Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trénoval na poli. Turkov ťahá moslim z Bosny

Poď, Edin, ideme trénovať. Kapitán futbalistov Basaksehiru Edin Višča počúval túto vetu každý deň. V rodnej obci Čuništa s necelými 500 obyvateľmi od svojho otca, v neďalekom meste Olovo zase od muža, ktorý mu zmenil život.

05.11.2020 15:15
Edin Višča Foto:
Edin Višča.
debata

Niekedy mu tieto slová išli na nervy, ale zakaždým poslúchol. Nech pálilo slnko alebo bol vonku lejak.

Keď mal Višča pätnásť, bol na hrane úspechu a pádu. Tréner FK Budučnost Banoviči Esad Lugavič však videl v drobnom mladíkovi veľký potenciál. O tom, že sa naplnil, už vie aj slávny Manchester United.

Višča v stredajšom súboji Ligy majstrov strelil gól a pripísal si aj asistenciu pri výhre 2:1 nad anglickým gigantom.

„Prišiel za mnou a ťahal ma na tréning. Na ihrisko, do haly či na pole. Behali sme, strieľali a prihrávali si všade, kde sa dalo a aj tam, kde to vôbec nešlo. Navždy mu budem zaviazaný, ukázal mi správny smer,“ priznal Višča pred štyrmi rokmi v rozhovore pre Mondo Futbol.

V tom čase už piaty rok hrával za Basaksehir, kde sa neznámy rodák z Bosny a Hercegoviny postupne vypracoval na reprezentanta svojej krajiny, lídra mužstva i jednu z hviezd nabitej tureckej ligy. V krajine polmesiaca sa veľmi rýchlo aklimatizoval. Niet sa čomu čudovať…

„Bosna a Turecko sú veľmi podobné krajiny. Cítim sa v Istanbule ako predtým v Sarajeve. Ľudia ma prijali za svojho a ja im chcem na oplátku darovať triumfy, trofeje a zážitky,“ doplnil oddaný moslim.

V stredu večer sa mu to aj spoločne so slovenským obrancom Martinom Škrtelom podarilo. Basaksehir dosiahol najväčšie víťazstvo v 30-ročnej klubovej histórii. V treťom súboji hlavnej fázy Ligy majstrov dosiahol prvý triumf.

Najvýraznejší podpis má pod ním práve Višča. Po šiestich rokoch – naposledy sa to podarilo krídelníkovi Bayernu Mníchov Arjenovi Robbenovi – je ďalším hráčom, ktorý proti United v Lige majstrov zaznamenal gól a asistenciu. Fanfáry však odmieta.

„Nikto sa nepovyšuje. Všetci tvoríme jeden silný tím. Vďaka nemu sme sa postupne vypracovali nahor a chceme ísť ešte vyššie. Verím, že potrápime aj ďalších silných súperov,“ odkázal favoritom Višča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Istanbul Basaksehir #Edin Višča