Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Mourinho ho zosmiešňoval. Pod Solskjaerom žiari

Na trávnik slávneho Old Traffordu vybehli tie najväčšie hviezdy svetového futbalu. Stredajší večer v Lige majstrov však nepatril im.

11.04.2019 16:02
SOCCER-CHAMPIONS-MUN-FCB/ McTominay Foto: ,
Scott McTominay v súboji s barcelonskou hviezdou Lionelom Messim.
debata

Lionel Messi krvácal, Paul Pogba bol nevýrazný, Luis Suárez sa strelecky nepresadil. Uvoľnené miesto na výslní tak zaujal mladík zo Škótska.

Expertov i fanúšikov, ktorí sledovali štvrťfinálový zápas medzi Manchestrom United a FC Barcelona (0:1), zaujal výkon Scotta McTominaya.

Stále len 22-ročný stredopoliar sa prezentoval dominantnou a sebavedomou hrou. Defenzívnymi zákrokmi narúšal hru stredovej formácie súpera a ako jeden z mála domácich hráčov ponúkol aj niečo v ofenzíve.

VIDEO: Najlepšie akcie zo zápasu Manchester United – FC Barcelona

Dvadsať centimetrov za rok

Pre tisícky tínedžerov, ktorí sa snažia presadiť v mládežníckych akadémiách a stať sa profesionálnymi futbalistami, existuje množstvo prekážok za ich vytúženým snom.

Futbaloví skauti vám povedia, že dôležité sú rýchlosť, akcelerácia, loptová technika, prehľad v hre a – výška. Taký Messi by vedel o tom rozprávať svoje.

Mnohí odborníci sa na neho pozerali cez prsty, keď napriek úžasnej technike a geniálnemu ovládaniu lopty meral na začiatku profikariéry necelých 160 centimetrov. Pochybovali, že nevysoký chlapec sa presadí medzi urastenými súpermi.

Podobné skúsenosti má aj McTominay. V roku 2015 – ako 18-ročný tínedžer – meral len 170 centimetrov. Na defenzívneho stredopoliara málo, na stopéra ešte menej.

Koučovia v mládežníckej akadémii Manchestru United videli Škótov talent. Pochybnosti o jeho fyzickej pripravenosti však pretrvávali. McTominaya si napriek tomu ponechali v elitnom výbere a teraz vedia, že urobili dobre.

Šikovnému stredopoliarovi pomohla aj matka príroda. Za necelý rok narástol o dvadsať centimetrov a na konci roka 2015 meral už viac ako 190 cm.

„Myslím, že v inom klube by neboli so mnou takí trpezliví. United som za to veľmi vďačný. Podržali ma, podporovali a verím, že im túto dôveru postupne splácam,“ vravel McTominay v rozhovore pre klubový web.

Úvodné štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Manchestru United a Barcelony...

Proti favoritovi bez rešpektu

Slová potvrdzujú aj jeho výkony na ihrisku. Začiatkom apríla strelil do siete Wolverhamptonu svoj prvý seniorsky gól za United. Hrou a výkonom proti Barcelone si získal rešpekt a chválu odborníkov.

„Bol najlepším hráčom na ihrisku. Pri takom množstve kvalitných hráčov, akí sa zišli v zápase, je to obdivuhodné. Myslím, že zápas proti Barcelone bol zlomovým v jeho kariére. Veľmi si želám, aby som sa nemýlil,“ nadchýňal sa bývalý hráč MUFC a v súčasnosti televízny spolukomentátor Owen Hargreaves.

Jeho kolega z televízie BT Sport a exspoluhráč Rio Ferdinand súhlasil: „Energiou a intenzitou získal pre svoj tím veľa lôpt. Nezľakol sa favorizovaného súpera a hral bez rešpektu.“

Kouč Manchestru Ole Gunnar Solskjaer videl McTominayov prínos aj v iných smeroch.

„Nešťastný gól z úvodu stretnutia nás mohol úplne rozhodiť. Scott však viacerými dôležitými zákrokmi našu hru upokojil a dal nám nádej na sľubný výsledok. Aj vďaka nemu pôjdeme do odvety so šancou na postup,“ vravel Solskjaer.

Práve nórsky kouč, ktorý zasadol na lavičku United v polovici decembra, má dôležitý vplyv na McTominayovu kariéru. Solskjaerov predchodca José Mourinho viackrát mladého hráča kritizoval – pred spoluhráčmi i v médiách.

„Má ľudský prístup. Každého z nás sa snaží pochopiť jednotlivo, každého si váži ako osobnosť. Som mu vďačný za veľa vecí,“ vyjadril sa McTominay na adresu trénera.

Hoci po prvom zápase má bližšie k postupu do semifinále Barcelona, United nebudú v odvete bez šance. Spoliehať sa budú aj na svoju vychádzajúcu hviezdu, ktorá môže na Nou Campe získať ďalšie cenné skúsenosti vo svojej sľubne sa rozbiehajúcej kariére.

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #liga majstrov vo futbale #Scott McTominay