Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

FOTO: Ronaldo rozhadzoval rukami a plakal. Allegri: Futbal nie je matematika

Prvýkrát od sezóny 2009/10 bude semifinále Ligy majstrov bez Cristiana Ronalda. Portugalčan spolu s kolegami z Juventusu Turín šokujúco prehrali doma s Ajaxom Amsterdam 1:2 a so súťažou sa lúčia.

16.04.2019 23:58 , aktualizované: 17.04.2019 09:37
SOCCER-CHAMPIONS-JUV-AJA/ ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo počas zápasu proti Ajaxu Amsterdam.
debata (23)

Talianom pritom nestačil ani priaznivý výsledok 1:1 z prvého duelu v Holandsku. V domácej odvete začali dobre, Ronaldo svojím 126. kariérnym gólom v Lige majstrov rozjasal fanúšikov Juve.

Radosť však trvala veľmi krátko. Tínedžeri z Ajaxu, ktorí v osemfinále vyradili Real Madrid, sa nezľakli ani Ronalda a spol.

O šesť minút vyrovnal 21-ročný Donny van de Beek a dielo skazy pre favorita dokonal po zmene strán stále len 19-ročný supertalent Matthijs de Ligt.

Fanúšikovia vravia, že Liga majstrov je súťažou Cristiana Ronalda. Za deväť sezón, čo nechýbal v semifinále, v nej odohral 104 zápasov (71 víťazných), strelil 104 gólov, mal 28 asistencií a získal štyri trofeje pre šampióna LM.

Tento rok však bude top štvorka bez neho. Hviezdny Portugalčan prežíval duel proti Ajaxu s rôznymi emóciami. Pozrite si ich:

Cristiano Ronaldo a jeho koniec v Lige majstrov Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Cristiano Ronaldo počas zápasu proti Ajaxu...

Tím kouča Erika ten Haga, ktorý v osemfinále ukončil vyše 1000-dňovú nadvládu španielskeho Realu Madrid na európskom futbalovom tróne, oslavuje premiérový postup do semifinále LM od roku 1997.

„Pre Ajax je to nezabudnuteľný večer. Dokázali sme vyradiť ďalšieho z favoritov súťaže. Hrali sme sebavedomo a trpezlivo, opäť sme posunuli naše limity. Proti nám a našej filozofii je veľmi ťažké hrať,“ vyhlásil spomenutý tréner amsterdamského mužstva Ten Hag.

Ako pripomenula oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA), Ajax sa stal vôbec prvým klubom, ktorý postúpil do semifinále LM po tom, ako v nej absolvoval aj tri letné predkolá.

„Juventus bol do prestávky aj v úvode druhého polčasu lepší. Po zmene strán sme však dominovali a mohli sme vyhrať aj vyšším rozdielom. Za stavu 1:1 to bolo pre domácich ťažké, pretože si uvedomovali, že keď strelíme gól, bude to pre nich veľmi náročné. Cítili sme to, mali sme viac priestoru a náš tím vie, ako ho využiť,“ povedal stredopoliar hostí Frenkie de Jong pre Veronica TV.

„Či môžeme vyhrať Ligu majstrov? Už sme v semifinále. V ostatných dvoch kolách sme vyradili dvoch favoritov. Ďalšie zápasy budú veľmi ťažké, ale ktovie,“ podotkol 19-ročný stopér De Ligt, ktorý sa vlani v máji predstavil aj v Trnave v medzištátnom prípravnom zápase Slovenska s Holandskom (1:1).

Tím „Bianconeri“ iba druhýkrát z ôsmich prípadov nepostúpil v pohárovej Európe ďalej po tom, ako v úvodnom dueli konfrontácie uhral remízu 1:1.

„Všetci sme sklamaní, ale nemôže nás to stiahnuť dole. Prítomnosť Cristiana Ronalda zvýšila naše šance na víťazstvo v LM, ale futbal nie je matematika. V ňom neplatí, že jeden plus jeden sa rovná dvom. Vo futbale sa jeden plus jeden môže rovnať trom, štyrom či nule,“ poznamenal kormidelník turínskych „zebier“ Massimiliano Allegri.

Juventus Turín a Ajax Amsterdam na európskej pohárovej scéne stáli proti sebe doteraz 14-krát, taliansky zástupca vedie v počte víťazstiev 6:3. Tieto značky súperili aj vo dvoch finálových dueloch kontinentálneho pohára číslo jeden.

V sezóne 1972/1973 zvíťazilo holandské mužstvo vo finále Európskeho pohára majstrov v Belehrade nad „Juve“ 1:0. Turínsky klub sa Ajaxu revanšoval o 23 rokov neskôr – vo finále LM 1995/1996 v Ríme po remíze 1:1 v riadnom hracom čase vyhral až po strelách zo značky pokutového kopu (4:2).

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Cristiano Ronaldo #Ajax Amsterdam #liga majstrov vo futbale