Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Proti prúdu. V tíme Krasnodaru pokľakli len štyria, v Marseille nik

Pri geste pokľaknutia na podporu hnutia Black Lives Matter sa občas nájdu aj športovci, ktorí idú proti prúdu. Počas tohtotýždňových hracích dní futbalovej Ligy majstrov sa to stalo pred dvoma zápasmi.

29.10.2020 14:48
Marseille, Manchester City Foto: ,
Hráči Marseille pred zápasom zostali stáť, zatiaľ čo všetci futbalisti súpera z Manchestru City pokľakli.
debata (7)

V utorok hráči Marseille pred stretnutím s Manchestrom City svoj boj proti rasizmu nevyjadrili na kolenách, ale zostali stáť pri stredovom kruhu.

U viacerých fanúšikov sa to stretlo s nepochopením, tamojšie médiá však uvádzajú, že hráči Marseille si takto uctili pamiatku Samuela Patyho.

Učiteľa, ktorého 16. októbra pred školou na predmestí Paríža brutálne zavraždil 18-ročný islamista za to, že študentom ukázal karikatúry proroka Mohameda. Útočníka polícia neskôr zastrelila.

Francúzsky klub na Twitteri zdôraznil, že vystupuje proti rasizmu a pripája sa k City, ktorému vyjadril spolupatričnosť v tomto boji.

O deň neskôr v Krasnodare pokľakli pred úvodným hvizdom všetci hráči v drese Chelsea, zo základnej zostavy domácich to však urobili len štyria. Aj táto situácia priniesla reakcie rozdelené na dva tábory.

Anglické médiá zozbierali niekoľko pohoršených reakcií zo sociálnych sietí.

„Je šialené, v koľkých častiach sveta stále prekvitá rasizmus. Želám si, aby za toto hráči dostali debakel,“ znel jeden z príspevkov počas duelu, ktorý nakoniec londýnsky tím vyhral 4:0.

„Prečo sa kamery vyhýbajú hráčom, ktorí si nekľakli? Snímajte ich, aby sa za to mohli hanbiť,“ pridal sa ďalší.

Na Twitteri sa však užívatelia postavili aj na obranu štvorice futbalistov ruského celku:

„Prečo by mali kľačať pre teroristickú skupinu? Nemajú snáď právo voľby, za čím budú stáť? Je to nonsens.“

Ako je známe, slovenskí futbalisti prednedávnom pokľakli v domácom zápase proti Írsku a v Škótsku, čo sa nestretlo s prílišným pochopením fanúšikov či predsedu Národnej rady Borisa Kollára.

Upozornil, že kľaknúť si môžu akurát tak na Slavíne.

Slovenskí futbalisti Juraj Kucka, Patrik... Foto: TASR, Michal Svítok
Juraj Kucka, Patrik Hrošovský, Marek Hamšík Slovenskí futbalisti Juraj Kucka, Patrik Hrošovský a Marek Hamšík a Ír James McCarthy pred výkopom zápasu na Tehelnom poli.

Slovenský futbalový zväz reagoval, že kritiku vníma a potvrdil, že viac si už futbalisti nekľaknú. Pred zápasom Ligy národov proti Izraelu to neurobili.

Hovorkyňa zväzu Monika Jurigová pre portál Šport24 vyhlásila, že išlo o vec „so súhlasom UEFA“ a nie príkaz.

„Akt sa konal so súhlasom UEFA a prišiel v oboch prípadoch zo strany súperov, ktorí majú v tímoch aj hráčov rôznej pleti a tak slovenskí reprezentanti pokľakli v rámci podpory súpera. SFZ si uvedomuje, že je to citlivá téma aj na Slovensku a v ďalších zápasoch už s takouto podporou neuvažuje,“ uviedla Jurigová.

S dávkou nevôle sa stretli aj českí hráči za pokľaknutie pred zápasom so Škótmi. Vyjadrili sa k nemu tamojší priaznivci i politici. V ankete portálu iDnes približne 75 percent hlasujúcich uviedlo, že s týmto gestom má problém.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Black Lives Matter #Chelsea FC #Krasnodar