Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbal je náboženstvo a štadión kostol. Neapol spomína na Maradonu aj Hamšíka

V utorňajšom úvodnom osemfinálovom zápase futbalovej Ligy majstrov 2019/2020 sa na neapolskom štadióne San Paolo proti sebe postavia tímy, ktorých spája postava bývalého argentínskeho hráča Diega Maradonu. SSC Neapol a FC Barcelona. Kluby, ktoré sa výrazným spôsobom vynímajú v životopise "božského Diega".

24.02.2020 14:06
Diego Maradona, Neapol Foto: ,
Figuríny s futbalovou a náboženskou tematikou v centre Neapola.
debata

Maradona odštartoval klubové účinkovanie na európskych trávnikoch v roku 1982 v katalánskej metropole, skutočnou legendou sa však stal až počas angažmánu pod Vezuvom (1984–1991). Neapol sa počas Maradonovej éry stal dvakrát šampiónom talianskej Serie A, prestížne „scudetto“ vyhral v sezónach 1986/1987 a 1989/1990.

Počas anabázy v Kampánii utvoril klubový rekord v počte gólov (115). Toto maximum prekonal až súčasný kapitán slovenskej reprezentácie Marek Hamšík (121), ktorého už v dueli proti Barcelone môže dobehnúť Belgičan Dries Mertens (120).

„Maradona je pre nás viac ako človek. Je to boh. My Neapolčania milujeme futbal a žijeme preň. Nikdy nezabudneme, čo pre nás Diego urobil,“ vraví Alcide Carmine, majiteľ kaviarničky v centre mesta. Práve tento chlapík má v podniku nezvyčajný artefakt.

Vystavil si v ňom pramienok vlasov Diega Maradonu s nálepkou „zázračné vlasy“. Carmine tieto vlasy získal veľmi netradične. V roku 1990 cestoval rovnakým lietadlom ako Maradona. „Keď vystúpil, niekoľko jeho vlasov zostalo na opierke hlavy. Vzal som ich odtiaľ a potom som dostal tento nápad,“ vraví.

Pramienok vlasov Diega Maradonu v neapolskej... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Diego Maradona Pramienok vlasov Diega Maradonu v neapolskej kaviarni.

Remeselník Marco Ferrigno na Maradonu tiež nenechá dopustiť. „Diego zanechal nezmazateľnú stopu v histórii nášho mesta, pokiaľ ide o futbal aj život v Neapole. Aj po 30 rokoch naňho stále spomíname,“ podotkol Ferrigno, ktorý v Neapole predáva ručne vyrobené figúrky.

Okrem betlehemských postáv Ježiša, Márie a Jozefa idú najviac „na dračku“ tie s podobizňou Maradonu, Hamšíka, Mertensa, ale aj Cristiana Ronalda.

„V Neapole žije veľa fanúšikov Juventusu, ktorí CR7 tajne fandia,“ priznal s úsmevom a pokračoval: „Tiež Mertens si získal srdcia Neapolčanov. Mnohým ľuďom, ktorí sa narodia v našom meste, sa to nepodarí. A paradoxne to dokážu takí, ktorí pochádzajú z iných kútov sveta. Príkladom toho je aj náš bývalý kapitán Marek Hamšík.“

Diego Maradona zanechal v Neapole nezmazateľnú... Foto: SITA/AP, Gregorio Borgia
Diego Maradona Diego Maradona zanechal v Neapole nezmazateľnú stopu.

Práve Hamšík bol dlhé roky pre Neapolčanov uctievaným symbolom, ktorý sa najväčšmi priblížil milovanému Maradonovi.

„V Neapole je futbal náboženstvo a štadión San Paolo je kostol. V Neapole nie je iba jeden tréner, sú ich tam tri milióny. Každý 4-ročný chlapec vie, ako treba upraviť ofenzívnu taktiku. Každá 90-ročná babka v záhradke vám zas v okamihu povie, prečo treba zmeniť rozostavenie. Tú vášeň majú v krvi. Futbal je prvá vec, na ktorú si ráno spomenú. Rozprávajú o ňom celý deň a sprevádza ich aj počas snov,“ povedal pred časom Hamšík.

Na 32-ročného Banskobystričana, ktorý pod Vezuvom spoločne s Maradonom zanechal nezmazateľnú stopu, bude môcť v utorok nadviazať ďalší Slovák – Stanislav Lobotka.

V prípade, že dostane od trénera Gennara Gattusa príležitosť, zažije premiéru v hlavnej časti LM a bude si môcť priamo na trávniku vylepšiť bilanciu proti Barcelone ešte z pôsobenia v Celte Vigo (momentálne jedno víťazstvo, tri remízy a tri prehry, pozn.).

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #fc barcelona #SSC Neapol #Diego Maradona