Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

České tímy zažili najhoršiu sezónu za desaťročie. Nepomohla ani Slavia

Český klubový futbal zažil najhoršiu pohárovú sezónu za posledných 11 rokov. Jeho zástupcovia v tomto ročníku získali do národného koeficientu len 2,5 bodu, čo je najmenej od sezóny 2008/09.

11.12.2019 12:59
Slavia futbal Foto: ,
Futbalisti Slavie Praha získal v šiestich zápasoch Ligy majstrov dva body za remízy.
debata

Aj tak by sa Česko malo udržať v rebríčku krajín UEFA v prvej pätnástke, ktorá aj pre nasledujúcu sezónu znamená naďalej päť tímov v pohároch.

Česko v tejto sezóne malo v základných skupinách po piatich rokoch len jediného zástupcu – pražskú Slaviu.

Mužstvo z Edenu, ktoré skončilo vo svojej skupine LM posledné a neprešlo do jarnej časti európskych pohárov, získalo do koeficientu osem bodov. Štyri z toho malo ako bonus za postup do skupiny.

Mladá Boleslav uhrala dva body, Plzeň 1,5 bodu a Jablonec so Spartou po pol bode. Celkový súčet získaných bodov sa delí počtom tímov v sezóne, v českom prípade si teda kluby pripísali 2,5 bodu.

Za Slovensko bodoval Slovan

Česi sa držia v klubovom koeficiente na štrnástom mieste. Ak zostanú v elitnej pätnástke, v sezóne 2021/22 budú mať rovnako ako doteraz istotu piatich tímov v pohároch – dvoch v kvalifikácii Ligy majstrov, jedného v Európskej lige a dvoch v novej súťaži, ktorá sa začne v roku 2021 pod názvom Európska konfederačná liga.

Slovensko síce zásluhou Slovana Bratislava získalo v aktuálnej sezóne viac bodov (3,0) ako Česko, ale v dlhodobom poradí mu patrí až 29. miesto. Pred ním sú aj krajiny ako Azerbajdžan, Izrael či Kazachstan.

V minulej sezóne získali slovenské kluby do národného koeficientu najmä vďaka úspešnému účinkovaniu Spartaka Trnava v EL 5,125 bodu, sezónu predtým len 1,875.

Slovenský renking ešte môže vylepšiť Slovan, na ktorý vo štvrtok čaká domáca rozlúčka s Európskou ligou proti Brage.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #Slavia Praha