Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekliaty futbal! Vírus v ňom našiel ideálne podhubie

Talianski odborníci v tom majú jasno. Zápas Ligy majstrov medzi Atalantou a Valenciou bol urýchľovačom šírenia koronavírusu. Teraz si to myslia už aj Briti.

04.04.2020 17:26
FC Liverpool Foto: ,
Fanúšikovia FC Liverpool patria medzi najvášnivejších v Európe.
debata

Písal sa 11. marec, na Slovensku platili už pár dní výnimočné opatrenia a v Liverpoole sa zišli na duely LM proti Atléticu Madrid viac ako 50-tisíc ľudí. V Anglicku v tom čase nejestvovali žiadne obmedzenia.

„Nebolo to dobré rozhodnutie. Ten zápas mohol byť za nárastom prípadov koronavírusu v celej oblasti,“ potvril pre The Guardian Matthew Ashton, člen mestskej rady zodpovedný za verejné zdravie.

„Ľudia nerobia zlé rozhodnutia úmyselne. V tom čase vláda situácii neprikladala takú vážnosť. Síce sa to nikdy nedozvieme, ale zápas bol jednou z akcií, ktorá ovplyvnila šírenie choroby v Liverpoole,“ zamyslel sa Ashton.

„Je to prípad, ktorý by pre nás všetkých mal byť ponaučením, aby sme podobné chyby neopakovali,“ do­dal.

Taliani sa potýkajú s koronavírusom už dlhšie. Rozbuškou mal byť februárový duel Atalanty s Valenciou, ktorý sa hral v Miláne.

"Ten zápas bol ako biologická bomba. V tej dobe sme ešte nevedeli, čo presne sa deje. Prvý nakazený pacient v Taliansku bol o štyri dni neskôr (v skutočnosti už dva dni po zápase).

Nakazilo sa nielen mnoho fanúšikov na štadióne, no aj ľudia, ktorí fandili v Bergame pri spoločnom sledovaní stretnutia v baroch či na verejných projekciách," povedal Giorgio Gori, cituje ho aj tuttosport.com.

Názor podporil i taliansky imunológ Francesco Le Foche: "Koncentrácia desiatok tisíc ľudí, ktorých od seba delili len centimetre, eufória vedúca k objímaniu a kriku, to všetko mohlo prispieť k šíreniu vírusu.

Viem si predstaviť, že mnohí nechceli zmeškať zápas, keď už mali lístky. Napriek tomu, že pociťovali trebárs miernu horúčku. S odstupom času je šialené, že sa hralo s divákmi. No v tej dobe neboli veci tak jasné. Dnes by to bolo nepredstaviteľné."

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #koronavírus