Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sedemgólový triler rozhodol VAR. Fernandinho: Nech ide do pekla

Sedemgólový triler v stredajšej odvete štvrťfinále Ligy majstrov 2018/2019 ukončil nádeje anglického futbalového majstra Manchestru City na zisk štyroch trofejí v tejto sezóne.

18.04.2019 09:39
Britain Soccer Champions League City Foto: ,
Radosť hráčov Tottenhamu, sklamanie v podaní Manchestru City.
debata

Hoci na Etihad Stadium domáci zvíťazili na Tottenhamom 4:3, práve Hotspur po výhre 1:0 vďaka gólu z pôdy súpera prenikli prvýkrát medzi elitné kvarteto LM.

V stredu o tom rozhodol gól španielskeho útočníka Fernanda Llorenteho a potvrdil to aj verdikt VAR v nadstavenom čase, ktorý zobral hetrikový gól domácemu Raheemovi Sterlingovi.

Od prvých sekúnd to bola dráma, už v úvodných 11 minútach padli štyri góly. Manko z prvého súboja zmazal Sterling už v 4. minúte, potom ale po dvoch chybách francúzskeho obrancu Aymerica Laporteho otočil skóre juhokórejský reprezentant Heung-Min Son.

VIDEO: Zostrihy zo zápasu Manchester City – Tottenham Hotspur

Hneď po rozohratí ale Bernardo Silva aj so šťastím vyrovnal a v 21. minúte padol piaty gól, keď Sterling poslal domácich opäť do vedenia.

Sergio Agüero v druhom polčase zvýšil na 4:2 a odčinil nepremenenú penaltu z prvého súboja, za tohto stavu postupovali domáci. Ale Llorente, ktorý prišiel na ihrisko v 41. minúte, sa v 73. minúte presadil po centri, a keď jeho gól odobril VAR, postupovali zasa hostia.

Pre „Citizens“ prišiel krutý okamih v nadstavenom čase, keď Sterling dovŕšil hetrik na 5:3 a štadión sa otriasal v základoch. Hráči Spurs spadli v mukách na trávnik, všetko ale bolo o pár minút inak.

Turecký rozhodca Cuneyt Cakir dostal do slúchadiel informáciu o preskúmaní situácie a to ukázalo, že Bernardo Silva v tesnom ofsajde tečoval loptu a zapojil sa tak do hry. Tréner City Pep Guardiola si mohol už len schovať hlavu do rúk.

„Je to kruté. Ja som to videl dolu na ihrisku, ale ľudia hore pri technike rozhodli, že to gól nebol. Tak to prosto je. Musíme to akceptovať. Po 20 minútach sme viedli 3:2 a v druhom polčase sme mali mnoho šancí a strelili potrebné góly. Ale, bohužiaľ, sa to pre nás skončilo takto zle. Musím iba Tottenhamu zagratulovať k postupu do semifinále,“ citovala agentúra AP španielskeho trénera, ktorý šiestykrát za sebou dostal stop vo štvrťfinále LM (trikrát s ManCity a trikrát s Bayernom Mníchov).

V hráčoch MCFC prevládal po zápase hnev. „VAR? Nech ide do pekla,“ zúril stredopoliar City Fernandinho.

Tottenham získal v roku 1963 Pohár víťazov pohárov a v rokoch 1972 a 1984 Pohár UEFA. Toto je ale za 57 rokov jeho prvá účasť v semifinále európskej klubovej súťaže číslo jeden.

„Presne pre takéto momenty milujeme futbal. Cítime tú vášeň, užívali sme si to a vedeli sme, že sa môže stať čokoľvek. Dnes sme ukázali skvelý charakter a to, že máme osobnosti. Streliť tri góly na pôde Manchestru City nie je ľahké,“ povedal argentínsky kormidelník Tottenhamu Mauricio Pochettino, ktorému chýbal zranený kanonier Harry Kane.

Počas zápasu odstúpil zranený Moussa Sissoko a dvojgólový hrdina Heung-min Son bude v semifinále proti Ajaxu Amsterdam chýbať pre trest za žlté karty. „Toto bol naozaj bláznivý zápas. Bol aj veľmi ťažký. Niekedy vás verdikt VAR nahnevá, ale toto bol ten prípad, keď poviete, že vďaka Bohu zaň,“ vyjadril sa Son.

V boji o finále si Spurs zahrajú proti Ajaxu Amsterdam, ktorý už vyradil obhajcu Real Madrid aj favorizovaný Juventus Turín. Prvé zápasy semifinále sú na programe 30. apríla a 1. mája, odvety o týždeň neskôr.

Gólová radosť Liverpoolu v Porte. Foto: SITA/AP, Luis Vieira
Portugal Soccer Champions League Liverpool Gólová radosť Liverpoolu v Porte.

Klopp: Môj prvý súboj proti Barcelone, neviem sa dočkať

Futbaloví „draci“ z portugalského Porta druhý rok po sebe nenašli v Lige majstrov protizbraň na obávané ofenzívne trio anglického FC Liverpool – Sadio Mané, Roberto Firmino a Mohamed Salah. Mané v 26. min otvoril skóre, Salah pridal v 65. min gól na 2:0 pre hostí a Firmino v 77. min prekonal Ikera Casillasa v bránke Porta po tretí raz.

Medzitým síce skóroval na domácej strane Éder Militao, ale bola to len kozmetická úprava. Konečnú podobu výsledku dal v 84. min hlavou holandský stopér hostí Virgil van Dijk. „The Reds“ vyhrali v stredajšej odvete štvrťfinále u súpera jednoznačne 4:1 a v kombinácii s minulotýždňovým domácim triumfom 2:0 prenikli do semifinále.

VIDEO: Zostrihy zo zápasu FC Porto – FC Liverpool

Zo spomenutej trojice liverpoolských hviezd sa opäť strelecky presadili všetci traja. Rovnaké to bolo aj vlani v osemfinále LM. Vtedy sa Mané, Firmino a Salah pri víťazstve LFC v úvodnom osemfinálovom dueli v Porte (5:0) postarali o všetkých päť zásahov, odveta pri rieke Mersey už bola iba formalita.

Porťania sa v úvode zahryzli do protivníka, ale fyzicky náročný spôsob hry dokázali forsírovať iba približne do polovice prvého polčasu.

„Vedeli sme, že domáci nebudú schopní udržať taký tlak, ako počas úvodných 30 minút. Portu po zmene strán trochu odišla energia, takže sme boli schopní to ‚ukontrolovať‘. V zápase bolo niekoľko pekných momentov z našej strany, aj keď nie až tak veľa. Občas sme sa museli spoľahnúť na zákroky Alissona Beckera,“ povedal podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA) liverpoolský tréner Jürgen Klopp.

„Bolo to ťažké, to sme však vedeli. Porto malo niekoľko pološancí, ale ustáli sme to. Uvedomovali sme si, že dokážeme streliť nejaký gól. Publikum na štadióne bolo úžasné, musím mu zložiť poklonu,“ poznamenal stredopoliar hostí Jordan Henderson.

Portugalský zástupca z Porta sa vo štvrťfinále LM predstavil prvýkrát od ročníka 2014/2015. Liverpool bol však príliš „tvrdý oriešok“ a na premiérový postup do semifinále po 15 rokoch to nakoniec nestačilo.

„Výsledok neodráža dianie na trávniku, ale také veci sa vo futbale stávajú. Aj tak si myslím, že sme v LM odohrali fantastickú sezónu,“ skonštatoval skúsený 36-ročný stopér „Dragoes“ Pepe.

Liverpoolu bude v ceste do madridského finále stáť španielsky tím FC Barcelona. Podľa niekdajšieho útočníka z Anfieldu Robbieho Fowlera to však nie je neprekonateľná prekážka.

„Niet pochýb, že Barcelona má skvelé mužstvo, keď sa dostala až sem. Má výborných hráčov, ale Manchester United poukázal aj na ich slabé stránky. Ofenzívna šikovnosť dáva Liverpoolu šancu na postup do ďalšieho finále,“ podotkol 44-ročný Fowler.

„Spomedzi všetkých semifinalistov sme jediní, ktorí v ňom boli aj v uplynulej sezóne. Proti Barcelone budem stáť prvýkrát, ak nerátam priateľské zápasy, takže už sa neviem dočkať,“ dodal Jürgen Klopp.

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #manchester city #Tottenham Hotspur #FC Porto #liga majstrov vo futbale