo 1 postúpil prvýkrát od sezóny 2010/2011, keď vybojoval trofej s FC Barcelona.

"Guardiola získava v Anglicku tituly ako na páse, ale finále Ligy majstrov mu roky unikalo.

Jeho európsky príbeh so Citizens bol až dosiaľ pretkaný absenciou šťastia v dôležitých momentoch, neschopnosti čeliť tlaku vo vypätých situáciách, keď napríklad vlani jeho zverenci nečakane prehrali vo štvrťfinále s outsidermi z Lyonu 1:3.

Lenže teraz preukázali hernú kvalitu aj pevné nervy a táto tímová zrelosť sa odrazila v postupe do finále," napísal portál BBC Sport.

Španielska Marca sa pozrela aj na finančnú stránku historického postupu Citizens a tá je veľmi zaujímavá. Od roku 2008 je majoritným vlastníkom klubu Manchester City investičná skupina Abu Dhabi United Group zo Spojených arabských emirátov, ktorá až do dnešného dňa vrazila do tejto organizácie 2,016 miliardy eur.

V desiatich rozličných sezónach nákupy hráčov stále presiahli 100 miliónov eur. Prvou lastovičkou bol ešte v roku 2008 Robinho, príchod dnes už 37-ročného Brazílčana z Realu Madrid stál vtedy 40 miliónov.

Prvý veľký úspech Citizens prišiel v sezóne 2011/2012, keď vyhrali Premier League po 44 rokoch. To isté sa im podarilo aj v ďalších troch sezónach (2013/2014, 2017/2018, 2018/2019) a aktuálne je zisk ďalšieho anglického titulu v PL zrejme len otázka času.

futbal Čítajte viac Zápas Manchester City - PSG sme sledovali ONLINE

Súčasná hodnota kádra ManCity je 1,13 mld. eur, čo je najviac spomedzi všetkých popredných svetových futbalových tímov.

"Hráči ManCity vyhrali tiež dvakrát FA Cup, šesťkrát Anglický ligový pohár a trikrát FA Community Shield, čiže Anglický superpohár. Len úspech v Európe sa im roky vyhýbal.

Najbližšie boli v roku 2016 v semifinále s Manuelom Pellegrinim. Ani príchod Pepa Guardiolu nepriniesol okamžitý európsky úspech, ale táto sezóna môže byť konečne prelomová," napísala Marca.

Parížania rovnako ako v prvom stretnutí nedokázali dohrať duel v plnom počte hráčov. V 69. minúte si neustrážil nervy Ángel Di María a po šľapáku na Fernandinha mimo ihriska pri autovom vhadzovaní uvidel červenú kartu.

Francúzsky majster sa navyše nedokázal vyrovnať s absenciou hviezdneho zakončovateľa Kyliana Mbappého, ktorý sa ešte nezotavil zo zranenia lýtka.

"Samozrejme, je nešťastné, že nemohol pomôcť tímu, no to nie je výhovorka. Nemôžeme to spomínať, pretože aj bez neho sme podali dobrý výkon.

Hrali sme podľa plánu, v úvode sme si vytvárali dobré príležitosti. Dominovali sme a proti takému súperovi ako Manchester City to nie je jednoduché," prízvukoval kouč Parížanov Mauricio Pochettino.

PSG v minulom ročníku Ligy majstrov zaznamenal podobný úspech ako City, arabskými petrodolármi financovaný klub premiérovo postúpil do finále súťaže. Na druhú účasť v záverečnom zápase sezóny si však bude musieť počkať.

„Tím neustále bojoval. Za to som na hráčov hrdý. Občas však vo futbale potrebujete isté percento šťastia,“ skonštatoval smutne Pochettino.

Súper pre Manchester City v istanbulskom finále 29. mája vzíde z druhého semifinále medzi FC Chelsea a Realom Madrid. Prvý zápas v Madride sa skončil 1:1, odveta sa hrá v stredu od 21.00 h v Londýne.

Nekompromisný Kuipers

Podľa stredpoliara Parížanov Andera Herreru bol jeho tím lepší ako City. Posťažoval sa na rozhodcu, ktorý vraj použil na adresu jeho spoluhráčov vulgárne výrazy.

„Sedemdesiat minút sme boli lepším tímom. Útočili sme, boli sme vpredu, skúšali sme všetko, ale neúspešne. Odchádzam so zdvihnutými hlavami,“ uviedol pre RMC niekdajší hráč Manchestru United.

Španielove slová celkom nekorešpondujú so scénarom zápasu. Po vylúčení di Maríu mali Parížania šťastie, že arbiter nevylúčil ďalších hráčov. Napriek tomu sa naňho Herrera sťažoval. Rozhodca vraj jeho spoluhráčovi Laendrovi Paredesovi povedal, aby šiel do r…

„Keby to bolo naopak, dostal by tak troj- až štvorzápasovú stopku,“ hneval sa Herrera. Kritika na adresu Kuipersa prišla aj ďalšieho hráča Marca Verrattiho. Dán ho mal počastovať rovnakým vulgarizmom. „Často sa počas zápasu rozprávam s rozhodcami, no nie takýmto tónom,“ uviedol Talian.

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #Paríž St. Germain