Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina Realu Madrid vstal z invalidného vozíka

Obranca, ktorý takto trafí svojou slabšou nohou? Klobúk dole.

25.02.2021 13:28
Ferland Mendy Foto: ,
Ferland Mendy, hrdina Realu Madrid.
debata

Ferland Mendy sa v stredu večer ukázal v plnej paráde. Trápiacemu sa Realu Madrid zaistil najtesnejšie víťazstvo 1:0 na ihrisku Bergama. Atalanta hrala viac ako 70 minút v desiatich, keď sa zbytočne nechal vylúčiť Remo Fleuler. Švajčiarsky obranca nemotorne zasiahol voči unikajúcemu Mendymu a hlavný rozhodca bol nekompromisný.

„Keby som sa na to sťažoval, tak mi UEFA dá stopku na dva mesiace. Takže to nebudem komentovať,“ snažil sa zachovať chladnú hlavu kouč Gian Piero Gasperini.

Real už nežiari tak, ako kedysi. Prechádza výraznou prestavbou kádra. Trvá už viac ako dva roky, ale stále nepriniesla želaný európsky úspech. Veľa nových tvári potrebuje čas, kým si zvykne na tiaž dresu najslávnejšieho futbalového klubu sveta.

Jedným z nich je aj 25-ročný Mendy. Do Madridu prišiel pred dvomi rokmi z Lyonu za 48 miliónov eur. V stredu potvrdil, že to má nespornú kvalitu. Jeho pekný gól pravačkou je však oproti tomu, čo zažil pred desiatimi rokmi, len slabý odvar.

„Nikdy nebudeš hrať futbal,“ vypočul si Mendy v jednej z parížskych nemocníc.

Synovi dvoch afrických utečencov sa v tom momente zrútil svet. Ako člen akadémie parížskeho Saint-Germain sníval o tom, že napodobní Ronaldinha. Po šiestich rokoch však v jednom zo súbojov utrpel zranenie bedra, ktoré odštartovalo reumatoidnú artritídu.

Mendy rok nehral futbal. Prvé tri mesiace nosil plastový korzet na spevnenie bedrových kĺbov. Ďalšie tri ho liečili na klinike. Práve tam sa naučil jazdiť s invalidným vozíkom. Zvyšného polroka absolvoval dlhú a bolestivú rehabilitáciu. V čase, keď jeho spoluhráči pokukovali po mládežníckych reprezentáciách, mal Mendy úplne iné problémy.

Učil sa odznova chodiť, od piky musel vybudovať svoje svalstvo. Nielen preto, aby vstal z vozíka, ale aj kvôli futbalu. Nikdy sa svojho veľkého sna nevzdal. Silou vôle dokázal prekonať ukrutnú bolesť a znegovať názory odborníkov.

A to je viac, ako dať gól v Lige majstrov za Real Madrid…

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #Ferland Mendy