Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Analýza, z ktorej mrazí. Zápas Ligy majstrov mohol spôsobiť smrť 41 ľudí

Marcový odvetný zápas osemfinále futbalovej Ligy majstrov v Liverpoole mohol spôsobiť smrť 41 ľudí na ochorenie COVID-19. Duel "The Reds" s Atléticom Madrid bolo posledné veľké stretnutie v Anglicku pred zákazom športových podujatí.

24.05.2020 11:59
debata
Futbalisti Atlética Madrid s fanúšikmi po... Foto: SITA/AP, Jon Super
Atlético Madrid, Liverpool Futbalisti Atlética Madrid s fanúšikmi po víťazstve v Liverpoole.

Napriek rozbiehajúcej pandémii na Anfield zavítalo 52-tisíc fanúšikov, z toho tritisíc zo španielskej metropoly.

Odborníci z organizácie Edge Health analyzovali dáta z britského Národného zdravotníckeho systému a dospeli k záveru, že šírenie koronavírusu počas zápasu priamo súviselo s úmrtím 41 ľudí.

Podľa vedcov z Imperial College v Londýne a Oxfordskej univerzity už v tom čase mohlo byť v Španielsku 650-tisíc nakazených ľudí, ďalších stotisíc v Británii napriek tomu, že oficiálne čísla boli podstatne nižšie.

S odstupom času spochybnil konanie zápasu aj starosta Madridu Jose Luis Martinez Almedia. „Nedávalo to zmysel, aby tritisíc Madridčanov cestovalo na Anfield. Bola to chyba, mali sme byť opatrnejší,“ citoval Almediu web Daily Mail.

Vo Veľkej Británii evidovali v nedeľu dopoludnia viac ako 257-tisíc prípadov ochorenia COVID-19 a 36.675 úmrtí. Španielsko malo oficiálne 282.370 nakazených a 28.678 mŕtvych.

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #atlético madrid #koronavírus