Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

LewanTORski je na love: Som závislý

Futbalisti Bayernu Mníchov a ich najlepší strelec Robert Lewandowski sa evidentne rozhodli, že v tejto sezóne prekonajú zopár rekordov v Lige majstrov. Bavori v utorok večer deklasovali Crvenu Zvezdu Belehrad na jej trávniku 6:0 a až štyrikrát tam zanechal svoj gólový podpis Lewandowski.

27.11.2019 09:48
Robert Lewandowski Foto: ,
Útočník Bayernu Mníchov Robert Lewandowski strelil v Belehrade štyri góly.
debata

Potreboval na to iba šesť streleckých pokusov na bránku. Okrem toho rozdal 19 prihrávok s 83-percentnou úspešnosťou. Gól sa v nemčine povie „tor“ a denník Bild vymyslel tento výstižný titulok: „LewanTORski“.

Štyri góly nasúkal 31-ročný rodák z Varšavy v druhom polčase za 14 minút a 31 sekúnd, čo je rýchlostný rekord Ligy majstrov. Predtým toto privilégium patrilo Portugalčanovi Cristianovi Ronaldo so štyrmi zásahmi do čierneho v rozpätí 21 minút.

Bolo to na sklonku roku 2015 pri osemgólovej demolácii švédskeho Malmö FF Realom Madrid. Zároveň sa Lewandowski stal po Lionelovi Messim iba druhým hráčom v prestížnej milionárskej súťaži, ktorý strelil druhýkrát štyri góly v jednom zápase.

Premiéra s gólovou erupciou v podaní Lewandowského sa odohrala ešte v roku 2013. Vtedy v prvom semifinále LM Borussia Dortmund v domácom prostredí rozdrvila Real Madrid (4:1) iba vďaka gólom nezastaviteľného Poliaka.

"Teší ma prekonanie rekordu, ale šťastný som aj z toho, ako sme hrali a aký výsledok sme dosiahli. Bol to skvelý výkon celého mužstva, zápas sme mali absolútne pod kontrolou od prvej minúty. Utvorili sme si množstvo šancí a mohli streliť aj viac gólov.

Toto víťazstvo je absolútne zaslúžené," uviedol Robert Lewandowski v rozhovore pre portál Európskej futbalovej únie (UEFA).

Pri výpočte aktuálnych rekordných aktív poľského kanoniera treba zdôrazniť aj to, že s 10 gólmi preskočil mladého Nóra Erlinga Haalanda na čele tabuľky kanonierov LM a so 43 gólmi sa stal najlepším strelcom Bayernu Mníchov v histórii LM. Podarilo sa mu tromfnúť Thomasa Müllera.

Zároveň dosiahol tretí hetrik v LM, lepší ako Lewandowski sú len hrajúce legendy Lionel Messi a Cristiano Ronaldo s ôsmimi zápasmi s troma gólmi v najprestížnejšej európskej klubovej súťaži.

Čo sa týka tejto sezóny ako celku, Lewandowski zvýšil svoju produkciu na 27 gólov v 20 zápasoch. Šestnásť presných zásahov adresoval súperovým brankárom v domácej bundeslige, desať pridal v Lige majstrov a jeden gól strelil aj v pohárovej súťaži DFB Pokal.

„Je to všetko o tom, aký je to neuveriteľný profesionál a ako tvrdo trénuje. Vždy si niečo pridá, aby sa zlepšil. A momentálne je na love,“ povedal o Lewandowskom tréner Bayernu Mníchov Hans Flick.

„Strieľať góly je moja práca, ale tešil by som sa, aj keby sme zvíťazili aj bez mojich zásahov. Futbal je tímová robota,“ pripomenul Lewandowski pre Sky Sport.

Na jeden z rekordov útočí aj Bayern Mníchov. Po piatich zápasoch má v B-skupine LM plný počet 15 bodov s dávnou istotou postupu do vyraďovacej fázy. Ak bavorský veľkoklub zvíťazí aj vo svojom záverečnom vystúpení doma s Tottenhamom, stane sa prvým nemeckým tímom, ktorý ukončí skupinovú časť LM s plným počtom bodov.

Už istým rekordom skupinovej fázy LM je 16 gólov Bayernu na ihriskách súperov. Okrem aktuálne šiestich kúskov v Belehrade sa Bavori prezentovali siedmimi gólmi v Londýne proti Tottenhamu a tromi v Pireu proti Olympiakosu.

Robert Lewandowski na twittri: „Musím sa priznať. Som závislý na strieľaní gólov.“

Pod vedením nového trénera Hansa Flicka Bayern v štyroch zápasoch nestratil ani bod. "Je pekné sledovať ako tímu stúpa sebavedomie. Dobrá ofenzíva je aj dielom skvelej obrany. Ak to vzadu funguje, potom si hráči viac dovolia vpredu.

Sú tvorivejší a vedia sa presadiť aj v hre jeden na jedného. A to je presne to, čo si želám," uviedol Flick, cituje ho portál športového periodika Kicker.

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Bayern Mníchov #Robert Lewandowski