Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Presvedčil premiéra. Rashford bojuje za chudobné deti

Nafúkanci, ktorých zaujímajú iba peniaze. Sebavedomí chlapi, ktorí na ihrisku padajú ako hrušky, ale v tetovacích štúdiách vydržia hodiny bolesti. Nie príliš vhodné príklady pre mládež.

21.10.2020 13:58
Britain Soccer Premier League Foto: ,
Marcus Rashford.
debata (1)

Na väčšinu futbalistov sa pri dnešných platoch a manieroch pozerá s predsudkami. Sú však aj výnimky potvrdzujúce pravidlo. Jednou z najsvetlejších je Marcus Rashford.

Gól a kapitánska páska

Útočník Manchestru United výborne pracuje s hviezdnym statusom – na ihrisku aj mimo neho. V utorok večer rozhodol gólom z 87. minúty o víťazstve anglického veľkoklubu na ihrisku parížskeho Saint-Germain (2:1) v prvom kole skupinovej fázy Ligy majstrov.

„Keď sa zápas blíži ku koncu, možno dostanete jedinú šancu na to, aby ste niečo zmenili. Musíte s ňou naložiť čo najlepšie. Podarilo sa a máme veľmi cenné tri body. Teším sa z gólu, ale výhra je dôležitejšia,“ vravel Rashford pre BT Sport.

Najbohatší futbalisti planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Paul Pogba - 85 miliónov dolárov.

Krátko po presnej strele na vzdialenejšiu žrď si na ruku navliekol kapitánsku pásku. Odovzdal mu ju striedajúci dirigent ofenzívnej hry United Bruno Fernandes. Pre Rashforda to znamenalo celý svet.

„Je to veľká pocta. Mám radosť, lebo sme sa touto výhrou dostali do výhodnej pozície. Musíme si však zachovať koncentráciu i správne nasadenie. Bol to iba prvý súboj,“ doplnil Rashford.

Twitter proti hladu

Boj mu nie je cudzí. Veď prepracovať sa do základnej zostavy jednej z najslávnejších futbalových značiek na svete je drina ako hrom. Pri Rashfordovej životnej filozofii a postojoch je však jeho 15-ročný rast v štruktúrach Manchestru United menej podstatný.

„Sú aj dôležitejšie veci ako je futbal. Je to síce naša práca, ale pre svet iba možnosť, ako vypnúť od problémov. A my, futbalisti, by sme z našej pozície mali na ne poukazovať,“ prízvukoval Rashford.

Mladík sa rozhodol, že ich začne rovno riešiť. A tak nie div, že čoskoro 23-ročný strelec dostal od britskej kráľovnej Alžbety II. titul člen Rádu britského impéria (MBE).

„Oceňujeme jeho angažovanosť v boji proti chudobe detí počas pandémie koronavírusu,“ uviedla kráľovská kancelária. „Som poctený. Bol to špeciálny moment pre moju rodinu, najmä pre mamu, ktorá si zaslúži uznanie. Verím, že sa mi podarí inšpirovať ľudí k tomu, aby robili viac dobra. Boj o ochranu zraniteľných detí je však ďaleko od konca,“ reagoval Rashford.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

Vďaka čomu si Rashford prestížny titul získal? Zjednodušene povedané – vďaka Twitteru…

Rodák z Manchestru na sociálnej sieti v júni vyjadril znepokojenie nad rozhodnutím britskej vlády.

Kompetentní chceli počas letných prázdnin zastaviť systém poskytovania obedov takmer 1,3 miliónu školopovinných detí z chudobných rodín. Riešenie – nie je škola, nebude ani jedlo – sa Rashfordovi vôbec nepáčilo.

"Aj ja som bol na tom jedle závislý. So súrodencami sme boli len zlomkom zo státisícov. To nikoho nezaujíma, čo s nimi bude? Každé ráno vstávajú a majú pred sebou iba prázdne zásuvky.

Je to strašná realita chudobných anglických detí v roku 2020," napísal v sérii príspevkov na sociálnej sieti.

Nepriťažujte im

Jeho tvrdé, ale pritom slušné a trefné vyjadrenia zaujali nielen futbalovú verejnosť či celebrity, ale aj bežných ľudí.

Zdieľania jeho najlepších príspevkov sa počítali v miliónoch. Pri väčšine z nich nájdeme aj hashtag #maketheuturn, čo je jasný odkaz vláde, aby zmenila toto rozhodnutie.

„Moja mama by v tejto situácii nespala noc za nocou. Bála by sa, ako zaplatí účty a čo nám dá jesť. Celá generácia rodičov a detí je ovplyvňovaná touto pandémiou. Nerobte im to ešte ťažšie,“ pokračoval Rashford.

Zostrih zo zápasu Paríž - Manchester United.

V drese Manchestru United debutoval v osemnástich rokoch. Ako chudobný chlapec sa musel medzi talentovanými mladíkmi obracať. Stávalo sa, že ho viacerí tréneri museli nabádať k tomu, aby sa nebál čerpať sebavedomie či predostrieť kritiku.

„Má tvár chlapca, ale vo vnútri je to človek ostrieľaný životom. Je pre nás všetkých veľkým príkladom,“ pochválil svoju hviezdu kouč United Ole Gunnar Solskjaer.

Reagoval na jeho krok stať sa mediátorom medzi zákonodarcami. Všetky zainteresované strany chceli niečo iné, Rashford ich však na Twitteri či v článkoch v denníku The Times prosil, aby nerobili z detí rukojemníkov.

Výsledok bol ohromujúci. Podstatnejší ako všetky góly či trofeje, ku ktorým sa mladý Rashford dopracuje.

„Vytvárame nový fond na podporu rodín v núdzi počas šesťtýždňových letných prázdnin,“ uviedol hovorca premiéra Borisa Johnsona.

Rashforda zmena rozhodnutia z Downing Street 10 za zhruba 120 miliónov libier dojala.

„Ani neviem, čo povedať. Len sa pozrite, čo dokážeme. Toto je Anglicko v roku 2020,“ odkázal Rashford.

Ako inak – na Twitteri.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #Paríž St. Germain #Marcus Rashford