Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koľko stojí večná sláva? Márnotratný čelí šporovlivému

Vyhrať Ligu majstrov bez nich je utópia. Nedostatok značných investícií do kádra sa klubom môže v kritických momentoch stretnutí vypomstiť. Ich dostatok vám zasa zaručuje silnú pozíciu na trhu s hráčmi.

22.08.2020 23:38
Liga majstrov, trofej Foto: ,
Trofej Ligy majstrov v Lisabone pred finálovým nedeľným finálovým zápasom.
debata

Peniaze hýbu svetom – hovorí sa. Platí to aj o tom futbalovom. Čoraz častejšie kupujú zámožní slávne i menej známe značky. S jediným cieľom. Vystúpiť na najvyšší piedestál. Nech to stojí, čo to stojí.

Existuje však aj iná cesta. Pracnejšia, komplexnejšia, časovo náročnejšia. Drží sa hesla – nemať všetko hneď a trpezlivo si na úspechy, víťazstvá a trofeje počkať. Má svoje nevýhody i obrovské plusy. Napríklad môžete vďaka nej ušetriť stovky miliónov eur.

V nedeľu večer (21.00, prenos vysiela TV Markíza) sa ukáže, ktorá z ciest k trofeji pre víťaza najprestížnejšej klubovej súťaže je kratšia. V Lisabone sa totiž stretnú paralelné svety. Márnotratný Paríž nastúpi proti šporovlivému Bayernu.

„Bude zaujímavé sledovať na ihrisku toľko hviezd na oboch stranách s vedomím, že jedna skupina hráčov sa do finále Ligy majstrov dostala po typickej ceste a tú druhú zasa presvedčila rýchla a moderná vízia úspechu,“ zamýšľal sa Gary Lineker, niekdajší hráč Tottenhamu či Barcelony.

Oslavy? Ešte sme nevyhrali

Expert stanice BT Sport sa nikdy netajil svojou slabosťou pre katalánsky veľkoklub a jeho lídra Lionela Messiho. A ani tým, že sa mu ťažko pozeralo na štvrťfinálovú barcelonskú demontáž 2:8 od Bayernu.

Najlepší strelci Ligy majstrov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
9. Andrij Ševčenko (Ukr./Dynamo Kyjev, AC...

„Najdesivejšie na tom je, že takýto debakel nie je dielom náhody,“ skonštatoval Lineker. Bez preháňania platí, že Bayern na takomto výkone pracoval roky. Po záverečnom hvizde – podobne ako aj po semifinálovom vyradení Lyonu po výhre 3:0 – sa nekonali žiadne bujaré oslavy na ihrisku či v šatni.

„Naša úloha ešte neskončila. Budeme oslavovať až keď zvíťazíme,“ reagoval Thomas Müller s typickým nemeckým pragmatizmom.

Tridsaťročný Nemec je mozgom skvelo fungujúcej ofenzívnej mašiny. Na pozícii podhrotového útočníka zásobuje najlepšieho útočníka súčasnosti Roberta Lewandowského a aj dve šikovné krídla – Serga Gnabryho napravo, Ivana Perišiča vľavo.

„Nechápem, prečo je už v nemeckej reprezentácii nepotrebný,“ krčil ramenami bývalý stopér Manchestru United Rio Ferdinand.

Thomas Müller oslavuje gól do siete FC... Foto: TASR/AP, Rafael Marchante
Portugalsko Lisabon šport futbal LM 1/4 Barcelona Bayern Thomas Müller oslavuje gól do siete FC Barcelona v zápase štvrťfinále na finálovom turnaji Ligy majstrov v Lisabone.

Nie je jediným, kto sa nad rozhodnutím kouča National Elf Joachima Löwa pozastavuje. Müller je spoločne s gólmanom Manuelom Neuerom symbolom systematicky skvele pracujúceho Bayernu. Bavorom sa už roky darí robiť za málo peňazí veľa muziky.

Práve novodobý reformátor brankárskeho postu Neuer je najdrahšou posilou zo základnej jedenástky Bayernu, ktorá nastúpila v semifinále proti Lyonu. Tridsaťštyriročný rodák z Gelsenkirchenu prišiel do Mníchova pred deviatimi rokmi za 30 miliónov eur.

Druhým najdrahším hráčom je Thiago Alcantara (prišiel za 25 miliónov), tretím stopér Jérome Boateng (13,5). Objav tejto sezóny Alphonso Davies prišiel za desať z kanadského Vancouvru. Zaujímavosťou je, že ak Bavori v nedeľu uspejú, dostanú Whitecaps k tejto čiastke ešte milión navyše ako bonus.

A aby toho nebolo málo – štyria hráči základnej zostavy nestáli na prestupovom trhu ani cent. Leon Goretzka a Robert Lewandowski prišli zadarmo, Thomas Müller a David Alaba sú odchovancami akadémie päťnásobného víťaza Ligy majstrov.

Kanonier Bayernu Robert Lewandowski. Foto: SITA/AP, Manu Fernandez
Robert Lewandowski Kanonier Bayernu Robert Lewandowski.

„Držíme sa svojej filozofie, ktorá nám doteraz prinášala úspechy,“ vysvetlil pred časom generálny riaditeľ Bayernu Karl-Heinz Rummenigge.

Nákupy za 1,3 miliardy

Jeho náprotivok Nasser Al-Khelaifi má totálne odlišný biznisplán. Klišé o tom, že sa úspech nedá kúpiť, azda ani nepozná. Katarský biznismen prišiel so svojou partiou do Paríža pred deviatimi rokmi. Krátko po tom, ako dokončili nákup klubu, sa stal generálnym riaditeľom.

Pod ikonickým dielom architekta Gustava Eiffela predstavil odvážny päťročný plán. Počas neho mal PSG dlhodobo obsadiť nielen domáci futbalový trón, ale získať aj svoju premiérovu trofej v Lige šampiónov. Prvá časť „päťročnice“ bola splnená, druhá ani zďaleka.

Za deväťročné obdobie neobmedzených finančných zdrojov, investície ktorých išli natesno okolo pravidiel finančnej fair-play, vrazili Parížania do nákupu hráčov viac ako 1,3 miliardy eur.

Tréner PSG Thomas Tuchel. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Thomas Tuchel Tréner PSG Thomas Tuchel.

Želaný európsky úspech to prinieslo až teraz. Najskôr prvé semifinále Ligy majstrov od sezóny 1995/1996 po výhre 2:1 nad Atalantou Bergamo, potom šanca na zisk premiérovej trofeje po postupe cez Lipsko (3:0).

Zverenci nemeckého kouča Thomasa Tuchela to patrične oslávili. Sociálnymi sieťami sa prehnala koláž dvoch fotografií. Na jednej Bayern rozoberal výhru nad Lyonom v pokojnom tóne, na druhej sa hráči PSG nefalšovane radovali z prekonania prvej nemeckej prekážky z Lipska.

„Je to najsilnejšie mužstvo, aké tu kedy bolo. Nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Musíme si túto víťaznú mentalitu udržať, lebo história si zapamätá iba víťazný tím Ligy majstrov,“ motivoval spoluhráčov Thiago Silva.

Kapitán a symbol parížskeho vzostupu po sezóne buď Paríž opustí alebo ukončí kariéru. Rodák z Ria de Janeiro prišiel do klubu pred ôsmimi rokmi za 42 miliónov eur. Niektorí jeho kolegovia zo základnej zostavy stáli ešte viac.

Neymar (vpravo) s Kylianom Mbappém na tréningu... Foto: SITA/AP, Miguel A. Lopes
Neymar, Kylian Mbappé Neymar (vpravo) s Kylianom Mbappém na tréningu v Lisabone.

Za Maura Icardiho zaplatia Parížania na začiatku novej sezóny päťdesiat miliónov eur, Ángel Di María bol ešte o trinásť miliónov drahší. Klenot ofenzívy osemnásobného francúzskeho majstra Kylian Mbappé mal cenovku 145 miliónov, Neymar dokonca astronomických 222 – čo je doteraz najdrahší prestup futbalovej histórie.

„Máme jasnú víziu a držíme sa jej. Veríme, že nám prinesie želaný úspech,“ uzavrel Al-Khelaifi.

Dvaja giganti, dve cesty, dva paralelné futbalové svety. Zvíťazí tradícia alebo moderna?

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Paríž St. Germain