Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od inštalatérov po hviezdy. V Ajaxe majú všetci rovnakú mentalitu

Na začiatku tretieho tisícročia si splnil futbalový sen. Z Tilburgu prestúpil v lete 2000 do Ajaxu Amsterdam. Slávny klub počas šesťročného pôsobenia niekoľkokrát viedol aj ako kapitán. O to viac si užíva jeho prekvapujúci postup do semifinále.

08.05.2019 08:00
Tomáš Galásek Foto: ,
Tomáš Galásek na tréningu českej reprezentácie v júni 2008.
debata

„Ajaxu chýbajú skúsenosti, lenže nemá strach a disponuje obrovským sebavedomím,“ vraví pred stredajšou odvetou semifinále Ligy majstrov s Tottenhamom bývalý český reprezentant Tomáš Galásek (46).

Prekvapilo vás, že Ajax útočí na finále?

Myslel som si, že odveta s Juventusom bude rozlúčkou Ajaxu v Lige majstrov. Nerád to priznávam, ale neveril som mu. Ale kto áno? Je nádherné sledovať jeho hru. Vrátil sa k nej po rokoch, hrávala ju aj Barcelona. Samozrejme, že ma to prekvapilo. O to viac si to ako bývalý člen kádra Ajaxu užívam. Očakával som, že to na ihrisku Tottenhamu (Ajax vyhral 1:0, pozn.) bude mať náročnejšie. Po prvý raz bol vo vyraďovacej fáze v pozícii favorita. Prvý polčas ukázal, prečo to tak bolo. Potvrdil, čo sa od neho očakáva.

Čím vás prekvapil Ajax najviac?

Disciplínou a neuveriteľným sebavedomím. Dôležitú rolu hrá aj fakt, že jeho hráči sú zdraví a rozumne faulujú. Tak, aby nedostávali karty a vyhli sa stopkám. Nemôžu si to dovoliť, nemajú taký široký káder. Iste, sú tam nejaké možnosti na striedanie, ale keby im chýbali opory ako Mathijs de Ligt či Frenkie de Jong, nedotiahli by to tak ďaleko.

Frenkie de Jong z Ajaxu (vpravo) v súboji s... Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Frenkie de Jong, Fernando Llorente Frenkie de Jong z Ajaxu (vpravo) v súboji s Fernandom Llorentem z Tottenhamu počas prvého semifinále Ligy majstrov.

Tento problém mal práve Tottenham. Kvôli zraneniam a kartám nemohli v prvom zápase nastúpiť Harry Kane či Son Heung-Min…

Dobrý postreh. Obaja by v domácom prostredí Spurs pomohli. Sú to hráči svetových kvalít s rýchlymi a šikovnými nohami. Pri štýle Ajaxu, ktorý hrá vysoko, by mu mohli narobiť problémy. Son má vynikajúcu formu. Teraz si oddýchol a bude ešte nabudenejší. Nič nie je isté. Veľmi by som si želal, aby sa 1. júna v Madride hralo finále Barcelona – Ajax.

Nebohého Johana Cruyffa by to určite potešilo…

Súhlasím. Škoda, že už nie je medzi nami. Akiste by si to užil…

V Lige majstrov sú skúsenosti ešte cennejšie ako v iných súťažiach. Ajax ich nemá veľa a aj napriek tomu zdolal gigantov. Čím ich supluje?

Keď sa rysoval pavúk vyraďovacej fázy, trochu som špekuloval nad tým, ako by mohlo vyzerať semifinále či finále. Tímy som ukladal podľa istých kritérií. Jedným z nich boli aj skúsenosti. Tam Ajax zaostával a preto som nepredpokladal, že sa dostane až k finálovému prahu. Ajaxu chýbajú skúsenosti, lenže nemá strach a disponuje obrovským sebavedomím.

Ale to majú všetky mužstvá, ktoré hrajú najlepšiu klubovú súťaž…

Lenže v práci Ajaxu je fígeľ.

Aký?

Mentalita. Do klubu vezmú len ľudí s rovnakou víziou. Tento postup je odmenou pre všetkých – od inštalatérov po hráčov A-tímu. Všetci sú už roky súčasťou jednej z najlepších akadémií na svete. Ajax potvrdzuje, že za Chelsea, Barcelonou či Manchestrom City nezaostáva. Možno nemá toľko hráčského materiálu ako oni, ale zo skúsenosti viem, že Holanďania pracujú odmala aj s osobnosťou.

Zrejme preto je už od minulej sezóny kapitánom 19-ročný stopér De Ligt…

U nás alebo na Slovensku by sme mu povedali, že je to ucho, ktoré na to ešte nemá a potrebuje čas i rady od skúsenejších. Holanďania na to idú z opačného konca. Mladým dávajú priestor, aby už v tínedžerských rokoch nahlas povedali svoj názor či kritiku. Samozrejme – v rámci medzí. A tak chlapci rýchlejšie dospejú a dokážu na ihrisku robiť dôležité rozhodnutia s pokojnou hlavou aj bez toho, aby sa v tejto situácii ocitli niekedy predtým. U nás v Česku sú ešte primladí, v Holandsku pripravení na veľký prestup.

Matthijs de Ligt (vľavo) a Lasse Schöne... Foto: Reuters, ALBERTO LINGRIA
Matthijs de Ligt, Lasse Schöne Matthijs de Ligt (vľavo) a Lasse Schöne oslavujú po postupe Ajaxu cez Juventus.

Ten čaká De Jonga, ktorý má namierené do Barcelony. A s veľkou pravdepodobnosťou ho budú nasledovať aj ďalšie opory. Neobávate sa, že Ajax po letnom výpredaji znovu spadne do európskeho priemeru?

Je to škoda, ale tak to je. Rozlúčia sa úspechom, nech to dopadne v Lige majstrov akokoľvek. Na prestupovom trhu rozhodujú tí, ktorí nemajú hlboko to vreciek. A navyše – viete si predstaviť, že odoláte vábeniu Barcelony, Realu Madrid či Premier League? Ja nie. Prestupová čiastka, plat či záujem veľkoklubu je ocenením, že niečo robíte správne. Opory odídu, ale Ajax to zvládne. Každoročne do A-tímu prijme niekoľko mladíkov a proces výchovy supertalentu štartuje odznova.

Pumpovalo sa do hráčov Ajaxu sebavedomie aj v časoch, keď ste obliekali jeho dres?

Jasné. V šatni sme mali štyri akési prikázania, ktorých sme sa museli držať. Technika, prehľad, rýchlosť a osobnosť. Všetko sa im darí dať dokopy už roky. Bolo to vidieť a je aj teraz. Stále však nechápem, ako dokážu tak dobre pracovať s osobnosťou.

Tomáš Galásek v drese Ajaxu v máji 2006. Foto: SITA/AP, BAS CZERWINSKI
Tomáš Galásek Tomáš Galásek v drese Ajaxu v máji 2006.

Prečo?

Keď trénujete prihrávku, urobíte ju tisíckrát a vidíte zlepšenie. Rôzni hráči, rovnaký dril, badateľný progres. Lenže hlava je špecifická. Niekto má s tlakom problém, iný ho zasa vyžaduje. Dostať všetkých na rovnakú vlnu v zápasoch, ktoré sledujú tisíce na štadióne a milióny po celom svete a ešte v takom mladom veku, je obdivuhodné a pre mňa záhadné.

Je zaujímavé, že mužstvo bez skúseností a hviezd svetového formátu, aké mal Real Madrid či Juventus, naháňa súperom strach…

V tom je krása futbalu. Rozhoduje sa na ihrisku, nie na prestupovom trhu. Mal som pocit, že sa Tottenham doma Ajaxu bál. Videl ho hrať s gigantmi a v prvom polčase radšej vyčkával. Zrejme chcel nakopávať lopty. Problém bol v tom, že ich nedokázal získať a tak nemal čo nakopávať na vysokého Llorenteho. Bol zatiahnutý a čakal, čo s ním mladíci Ajaxu urobia.

Viacerí hráči pred sezónou spomínalili problémy s aklimatizáciou. Prečo si to nakoniec takto sadlo?

Na začiatku sezóny nebola tvorba tímu bezproblémová. Edwin van den Sar a Marc Overmars pred začiatkom sezóny zatrhli prestupy niektorých hráčov. David Neres bol málo integrovaný. Začalo sa mu dariť, dostal sa aj do brazílskej reprezentácie. Hakim Ziyech mal problémy s fanúšikmi a teraz je pre nich hrdinom. Majú trpezlivosť. Hoci sa im nedarí, podržia ich. A oni im to skôr či neskôr vrátia. Holandská kultúra i zmýšľanie je úplne iné ako u nás.

Aj vy ste zdieľali šatňu so Zlatanom Ibrahimovičom, Wesleym Sneijderom či Rafaelom van der Vaartom. Sú to príjemné spomienky?

Už desať rokov si užívam futbalový dôchodok a niektorí z nich ešte stále hrajú. Ajax ich na veľký futbal dobre pripravil, ich mená vo futbale niečo znamenajú. Možno som im aj ja nejako pomohol, musíte sa ich opýtať. Bola to skvelá skúsenosť.

Tomáš Galásek po zisku Holandského pohára s... Foto: SITA/AP, BAS CZERWINSKI
Tomáš Galásek Tomáš Galásek po zisku Holandského pohára s Ajaxom v máji 2006.

Badali ste na nich už vtedy zvýšenú dávku sebavedomia?

Nešlo si ju nevšimnúť. Hráči zo strednej Európy to nemajú na vyspelom západe jednoduché. Mentalita je iná, nie každý ten kultúrny šok zvládne. Bolo nás pár, ktorí sme to využili vo svoj prospech. Je to tvrdý chlieb, nie každému zachutí. Už vtedy verili svojej filozofii a budú aj naďalej.

Keď sa vám Ajax v lete 2000 ozval s ponukou na prestup, váhali ste vôbec?

Začínal som v Tilburgu a veril som, že si niekedy zahrám proti takým mužstvám, akými vtedy boli Ajax či PSV Eindhoven. V roku 2000 si ma vzal so sebou do Ajaxu môj bývalý tréner Co Adriaanse, ktorý ma viedol v Tilburgu tri roky. Mal záujem, aby sme išli spolu. Bolo to o čosi jednoduchšie. Ostatné som musel dokázať sám.

Bolo to náročné?

Iste, ale ľudia v klube mi pomáhali. Zasa sa dostávame k spomínanej mentalite, ktorá sa mi pozdáva doteraz.

Myslíte si, že vzostup Ajaxu pomáha aj holandskej reprezentácii?

Je pravda, že aj tá sa pozbierala. Vyhrala skupinu Ligy národov a predstaví sa vo Final Four. To o niečom svedčí. PSV, Ajax aj Feyenoord dokážu reprezentáciu zásobovať mladými talentmi. A kľúčové je aj to, aby im kouč Holanďanov Ronald Koeman dal šancu. V Česku je to tiež Slavia Praha, ktorá dobre zložila legionárov aj domácich hráčov. Viacerí išli hore, ukazujú sa aj v reprezentácii. Pre národné tímy je dôležité, aby sa klubom z ich krajín darilo aj v európskych pohároch.

Prekvapilo vás ťaženie Slavie v Európskej lige?

Určite. Mužstvo má dobré základy. Verí si a má kvalitu. Dôležité je, že podáva stabilné výkony. Vytvorilo mix domácich i zahraničných hráčov, čo nie je jednoduché. Podarilo sa to aj Ajaxu a tak obaja výkonnostne prevyšujú väčšinu súperov v domácej súťaži.

Je to príjemné zistenie, že sa Holanďania vracajú medzi futbalovú elitu?

Mám ich rád. Sledovať ich na ihrisku je vždy zábava. Hrajú veselý futbal, ktorý ľudí baví. Aj my by sme sa tam chceli vrátiť. Ale nevieme, ako dlho to bude trvať a čo k tomu treba.

Holandskú mentalitu, ktorá by sa zišla aj Slovákom…

To sa nedá naučiť. Musíte to mať v sebe a to my ani vy nemáte. A samozrejme – majú podstatne väčší výber.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ajax Amsterdam #Tomáš Galásek