Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión v problémoch. UEFA nechce Manchester City v Lige majstrov

Európska futbalová únia (UEFA) má v pláne vydať odporúčanie, aby bol anglický šampión Manchester City vylúčený z Ligy majstrov.

14.05.2019 14:47
Futbal Guardiola Manchester City Foto: ,
Futbalisti Manchestru City počas majstrovských osláv.
debata

Uvedenú informáciu prinieslo pondelňajšie vydanie denníka New York Times. Rozhodnutie strešného orgánu európskeho futbalu by mohlo byť známe už v priebehu tohto týždňa.

Podľa spomenutého periodika však zatiaľ nie je jasné, či by sa vylúčenie „Citizens“ z LM malo dotknúť budúcej sezóny alebo až ročníka 2020/2021.

Organizácia z Etihad Stadium sa mala dopustiť porušenia finančných pravidiel fair play. Trest pre MCFC sa podľa nemenovaného zdroja blízkeho vyšetrovateľom má týkať zavádzajúceho vyhlásenia klubu pri riešení skoršieho prípadu, ako aj údajných nepravdivých vyhlásení smerom k orgánom, ktoré majú v Anglicku vydávanie licencií.

Predstavitelia Manchestru City podľa denníka New York Times neposkytli reálne informácie o hodnote sponzorských kontraktov. UEFA už v decembri uviedla, že zástupcovia klubu vedome konali v snahe zakryť či zamaskovať skutočný zdroj príjmov, aby navonok dodržali finančné pravidlá fair play.

„Citizens“ už v roku 2014 zaplatili pokutu za nedodržiavanie finančných pravidiel súvisiacich s nadmerným sponzorstvom, ktoré nebolo zakotvené v zmluvách. Vtedajší trest UEFA však nemal vplyv na účinkovanie tímu v Lige majstrov. Klub však musel zaplatiť pokutu 60 miliónov eur a na súpisku pre LM mohol napísať iba 21 hráčov namiesto obligátneho počtu 25 futbalistov.

ManCity bol dlhé roky v tieni úspešnejšieho mestského rivala United. Situácia sa zmenila pred niekoľkými rokmi, keď klub prevzal Šejk Mansúr bin Zayed Al Nahyan, člen kráľovskej rodiny z Abú Zabí zo Spojených Arabských Emirátov.

Vďaka štedrosti nových majiteľov a nákupu kvalitných posíl sa na Etihad Stadium štyrikrát oslavoval majstrovský titul a klub sa stal sa posunul do vrchných poschodí aj na medzinárodnej futbalovej scéne.

Nemecké periodikum Der Spiegel nedávno podrobnejšie odhalilo, akým spôsobom v Manchestri City dochádzalo k porušovaniu pravidiel.

Taliansky tréner Roberto Mancini mal počas angažmánu v tomto klube (2009–2013) podpísaných viacero zmlúv – jednu vo výške 1,45 milióna libier s „Citizens“ a ďalšie na 1,45 milióna a 1,75 milióna libier s poradenskou spoločnosťou Al Jazira Sports, ktorá patrí do portfólia šejka Mansúra. Pod jurisdikciu UEFA sa však vzťahoval iba prvý uvedený kontrakt.

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video
debata chyba