Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zomrel bývalý prezident UEFA Lennart Johansson. Stál pri vzniku Ligy majstrov

Vo veku 89 rokov zomrel Lennart Johansson, bývalý dlhoročný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA). Ako potvrdil Švédsky futbalový zväz, Johansson zomrel v utorok po krátkej chorobe.

05.06.2019 09:39 , aktualizované: 10:19
debata

„Bol našim najväčším futbalovým lídrom všetkých čias. Žiadny Švéd nemal taký vplyv vo svetovom futbale. Bol mimoriadne rešpektovaný ako prezident UEFA a viceprezident FIFA, jeho vodcovské kvality obdivovali na celom svete,“ napísal v oficiálnom komuniké Karl-Erik Nilsson, terajší prezident Svenska Fotbollförbundet.

Johansson mal jednu z najdôležitejších úloh pri vzniku Ligy majstrov. Prezidentom UEFA sa stal v roku 1990 a riadiaci orgán európskeho futbalu viedol až do roku 2007.

Vtedy ho vo voľbách zdolal Francúz Michel Platini. V roku 1998 sa uchádzal aj o post prvého muža FIFA, vo voľbách ale prehral so Seppom Blatterom.

Na prebiehajúcom kongrese FIFA v Paríži vzdali delegáti bývalému kolegovi úctu, keď sa na veľkej obrazovke objavila jeho fotografia.

„Som zlomený zo správy, že navždy odišiel Lennart Johansson. Bol priateľom a nevyčerpateľným zdrojom múdrosti a inšpirácie,“ povedal prezident FIFA Gianni Infantino.

"Bol oddaný fanúšik a služobník futbalu, ktorý vášeň preň premenil vo svoj životný štýl. Vždy si ho budeme pamätať ako lídra a vizionára, je architektom Ligy majstrov.

Svetový futbal mu bude navždy vďačný za všetko, čo pre túto krásnu hru urobil," povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #zomrel #Lennart Johansson #prezident UEFA