Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prečo bola uplynulá sezóna Ligy majstrov výnimočná?

Je dobojované. Šiestemu víťazstvu Liverpoolu v histórii Ligy majstrov predchádzalo viacero zaujímavých momentov. Niektoré šokovali, na iné budú fanúšikovia spomínať aj o niekoľko rokov. Vybrali sme štyri najzaujímavejšie.

04.06.2019 06:00
Harry Kane Foto: ,
Útočník Tottenhamu Harry Kane možno na začiatku sezóny ani nesníval, že si na jej konci zahrá finále Ligy majstrov.
debata

Anglické finále

Málokto čakal, že sa prvého júna v Madride v boji o trofej Ligy majstrov stretnú Liverpool s Tottenhamom. Ak by ste si na to stavili zopár desiatok či dokonca stoviek eur, vychutnávali by ste si parádnu dovolenku či nové auto.

Snaha Liverpoolu napraviť zbabrané predošlé finále v Kyjeve nevyšla nazmar. Celý rok ofenzívnym futbalom bavil divákov a likvidoval súperov. Lenže keď sa v sobotu ujal vedenia, začal brániť. Vydržalo mu to vo zvyšných takmer 90 minútach.

Obranná ulita slávila úspech, čo rozplakalo množstvo fanúšikov i niekoľko hráčov Spurs. S odstupom času, keď bolesť pominie, sa na sezónu 2018/19 pozrú ako na jednu z najlepších v histórii klubu.

„Nemajú sa za čo hanbiť. Mužstvo bez investícií tento rok dokončilo štadión a začalo novú éru,“ povedal niekdajší hráč Tottenhamu Glenn Hoddle.
Liverpoolske oslavy triumfu v Lige majstrov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Liverpoolu počas jazdy v otvorenom...

Obraty

Jeden si pripravil Juventus. Ďalšie Manchester United s Tottenhamom. A posledný Liverpool. Nedávno skončený ročník vojde do histórie aj vďaka skvelým obratom. Veď kto veril, že Turínčania zmažú v osemfinále dvojgólové manko na Atlético Madrid a hetrikom Cristiana Ronalda postúpia do ďalšej fázy?

Aj Paríž Saint-Germain bol pred odvetou štvrťfinále v Parku princov plný sebavedomia. Víťazstvo 2:0 z Old Traffordu však doma prehajdákal. Postupový obrat na 3:1 dokonal z kontroverznej penalty Marcus Rashford.

Aj Spurs sa ukázali ako nezlomné mužstvo. Odmenou za obrat z 0:2 na 3:2 v semifinálovej odvete proti Ajaxu bola vstupenka do finále. Ktovie, ako ho na lavičke náhradníkov prežíval autor hetriku do siete Amsterdamčanov Lucas Moura…

Titul najkrajšieho obratu však v nabitej konkurencii patrí Liverpoolu. Keď Ousmane Dembélé trestuhodne zahodil v prvom zápase semifinále tutovku za stavu 3:0, kapitán Barcelony Lionel Messi mal zlú predtuchu.

„Je to škoda, môže nás to vyjsť draho,“ pripustil Argentínčan po prvom dueli. A veru aj vyšlo. Messi a spol. sa v búrlivej atmosfére na Anfielde akoby vyparili. Domáci im dali štyri góly a z obávaného mužstva urobili podľa útočníka Kataláncov Luísa Suáreza partiu dorastencov.

Pozametali s obhajcom

Sledovať ich bola pastva pre oči. Nech fandíte anglickej tvrdosti, nemeckej intenzite alebo španielskej hravosti, futbalový prejav Ajaxu sa pozdával celému svetu.

„Radosť sledovať týchto chlapcov, jeden gól krajší ako druhý. Hrajú totálny futbal, ako kedysi my,“ nešetril chválou Ronald de Boer. Bolo to 5. marca 2019 – v deň veľkého víťazstva Ajaxu na ihrisku Realu Madrid 4:1.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

Kto si myslel, že výsledok je dielom náhody či rozpadajúceho sa Realu, mýlil sa. Zverenci Erika ten Haga vyradili aj Juventus s Cristianom Ronaldom. Dlho mali na lopate aj Tottenham, ale v závere odvety si sami prekazili finálovú bodku za výnimočnou sezónou.

„Nemajú strach. Pozametali s obhajcom na jeho štadióne. Potom prišiel azda defenzívne najpevnejší tím na svete. A padol aj Juventus. Hoci to s Tottenhamom nevyšlo, Ajax sa nemá za čo hanbiť. Predvádzal veselý futbal, ktorý poriadne osviežil Ligu majstrov,“ hodnotil počínanie Ajaxu jeho niekdajší hráč Mido.

Sklamaní giganti

Bayern Mníchov. Real Madrid. Juventus Turín. Paríž Saint-Germain. Manchester City. Kvinteto futbalových gigantov, ktorí v Lige šampiónov neprekročili svoj tieň.

Nenaplnili smelú túžbu po zisku najprestížnejšej klubovej trofeje. So súťažou sa lúčili priskoro, ani jeden z nich sa nedostal do semifinále.

„Nezvládli sme to,“ nehľadal výhovorky kouč City Pep Guardiola po vypadnutí vo štvrťfinále s Tottenhamom. „Nenaplnili sme ciele a mužstvo čakajú zmeny,“ pripustil nahnevaný prezident Realu Madrid Florentino Pérez.

O chvíľu na to povolal späť do služieb Zinedina Zidana. Francúzsky kormidelník okamžite začal prebudovávať mužstvo. S jediným cieľom – vrátiť Real späť na európsky trón. Podobné hlasy sa ozývajú aj z Paríža či Turína.

Naplnia giganti svoje ambície alebo opäť niekto prekvapí? Na odpoveď si musíme ešte niekoľko mesiacov počkať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #hodnotenie