Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čím starší, tým lepší. Hrdina Atalanty prekonal Zlatana

Slovinský futbalový reprezentant Josip Iličič sa postaral o vytvorenie nového rekordného zápisu v novodobej Lige majstrov.

11.03.2020 11:17
debata

V utorňajšom odvetnom osemifinálovom zápase strelil na štadióne Mestalla vo Valencii štyri góly, čím zariadil triumf Atalanty Bergamo 4:3. Iličič sa stal vôbec prvým hráčom, ktorý strelil štyri góly v jednom dueli vyraďovacej časti LM na ihrisku súpera.

Rovnako štyrikrát v minulosti skórovali v play off aj Lionel Messi (dvakrát), Mario Gómez a Robert Lewandowski, ale vo všetkých prípadoch išlo o góly pred domácimi priaznivcami. Iličič sa vo veku 32 rokov a 41 dní zároveň stal najstarším autorom hetriku na ihrisku súpera. Prekonal zápis Zlatana Ibrahimoviča zo sezóny 2013/2014, keď tento nestarnúci Švéd hrával za Paríž St. Germain, a mal vtedy 32 rokov a 20 dní.

„S vekom sa zlepšujem, chcem v tom pokračovať a užívať si náš futbal. Sústreďujem sa na to, čo robím a nie na obrancov, ktorí sú predo mnou. Keď vidím voľný priestor, idem tam. Atalanta už nie je viac prekvapenie. Už niekoľko rokov robíme skvelé veci. Zlepšujeme sa každým dňom a chceme ukázať, že si zaslúžime byť tu. Mali by sme si to užívať, pretože nie je ľahké dostať sa na takúto úroveň,“ povedal Iličič, ktorého cituje špecializovaný portál goal.com.

Iličiča trochu mrzelo, že si svoj hviezdny večer nemohol užiť s fanúšikmi, pretože pre obavy z koronavírusu boli vo Valencii prázdne tribúny. V každom prípade, v 29. súťažnom dueli v tomto ročníku sa rodák z bosnianskeho Prijedoru dostal na métu 21 gólov a najmä jeho zásluhou Atalanta premiérovo postúpila do štvrťfinále Ligy majstrov. Zaujímavosťou je, že v osemfinálovom dvojzápase (4:1 doma a 4:3 vonku) strelila rovnaký počet gólov ako dokopy v šiestich dueloch v základnej skupine.

„Nikdy nie je normálne streliť toľko gólov. Je to výnimočné či už v domácej súťaži alebo v Lige majstrov. Vyhrali sme päť zápasov po sebe a Liga majstrov nám pomáha zlepšovať sa. Sme veľmi šťastní z toho, čo sme dosiahli. Proti Valencii to nikdy nie je jednoduché. V prvom polčase sme bojovali, v druhom to bolo podstatne lepšie. Chceli sme vyhrať za každú cenu, napriek výsledku z prvého zápasu,“ povedal pre oficiálny web UEFA tréner Atalanty Gian Piero Gasperini.

Atalanta je spolu s Lipskom ďalším klubom na futbalovej mape, ktorý sa môže pochváliť účasťou vo štvrťfinále Ligy majstrov. Jej postup je o to šokujúcejší, že po troch zápasoch v základnej skupine mala na konto nula bodov s výrazne negatívnym skóre 2:11. Navyše v sezóne 2014/2015 takmer zostúpila do Serie B, keď v najvyššej talianskej súťaži obsadila 17. miesto.

Tottenham finále neobháji. Mourinho: Hráči bojovali

Sezóna 2019/2020 nebude pre futbalistov Tottenhamu Hotspur ani zďaleka taká úspešná ako predchádzajúca. V anglickej Premier League nie sú aktuálne ani na priečkach zaručujúcich účasť v európskych súťažiach a v Lige majstrov nestačil finalista predchádzajúceho ročníka v osemfinále na Lipsko, keď v odvete (0:3) ťahal od úvodu za kratší koniec.

Z domáceho zápasu si „kohúti“ prenášali jednogólové manko, v odvetnom súboji ich už v úvodnej polhodine zarmútil dvoma presnými zásahmi rakúsky stredopoliar Marcel Sabitzer. „Hráči bojovali na hranici svojich možností. Je veľmi ťažké byť na trávniku a uvedomovať si, že stanovený cieľ je veľmi ťažké dosiahnuť,“ bránil svojich zverencov tréner Tottenhamu Jose Mourinho.

Po prestávke saský klub už iba pohodlne kontroloval výsledok a striedajúci švédsky útočník Emil Forsberg ešte v závere zavŕšil skóre dvojzápasu na 4:0.

„V druhom polčase sa moji hráči trápili, no dali do toho všetko. Mohli ste vidieť ako na tom boli po zápase taký Lucas, Dele Alli, Lamela. Všetci odchádzali z trávnika mimoriadne unavení. Súper hral intenzívne, veľmi fyzicky. Rytmus zápasu bol mimoriadny,“ pokračoval portugalský kouč.

Ani Lipsko neprežíva v domácej súťaži najlepšie obdobie. V predchádzajúcich dvoch bundesligových zápasoch remizoval a na lídra súťaže Bayern už má odstup päť bodov. Na Londýnčanov sa však hráči nemeckého klubu pripravili dobre a postarali sa o to, že Julian Nagelsmann sa vo veku 32 rokov stal najmladším trénerom, ktorý uspel vo vyraďovacej fáze súťaže.

Predchádzajúci rekord držal vtedy 35-ročný Didier Deschamps, ktorý v sezóne 2003/04 priviedol AS Monaco až do finále. „Dali sme do toho všetko a zaslúžili sme si zvíťaziť. Pôsobili sme dostatočne aktívne vo všetkých činnostiach a púšťali sa do nebezpečných útokov. Ak sa dostane na hranicu svojich možností, tento kolektív môže dosiahnuť veľké veci,“ tešil sa po zápase Nagelsmann.

debata chyba
Viac na túto tému: #Atalanta Bergamo #Josip Iličič