Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liverpoolska katastrofa v predĺžení, obhajca končí! Parížania postúpili

Futbalisti FC Liverpool neobhája triumf v Lige majstrov. V stredajšej osemfinálovej odvete prehrali s Atléticom Madrid 2:3 po predĺžení, hoci viedli už o dva góly. Prvý duel prehrali v Madride 0:1. Postup zabezpečili Atléticu dvoma golmi Marcos Llorente a jedným Alvaro Morata. Vo štvrťfinále je aj Paríž St. Germain, ktorý triumfoval pred prázdnymi tribúnami v Parku princov nad Borussiou Dortmund 2:0. Z prvého stretnutia doháňal manko 1:2.

11.03.2020 23:00 , aktualizované: 23:53
Marcos Llorente Foto: ,
Marcos Llorente z Atlética oslavuje druhý gól do siete Liverpoolu.
debata (2)

Liverpool v zostave už aj s uzdraveným kapitánom Hendersonom začal výrazne aktívnejšie a vysokým napádaním si vytváral tlak na súperovej polovici.

Alex Oxlade-Chamberlain na konci prvej štvrťhodiny prvýkrát donútil brankára Jana Oblaka k prvému náročnému zákroku, o chvíľu neskôr na druhej strane po rohovom kope hlavičkoval Felipe vedľa. V polovici prvého polčasu zahrával Liverpool dva rohy za sebou a po druhom sa dožadoval penalty, no VAR Felipeho ruku nepotvrdil.

Po polhodine hry vybojoval loptu Mohamed Salah, po jeho prihrávke ale Mané vystrelil iba priamo do rúk Oblaka. O chvíľu brankár hostí reflexívne zakročil pri zakončení Roberta Firmina zblízka, ale dve minúty pred prestávkou sa už Liverpool presadil – po centri Oxladeho-Chamberlaina z pravej strany poslal loptu hlavou od zeme do siete Wijnaldum na 1:0.

Skóre dvojzápasu tak bolo vyrovnané, zmeniť to mohol v 55. minúte aktívny Oxlade-Chamberlain a Oblak musel loptu poslať na roh. Domáci boli jasne aktívnejší, po hodine hry Oblak s ťažkosťami zakročil proti Firminovi a na opačnej strane po brejku musel Adrian zasahovať po pokuse Joaa Felixa i dorážke Angela Correu.

V 66. minúte sa po tečovanej strele Salaha dostala lopta na hlavu Andrewa Robertsona, ale trafil iba brvno bránky Atlética. Liverpool tlačil, ale v 85. minúte sa neujali pokus Wijnalduma a ani Maného „nožničky“ a o chvíľku ani Salahov pokus.

Atlético sa napokon v nadstavení už tešilo z postupu, no gól Saúla neplatil pre ofsajd a tak duel dospel do predĺženia. V ňom najskôr v 94. minúte po prieniku Wijnalduma a jeho centri trafil Firmino hlavou do žrde, ale odrazenú loptu už poslal do odkrytej bránky na 2:0 a Liverpool mal v tej chvíli postup v rukách.

Atlético ale poslali do štvrťfinále tri góly striedajúcich hráčov. V 97. minúte po zlej rozohrávke brankára Adriana trafil presne spoza šestnástky Llorente a takmer rovnakým spôsobom sa ten istý hráč presadil aj po brejku v nadstavenom čase prvého predĺženia. V 121. minúte ešte tretí gól pridal Morata a zavŕšil obrat Atlética na 3:2.

PSG pred prázdnym hľadiskom vyradil Dortmund

Parížania v odvete triumfovali pred prázdnymi tribúnami v Parku princov nad Borussiou Dortmund 2:0, keď museli doháňať manko 1:2 z prvého stretnutia.

Kouč PSG musel zo základu vynechať Kyliana Mbappého, ktorý sa ešte stopercentne nezotavil z choroby, a na konci úvodnej desaťminútovky sa obával aj o stav Neymara. Ten si po súboji a páde na trávnik držal s bolestivou grimasou rameno, napokon ale pokračoval v hre.

Domáci mali od začiatku územne navrch, ale do šancí ich obrana Dortmundu nepúšťala. Borussia sa spoliehala najmä na brejky a pohrozila v 19. minúte, keď Achraf Hakimi utiekol obrancom po pravej strane, no na jeho center Erling Haaland v sklze nedočiahol. O sedem minút neskôr sa v prvej veľkej šanci ocitol Edinson Cavani, no brankár Roman Bürki jeho pokus v poslednej chvíli zneškodnil nohou. V 28. minúte sa ale PSG dočkal, po rohu Angela Di Mariu otvoril skóre hlavou v páde Neymar – 1:0.

Futbalisti Paríža St. Germain a Dortmundu pred... Foto: SITA/AP
Paríz St. Germain, Dortmund Futbalisti Paríža St. Germain a Dortmundu pred prázdnymi tribúnami v Parku princov.

Druhý gól pridali domáci v nadstavení prvého polčasu, keď strieľanú prihrávku Pabla Sarabiu tečoval do siete Juan Bernat. Desať minút po zmene strán to už mohlo byť o tri góly, ale priamy kop Di Mariu efektne zneškodnil Bürki.

Dortmund sa potom aj striedaniami snažil oživiť hru a vynútiť si gólom aspoň predĺženie, ale Parížania si už dvojgólový náskok postrážili. V nervóznom závere ešte dostal hosťujúci Emre Can červenú kartu.

Odvety osemfinále LM 2019/2020:

FC Liverpool – Atlético Madrid 2:3 po predĺžení (1:0, 1:0) – prvý zápas: 0:1, postúpilo Atlético
Góly: 43. Wijnaldum, 94. Firmino – 97. a 105.+1 Llorente, 120.+1 Morata. Rozhodoval: Makkelie (Hol.), ŽK: Alexander-Arnold – Saul, Morata
Liverpool: Adrian – Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Robertson – Henderson (106. Fabinho), Wijnaldum (106. Origi), Oxlade-Chamberlain (82. Milner) – Salah, Firmino (113. Minamino), Mané
Atlético: Oblak – Trippier (91. Vrsaljko), Savič, Felipe, Lodi – Koke, Saúl Níguez, Partey, Correa (106. Gimenez) – Costa (56. Llorente), Felix (103. Morata)

Paríž St. Germain – Borussia Dortmund 2:0 (2:0) – prvý zápas: 1:2, postúpil Paríž
Góly: 28. Neymar, 45.+1 Bernat. Rozhodoval: Taylor (Ang.), ŽK: Bernat, Neymar, Marqinhis, Di Maria, Mbappé – Haaland, Hummels, ČK. 89. Can za nešportové správanie, hralo sa bez divákov
PSG: Navas – Kehrer, Marquinhos, Kimpembe, Bernat – Di María (79. Kurzawa), Paredes (90.+2 Kouassi), Gueye, Neymar – Sarabia (63. Mbappé), Cavani
Dortmund: Bürki – Piszczek, Hummels, Zagadou – Hakimí (87. Götze), Can, Witsel (71. Reyna), Guerreiro – Sancho, Haaland, Hazard (68. Brandt)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Borussia Dortmund #Paríž St. Germain #atlético madrid