Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obor stráži poklad. Pred hviezdnymi zloduchmi

Avízo stanice BT Sport na skupinovú fázu Ligy majstrov - štartuje v utorok - je naozaj vydarené. Dominantou kresby je Virgil van Dijk. Muž, ktorý dokázal podľa Garyho Linekera či Ria Ferdinanda nemožné.

16.09.2019 21:00
Virgil van Dijk, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo Foto: ,
Zľava Virgil van Dijk, Lionel Messi a Cristiano Ronaldo. Aj na túto trojicu hviezda sa budú v novej sezóne Ligy majstrov upierať pohľady fanúšikov.
debata

„Urobil z defenzívy Liverpoolu nepriechodnú líniu. Ani neverím, že to hovorím,“ krútil ramenami niekdajší hráč a dnes moderátor BT Sport. „Obor, ktorý v Lige majstrov vyčnieval nad všetkými útočníkmi. Súperovými aj spoluhráčmi,“ doplnil jeho niekdajší súper a dnes kolega zo štúdia Ferdinand.

Holandský stopér doviedol Liverpool k zisku najprestížnejšej klubovej trofeje. Na spomínanej kresbe stojí pred jej piedestálom s roztiahnutými rukami. Bráni ju pred zloduchmi, ktorí mu ju chcú vziať. Pred Messim, Ronaldom, Sterlingom, Kanom, Hazardom, Kantém a Mbappém.

Jedna trofej, veľa adeptov

Spomínané i ďalšie hviezdy v utorok a v stredu otvoria skupinovú fázu. Už v prvý deň sa predstavia niekoľkí favoriti na titul. Okrem Liverpoolu do tejto skupiny patria aj jeho dvaja anglickí súperi z Premier League – Manchester City a Tottenham. Hoci táto dvojica nemá oslnivú formu, chce si pri tónoch najslávnejšej futbalovej hymny zlepšiť náladu z domácej súťaže.

Po predchádzajúcom zlyhaní si túži chuť napraviť aj Juventus. Partia okolo portugalského bombardéra Ronalda v lete rozšírila lavičku o ďalšie hviezdne mená a má najvyššie ciele. Návrat na trón by rád ohlásil aj Real Madrid. Reštaurácia starnúceho jadra výnimočného tímu, ktorý trikrát v rade ovládol Ligu majstrov (2016, 2017, 2018) pod vedením Zinedina Zidana, je skôr pozvoľná ako rapídna. Zatiaľ ukázala viac problémov ako riešení.

„Keď sa pozriem na papier, Real pre mňa nie je favoritom na zisk Ligy majstrov. Chýba mu hĺbka kádra a víťazné typy. Liga majstrov je však bláznivá súťaž. Nikdy neviete, čo prinesie. Stačí si pripomenúť predošlých semifinalistov,“ narážal na úspech Ajaxu i Tottenhamu expert Sky Sports Guillem Balagué.

Jeho srdcu je blízka Barcelona. Katalánci opäť štedro zaplatili za nové ozubené kolieska do mašiny okolo Lionela Messiho. Už vlani Argentínčan sľuboval, že sa trofej vráti na Nou Camp. Tento rok sľub zopakoval.

A to aj napriek tomu, že sa mu v lete nesplnilo veľké želanie. Barcelona nepriviedla z parížskeho Saint-Germain Neymara. Brazílčan môže pomôcť PSG až do istanbulského finále. Kvalitu na to má. Otázne je mentálne nastavenie.

Základné skupiny Ligy majstrov 2019

  • A: Paríž St. Germain, Real Madrid, FC Bruggy, Galatasaray Istanbul
  • B: Bayern Mníchov, Tottenham Hotspur, Olympiacos Pireus, CZ Belehrad
  • C: Manchester City, Šachtar Doneck, Dynamo Záhreb, Atalanta Bergamo
  • D: Juventus Turín, Atlético Madrid, Bayer Leverkusen, Lokomotiv Moskva
  • E: FC Liverpool, SSC Neapol, RB Salzburg, KRC Genk
  • F: FC Barcelona, Borussia Dortmund, Inter Miláno, Slavia Praha
  • G: Zenit Petrohrad, Benfica Lisabon, Olympique Lyon, RB Lipsko
  • H: Chelsea Londýn, Ajax Amsterdam, FC Valencia, LOSC Lille

To nie je tajomstvo pri najväčšom tromfe Bayernu Mníchov. Robert Lewandowski je typom človeka – čo na srdci, to na jazyku. Už viackrát mohol odísť z Allianz Arény, ale vždy veril, že Bavori získajú Ligu majstrov. Poľskému bombardérovi však došla trpezlivosť. V prípade terajšieho neúspechu pohrozil odchodom.

Návrat Slavie aj Hrošovského

Štartujúca hlavná fáza 65. ročníka súťaže európskej futbalovej extratriedy bude mať aj silný česko-slovenský motív. V skupinách sa predstaví trojica Slovákov. Je možné, že sa všetci ukážu na ihrisku už v utorok.

„Je to pokojný, inteligentný a rozvážny chlap. Dáva našej hre stabilitu. Je majstrom vo vyrovnaných výkonoch. Možno nie je taký dobrý v zakončení, ako jeho predchodca, ale my potrebujeme istotu. A tú nám dáva.“

Akiste sa tieto slová Patrikovi Hrošovskému počúvali dobre. Kouč Genku Felice Mazzu pochválil slovenského reprezentanta ešte predtým, ako odohral prvé súťažné minúty v drese nového zamestnávateľa. Po rodákovi z Bojníc veľmi túžil. A Hrošovský zasa chcel vymeniť Plzeň za európske dobrodružstvo.

Aj Róbert Mak môže naskočiť do skupinovej fázy. Pri obrovskej konkurencii v Zenite Petrohrad ho však nečaká ľahká úloha. Jeho kamarát z národného tímu Milan Škriniar je v úplne inej pozícii. Je oporou lídra Serie A Interu.

„Musíme byť schopní vziať zodpovednosť do vlastných rúk. Doma aj v Európe,“ povedal Škriniar po sobotňajšom víťazstve nad Udinese.

V utorok od 18.55 bude na San Sire čeliť Slavii Praha. Český šampión sa návratu do Ligy majstrov po dvanástich rokoch nevie dočkať.

„Veľmi sa teším. Inter si ešte zvyká na nový systém. Cítim šancu,“ priznal kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Pripraví so svojimi zverencami prvé z prekvapení Ligy majstrov?

Utorňajší program LM

Skupina E: 21.00 Neapol – Liverpool (Orange Sport), Salzburg – Genk, F: 18.55 Inter Miláno – Slavia Praha (Orange Sport), 21.00 Dortmund – Barcelona (Orange Sport), G: 18.55 Lyon – Petrohrad (Orange Sport), 21.00 Benfica – Lipsko (Orange Sport), H: Chelsea – Valencia (Orange Sport), Ajax – Lille.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Lionel Messi #liga majstrov vo futbale #Virgil van Dijk