Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mourinho ho zosmiešňoval. Pod Solskjaerom žiari

Na trávnik slávneho Old Traffordu vybehli tie najväčšie hviezdy svetového futbalu. Stredajší večer v Lige majstrov však nepatril im.

11.04.2019 16:02
SOCCER-CHAMPIONS-MUN-FCB/ McTominay Foto: ,
Scott McTominay v súboji s barcelonskou hviezdou Lionelom Messim.
debata

Lionel Messi krvácal, Paul Pogba bol nevýrazný, Luis Suárez sa strelecky nepresadil. Uvoľnené miesto na výslní tak zaujal mladík zo Škótska.

Expertov i fanúšikov, ktorí sledovali štvrťfinálový zápas medzi Manchestrom United a FC Barcelona (0:1), zaujal výkon Scotta McTominaya.

Stále len 22-ročný stredopoliar sa prezentoval dominantnou a sebavedomou hrou. Defenzívnymi zákrokmi narúšal hru stredovej formácie súpera a ako jeden z mála domácich hráčov ponúkol aj niečo v ofenzíve.

VIDEO: Najlepšie akcie zo zápasu Manchester United – FC Barcelona

Dvadsať centimetrov za rok

Pre tisícky tínedžerov, ktorí sa snažia presadiť v mládežníckych akadémiách a stať sa profesionálnymi futbalistami, existuje množstvo prekážok za ich vytúženým snom.

Futbaloví skauti vám povedia, že dôležité sú rýchlosť, akcelerácia, loptová technika, prehľad v hre a – výška. Taký Messi by vedel o tom rozprávať svoje.

Mnohí odborníci sa na neho pozerali cez prsty, keď napriek úžasnej technike a geniálnemu ovládaniu lopty meral na začiatku profikariéry necelých 160 centimetrov. Pochybovali, že nevysoký chlapec sa presadí medzi urastenými súpermi.

Podobné skúsenosti má aj McTominay. V roku 2015 – ako 18-ročný tínedžer – meral len 170 centimetrov. Na defenzívneho stredopoliara málo, na stopéra ešte menej.

Koučovia v mládežníckej akadémii Manchestru United videli Škótov talent. Pochybnosti o jeho fyzickej pripravenosti však pretrvávali. McTominaya si napriek tomu ponechali v elitnom výbere a teraz vedia, že urobili dobre.

Šikovnému stredopoliarovi pomohla aj matka príroda. Za necelý rok narástol o dvadsať centimetrov a na konci roka 2015 meral už viac ako 190 cm.

„Myslím, že v inom klube by neboli so mnou takí trpezliví. United som za to veľmi vďačný. Podržali ma, podporovali a verím, že im túto dôveru postupne splácam,“ vravel McTominay v rozhovore pre klubový web.

Úvodné štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Manchestru United a Barcelony...

Proti favoritovi bez rešpektu

Slová potvrdzujú aj jeho výkony na ihrisku. Začiatkom apríla strelil do siete Wolverhamptonu svoj prvý seniorsky gól za United. Hrou a výkonom proti Barcelone si získal rešpekt a chválu odborníkov.

„Bol najlepším hráčom na ihrisku. Pri takom množstve kvalitných hráčov, akí sa zišli v zápase, je to obdivuhodné. Myslím, že zápas proti Barcelone bol zlomovým v jeho kariére. Veľmi si želám, aby som sa nemýlil,“ nadchýňal sa bývalý hráč MUFC a v súčasnosti televízny spolukomentátor Owen Hargreaves.

Jeho kolega z televízie BT Sport a exspoluhráč Rio Ferdinand súhlasil: „Energiou a intenzitou získal pre svoj tím veľa lôpt. Nezľakol sa favorizovaného súpera a hral bez rešpektu.“

Kouč Manchestru Ole Gunnar Solskjaer videl McTominayov prínos aj v iných smeroch.

„Nešťastný gól z úvodu stretnutia nás mohol úplne rozhodiť. Scott však viacerými dôležitými zákrokmi našu hru upokojil a dal nám nádej na sľubný výsledok. Aj vďaka nemu pôjdeme do odvety so šancou na postup,“ vravel Solskjaer.

Práve nórsky kouč, ktorý zasadol na lavičku United v polovici decembra, má dôležitý vplyv na McTominayovu kariéru. Solskjaerov predchodca José Mourinho viackrát mladého hráča kritizoval – pred spoluhráčmi i v médiách.

„Má ľudský prístup. Každého z nás sa snaží pochopiť jednotlivo, každého si váži ako osobnosť. Som mu vďačný za veľa vecí,“ vyjadril sa McTominay na adresu trénera.

Hoci po prvom zápase má bližšie k postupu do semifinále Barcelona, United nebudú v odvete bez šance. Spoliehať sa budú aj na svoju vychádzajúcu hviezdu, ktorá môže na Nou Campe získať ďalšie cenné skúsenosti vo svojej sľubne sa rozbiehajúcej kariére.

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Manchester United #liga majstrov vo futbale #Scott McTominay