Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dravca Ronalda chválili aj hráči Ajaxu. Z hrdinu Cancela sa stala nula

Fantastické futbalové divadlo v Amsterdame. Kto si z dvojice stredajších prvých zápasov štvrťfinále Ligy majstrov vybral ten medzi Dávidom a Goliášom, neľutuje.

10.04.2019 23:19 , aktualizované: 11.04.2019 09:06
debata
Joao Cancelo z Juventusu si zakrýva tvár na... Foto: Reuters, PIROSCHKA VAN DE WOUW
Joao Cancelo Joao Cancelo z Juventusu si zakrýva tvár na trávniku počas zápasu s Ajaxom.

Ajax a Juventus previedli zápletku, ako dve spomínané biblické postavy. S jediným podstatným rozdielom. Menší nezdolal silnejšieho, hoci k tomu nemal ďaleko.

Diváci v Aréne Johana Cryuffa domácich mladíkov vyprevádzali do kabín po remíze 1:1 v stoji. Nebyť skvelého brankára hostí Wojciecha Szczesného i streleckej nemohúcnosti futbalistov Ajaxu, mohli pripraviť ďalšie prekvapenie v najprestížnejšej klubovej súťaži.

Zatiaľ sa to nestalo. Jedným z dôvodov bol aj Joao Cancelo. Portugalský obranca prežil zápas ako na hojdačke. Z hrdinu sa stala v priebehu niekoľkých minút nula.

„Verím, že bude v poriadku. Je pre nás veľmi dôležitý,“ vravel pred stretnutím Cancelo na adresu Cristiana Ronalda.

Štart hviezdy Juventusu bol po drobnom svalovom zranení otázny. Tridšaťštyriročný rodák z Madeiry sa však dal včas dokopy a výraznou mierou pomohol Turínčanom k cennej remíze.

Strelil jediný gól Starej dámy. Cancelo svojho reprezentačného i klubového spoluhráča našiel milimetrovo presným centrom. A Ronaldova nekompromisná hlava už vedela, čo s tým.

Lenže krátko po prestávke si Cancelo vybral slabšiu chvíľku. Nakopnutú loptu od brankára Ajaxu Onanu mohol pustiť za čiaru. Rozhodol sa ju spracovať, čo jeho aj celý Juventus prišlo veľmi draho. Loptu mu vzal David Neres. Brazílčanovo sólo cez asi polovicu ihriska zastavila až sieť za dovtedy bezchybným Szczesnym.

V 88. minúte Cancelov sľubný strelecký pokus minul bránku. Dvadsaťštyriročný krajný obranca tak nevyužil šancu stať sa znovu hrdinom. Možno si ju odložil na budúcotýždňovú odvetu v Turíne…

Úvodné štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Manchestru United a Barcelony...

Allegri velebil Ronalda

Pozornosť médií sa po zápase upriamovala najmä na jeho krajana a spoluhráča z Juventusu Cristiana Ronalda. Hviezdny hráč takmer tri týždne nehral kvôli zraneniu stehna, ale v stredu sa postaral o jediný gól talianskeho tímu. Po remíze 1:1 si za to vyslúžil niekoľko poklôn od hráčov súpera.

Ronaldo otvoril skóre zápasu v závere prvého polčasu a v Lige majstrov dal už 125. gól. Na čele historickej tabuľky strelcov zvýšil náskok pred Lionelom Messim z Barcelony na 17 zásahov. „Ronaldo opäť ukázal, že je to hráč inej úrovne. Má úplne iný pohyb a načasovanie ako ostatní,“ povedal tréner Juventusu Massimiliano Allegri.

Cristiano Ronaldo vsietil gól Juventusu na pôde... Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo vsietil gól Juventusu na pôde Ajaxu Amsterdam.

„Ronaldo je v šestnástke ako dravec. A to je spolu s talentom jeho hlavná devíza. Hneď, ako vidí šancu, stačí mu aj tá najmenšia medzierka v obrane a ide za ňou. A je neuveriteľne rýchly,“ uviedol stopér Ajaxu Matthijs de Ligt. „Keď sa dostane takto v šestnástke k lopte, tak je takmer isté, že dá gól. Robí to tak už pätnásť rokov, je to vynikajúci hráč. Za to si zaslúži poklonu,“ doplnil stredopoliar Frenkie de Jong.

„Dostali sme rýchlo gól a aj keď nás to nezrazilo, tak sme boli trochu v šoku a Ajax začal mať navrch. Veľa nás napádali, tým nám síce otvárali priestor k brejkom, ale my to nedokázali využiť,“ uviedol Allegri.

„Preto som nasadil veľa technických hráčov, aby sme sa z ich presingu dostali technikou a kombináciami,“ povedal taliansky kouč s tým, že v domácej odvete sa musí Juventus výrazne zlepšiť. „Niekoľkými hráčom Ajaxu hrozil kartový trest, ale napriek tomu hrali agresívne, my sme to nedokázali využiť. Veľmi sme ich nepotrápili,“ uviedol Allegri.

„Domáca remíza 1: 1 nie je úplne to, v čo sme dúfali, ale stále je to dobrý výsledok. Naposledy sme doma prehrali 1:2 s Realom Madrid, takže naše šance stále žijú,“ pripomenul kouč Ajaxu Erik ten Hag nečakané víťazstvo 4:1 v odvete v Madride, po ktorom Ajax po 16 rokoch postúpil do štvrťfinále.

Tvrdý súboj Dušana Tadiča z Ajaxu s Danieleom... Foto: Reuters, WOLFGANG RATTAY
Dušan Tadič, Daniele Rugani Tvrdý súboj Dušana Tadiča z Ajaxu s Danieleom Ruganim z Juventusu.

Proti Juventusu si síce Ajax nevytvoril veľa vyložených šancí, tréner bol však s výkonom proti favoritovi spokojný. „V niekoľkých pasážach sme boli lepší ako súper. Mali sme vynikajúci prechod do útoku a Juventus mal problémy dostať nás pod tlak, pretože sme držali loptu a hrali trpezlivo,“ vyhlásil.

Ten Hag dokonca na posledných pätnásť minút poslal na ihrisko ešte len devätnásťročného záložníka Jurgena Ekkelenkampa. „Nasadil som ho preto, že Lasse Schöne už bol unavený a navyše mal žltú kartu. Odviedol skvelú prácu, skoro dal gól a chladnokrvným faulom pri Ronaldovom protiútoku si počínal veľmi skúsene,“ uviedol kouč.

Štvrťfinále Ligy majstrov – prvé zápasy:

Ajax Amsterdam – Juventus Turín 1:1 (0:1)
Góly: 46. Neres – 45. C. Ronaldo, rozhodoval: Carlos Del Cerro Grande (Šp.)
Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, de Ligt, D. Blind, Tagliafico – Schöne (75. Ekkelenkamp), F. de Jong – Ziyech, D. van de Beek, Neres – Tadič
Juventus Turín: Szczesny – Cancelo, Bonucci, Rugani, A. Sandro – Bentancur, Pjanič, Matuidi (75. Dybala) – Bernardeschi (90.+ Khedira), Mandžukič (60. Douglas Costa), C. Ronaldo

Manchester United – FC Barcelona 0:1 (0:1)
Gól: 12. Shaw (vlastný), rozhodoval: Gianluca Rocchi (Tal.)
Manchester United: De Gea – Young, Smalling, Lindelöf, Shaw – Fred, McTominay, Pogba – Dalot (74. Lingard), R. Lukaku (68. Martial), Rashford (85. A. Pereira)
FC Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Arthur (66. Sergi Roberto), Busquets (90.+ Aleňa), Rakitič – Messi, L. Suárez, Coutinho (65. Arturo Vidal)

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Cristiano Ronaldo #Ajax Amsterdam #Joao Cancelo