Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dynamo maže stámiliónové rozdiely. Spraví posledný krok?

Ešte som nevidel, aby vrece s peniazmi dalo gól. Akiste poznáte slávny výrok vynálezcu totálneho futbalu Johana Cruyffa. Holandská legenda týmito slovami pred niekoľkými rokmi reagovala na nafukovanie ekonomickej bubliny, ktorá sa vytvorila okolo najpopulárnejšej hry sveta.

11.12.2019 07:00
Dynamo Záhreb Foto: ,
Dynamo Záhreb sa proti Manchestru City pokúsi o historický úspech.
debata

Hoci je Liga majstrov pre ňu ideálnym prostredím, aj milionárska súťaž ponúka výnimky potvrdzujúce pravidlo. K jednej z nich môže prísť v stredu podvečer v Záhrebe. Dynamo privíta Manchester City. Ak chorvátsky Dávid oberie anglického Goliáša o jeden bod či tri, môže sa stať najprekvapujúcejším osemfinalistom Ligy majstrov.

„Vieme, kde sú kvality súpera. Aj my máme svoje. A tak nevidím dôvod, aby sa nám to nemohlo podariť,“ povedal pred zápasom kouč Dynama Nenad Bjelica.

Suma, za ktorú by ste si mohli dovoliť celý jeho káder, nie je v dnešnom futbalovom sveta vysoká. Zhruba sto miliónov eur za tridsať hráčov s vekovým priemerom 25 rokov a len štyrmi tridsiatnikmi nie je pre popredné i priemerné kluby v top ligách žiadna položka.

Najviac by minuli za niekdajšieho neúspešného študenta vysokej futbalovej školy v La Masii. Trhová hodnota odchovanca Barcelony Daniho Olma je podľa Transfermarktu 30 miliónov eur.

Najlepšieho strelca Dynama Mislava Oršiča (4 góly) si popredné kluby môžu dovoliť v akciovej cene 4,5 milióna eur. Podľa najnovších informácií sa bitka o neho oficiálne strhne o niekoľko týzdňov počas zimného prestupového obdobia.

Na druhej strane cena mužstva anglického majstra dosahuje astronomickú hranicu. Veď 1,3 miliardy eur si ťažko čo i len predstaviť, nie to ešte zaplatiť. Ofenzívni hráči City Raheem Sterling, Kevin de Bruyne, Leroy Sané či Bernardo Silva majú hodnotu vyššiu či rovnakú ako celý káder Dynama.

Lenže Maksimir už niekoľkokrát zažil, že sa v búrlivej atmosfére trhali papierové predpoklady na franforce. Záhrebčania súpera trápili na jeho ihrisku viac ako hodinu a hoci nakoniec prehrali 0:2, z Anglicka odchádzali so vztýčenou hlavou.

Bolo to v čase, keď mal Manchester parádnu formu. V nasledujúcich trinástich zápasoch však zverenci Pepa Guardiolu trikrát prehrali a tri razy sa rozišli so súpermi po deľbe bodov. Pre porovnanie – Dynamo v rovnakom počte stretnutí prehralo iba raz.

„Nie sme na tom najlepšie, čaká nás veľa práce,“ vravel po poslednom stretnutí v Premier League (prehra v mestskom derby s United 1:2) Pep Guardiola. Určite čaká. V stredu i v končiacom sa roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #manchester city