Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Veľké zmeny v Lige majstrov. UEFA zvažuje systém postupov a zostupov

Vedenie Európskej futbalovej únie (UEFA) v stredu vo švajčiarskom Nyone predstavilo víziu pre nový formát klubových súťaží a zmenu v prerozdeľovaní peňazí. Návrhy by mohli nadobudnúť platnosť v roku 2024.

08.05.2019 19:49
Liga majstrov Foto: ,
Logo Ligy majstrov na štadióne Barcelony.
debata

UEFA opísala zmeny pred hlavnými predstaviteľmi Asociácie profesionálnych európskych futbalových líg (EPFL) a Európskou klubovou asociáciou (ECA). Obe organizácie sa svojimi nápadmi snažia ovplyvniť vízie UEFA.

„Existujú určité predstavy o budúcich postupoch a propagácii nových formátov. Náš cieľ je zapojiť do klubových súťaží viac mužstiev,“ uviedol prezident EPFL Lars-Christer Olsson pre agentúru AP.

UEFA zvažuje, že v Lige majstrov a ďalších súťažiach zavedie systém postupov a zostupov, aký funguje v národných ligách. V hlavnej fáze by boli štyri skupiny po osem tímov, čo by výrazne zvýšilo počet európskych duelov.

Zástupcovia líg bojujú o rovnomernejšie prerozdeľovanie odmien, aby sa najbohatšie kluby ešte viac nevzďaľovali konkurencii. Riadiaca organizácia európskeho futbalu poskytne v budúcej sezóne približne 240 miliónov eur klubom po celom kontinente.

Ďalšie stretnutie všetkých strán je na programe 17. mája v Budapešti. UEFA by mala oznámiť zmeny na budúci rok. „Treba si pamätať, že napriek veľkej mediálnej pozornosti sme neprijali žiadne rozhodnutia. Momentálne máme len nápady a názory,“ povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin.

TV Pravda: Čo je za dominanciou Slovana vo futbalovej lige? Aké ďalšie ciele stoja pred klubom z Tehelného poľa? Aj na tieto otázky odpovedá v pravidelnej relácii Týždeň v športe tréner nového šampióna Martin Ševela.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Európska liga #liga majstrov