Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Salah má hnací motor. Minulosť pokropenú slzami

Má titul z Premier League - z čias, keď zohrieval lavičku náhradníkov v Chelsea. Dvakrát sa stal najlepším strelcom najnáročnejšej ligy sveta.

01.06.2019 05:00
salah futbal Foto: ,
Mohamed Salah vystupuje z tímového autobusu FC Liverpool po príchode do Madridu.
debata

Bol jej najlepším hráčom – podľa odborníkov aj futbalistov. Dva roky po sebe nepoznal premožiteľa v ankete o najlepšieho Afričana.

Vitrína Mohameda Salaha je plná trofejí. Všetky by však vymenil za inú – pre šampióna Ligy majstrov. Obzvlášť po tom, čo sa stalo vlani v Kyjeve. Dnes dostane hviezda Liverpoolu druhú šancu.

„Rozprávali sme sa o tom nešťastnom momente. Už je to minulosť, ktorá je pre neho hnací motor. Je veľmi namotivovaný. Nevie sa dočkať momentu, keď sa znovu predstaví vo finále Ligy majstrov. Zostáva len zaklopať na drevo a dúfať, že zápas dohrá a zakončí ho víťazstvom,“ želá si liverpoolsky kapitán Jordan Henderson pred dnešným vyvrcholením klubovej sezóny proti Tottenhamu (21.00, prenos vysiela Orange Sport).

Na pokraji zrútenia

Po polhodine kyjevského finále s Realom Madrid prišiel Egypťanov súboj so Sergiom Ramosom. Po ňom zostal Salah ležať na zemi. Skrúcal sa v bolestiach. Po nepríjemnom okamihu prišlo nevyhnutné striedanie. A tak najväčšia hviezda Liverpoolu opúšťala trávnik v slzách.

„Bol som na pokraji zrútenia. Keď ma vystriedali, namieril som si to do šatne. Pred nevyhnutnými vyšetreniami som sa rozplakal. Mal som pocit, že všetko je stratené. Finále Ligy majstrov, aj moje nádeje na štart na majstrovstvách sveta v Rusku. Bolo to veľmi ťažké. Zdalo sa mi, že môj svet sa zrúti,“ priznáva niekoľko mesiacov po finále, ktoré Real vyhral 3:1.

Salah sa zo zranenia vystrábil obdivuhodne rýchlo. Podobne svižne sa z obrovského sklamania pozbieral aj Liverpool.

Klub opäť ukázal charakter, ktorý vo futbalovom svete zdobí len málokoho. S obrovskou vervou sa pustil do roboty a napriek podceňovaniu znovu uspel.

V lige sa dlho držal na líderskej pozícii. Po strate výrazného náskoku porušil dlhoročnú vianočnú tradíciu klubov z Premier League. Hoci Liverpool počas Vianoc viedol ligový pelotón, nakoniec prepustil titul Manchestru City.

Finále Ligy majstrov 2019: Tottenham Hotspur... Foto: Pravda
infografika Finále Ligy majstrov 2019: Tottenham Hotspur vs. FC Liverpool

Nikdy sa nevzdávaj

Popritom však zverenci Jürgena Kloppa bojovali aj na európskom fronte. Najskôr bezproblémovo v osemfinále proti Bayernu či v ďalšej fáze s FC Porto. V semifinále sa však nadreli. Po prvom zápase – Barcelona doma vyhrala 3:0 – by veril Liverpoolu málokto. Patril k nim aj Salah. Strelec 70 gólov v 103 zápasoch v drese Liverpoolu režíroval víťazstvo 4:0.

„Je to fantastický večer,“ tešil sa v civile oblečený Salah. Do zápasu nemohol naskočiť kvôli otrasu mozgu. Spoluhráčov však podporoval pred i počas zápasu v čiernom tričku s veľkým bielym nápisom – Never give up (Nikdy sa nevzdávaj).

Silno veriaci moslim, ktorý sa k sláve a obdivu dostal z chudoby, dal fanúšikom Liverpoolu ďalší sľub. V španielskej metropole je pripravený dať do poriadku všetko, čo sa pred rokom pokazilo v Kyjeve.

„Som vďačný, že mám ďalšiu šancu zahrať si finále. Nie je to iba sen. Je to aj túžba napraviť to, čo sa stalo vlani. Dohrať celý zápas, skórovať a vyhrať. Nebude to ľahké. Vo finále je každý súper veľmi silný. Možno sa naša rola mení, ale byť favoritom nie je podstatné. O všetkom sa rozhoduje na trávniku,“ tvrdí Salah.

Uzavrie sa dnes na štadióne Wanda Metropolitano kruh egyptského Messiho?

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Tottenham Hotspur #Mohamed Salah