Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Barcelona dobyla Old Trafford po vlastenci. Solskjaer: Výkon proti PSG nám dáva nádej

Futbalisti FC Barcelona zvíťazili v stredajšom prvom stretnutí štvrťfinále Ligy majstrov 2018/2019 na pôde Manchestru United 1:0.

10.04.2019 23:04 , aktualizované: 11.04.2019 08:27
Luis Suárez, Lionel Messi Foto: ,
Luis Suárez a Lionel Messi z Barcelony sa tešia vedľa nešťastného Luka Shawa z Manchestru United.
debata

Jediný gól strelil domáci Luke Shaw, ktorý v 12. minúte prekonal vlastného brankára. Favorizovaný Juventus Turín remizoval v Amsterdame s Ajaxom 1:1. Hostia sa síce v závere prvého polčasu dostali do vedenia zásluhou Cristiana Ronalda, ale v úvode druhého dejstva vyrovnal David Neves. Odvety sú na programe v utorok 16. apríla.

Manchester United sa dostal do úvodnej šance zápasu v 8. minúte, proti Rashfordovi však dobre vybehol brankár hostí Ter Stegen. Vzápätí dostal prihrávku za obranu Messi, z uhla nacentroval na Suáreza a jeho hlavička sa od Shawa odrazila do siete. Ofsajdový výrok čiarového rozhodcu zrušil VAR a Barcelona sa dostala do vedenia 1:0. United dostali príležitosť v 27. minúte.

Hostia spravili chybu v rozohrávke, ale Young nenašiel žiadneho zo spoluhráčov. Domáci dokázali miestami dostať Barcelonu pod tlak, nedostávali sa však do zakončenia. Na druhej strane v 36. minúte reflexne zakročil De Gea proti strele Coutinha. V závere prvého polčasu sa dostal do sľubnej príležitosti Dalot, no z uhla hlavou nevyrovnal.

Úvodné štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Manchestru United a Barcelony...

Domáci v úvode druhého polčasu „vybehli“ na hostí. Najbližšie bol k vyrovnaniu Rashford, ktorý sa dostal k vyrazenej lopte, ale z voleja vypálil mimo tri žrde. Stav sa nezmenil ani po Suárezovom pokuse, ktorý trafil iba bočnú sieť a Jordi Alba namieril do De Geu.

V závere dostal príležitosť zahať priamy kop Messi, prekabátil múr, ale brankára De Geu neprekvapil a neuspel ani Martial z následného protiútoku. Barcelona si odviezla z Manchestru najtesnejší náskok 1:0.

Ajax mohol zaskočiť favorita v 19. minúte, ale Ziyechov pokus zneškodnil brankár Szczesny a vzápätí Van de Beek prestrelil. Domáci sa snažili kontrolovať hru, ich nasadenie však neprinieslo želaný efekt. Naopak, v závere prvého dejstva Cancelo nacentroval do šestnástky, Ronaldo nedal Onanovi šancu a poslal Juventus do vedenia.

Domáci vstúpili do druhej časti hry ideálne, už po pár sekundách sa presadil Neres – 1:1. V ďalšom priebehu sa oba tímy sústredili na obranu. V 80. minúte prenikol po krídle Costa, ale jeho nepresný center skončil u Onanu a o päť minút neskôr trafil iba žrď a nezmenil nerozhodný výsledok.

Solskjaer: V odvete môžeme uspieť

Pri jednom veľkom obratu bol ako hráč a ďalší Ole Gunnar Solskjaer nedávno zažil aj ako tréner. A po prehre 0:1 nórsky kouč futbalistov Manchestru United verí, že ďalší obrat jeho zverenci predvedú o týždeň v odvete v Španielsku.

Solskjaer v roku 1999 ako náhradník rozhodol v nadstavenom čase finále Ligy majstrov s Bayernom Mníchov a teraz v osemfinále ako tréner bol pri postupe cez Paríž St. Germain. Francúzsky šampión síce na Old Trafforde vyhral 2:0, v Paríži ale anglický celok zvíťazil 3:1 a senzačne postúpil.

„Výkon proti Parížu St. Germain nám dáva nádej, ale Barcelona je favorit,“ povedal Solskjaer, ktorý pripomenul, že katalánsky tím doma v Lige majstrov neprehral už 30 zápasov. „Vzhľadom na formu Barcelony by bol postup väčší úspech než s Parížom St. Germain. Barcelona nie je doma zvyknutá prehrávať, ale nepochybujem o tom, že ich môžeme zdolať,“ dodal.

Tréner Manchestru United Ole Gunnar Solskjaer... Foto: Reuters, ANDREW YATES
Ole Gunnar Solskjaer Tréner Manchestru United Ole Gunnar Solskjaer pred zápasom s Barcelonou.

Podľa Solskjaera bude v odvete kľúčové, aby si hráči United v šanciach počínali lepšie ako v domácom zápase. Na Old Trafforde síce Barcelonu prestrieľali, ale prvýkrát od roku 2005 doma ani raz netrafili bránku. „Vieme, že si u nich nevytvoríme veľa šancí, takže musíme byť efektívni,“ vyhlásil.

„Musíme prežiť tlak, ktorý si domáci vytvoria, pretože budú chcieť rýchlo rozhodnúť a doraziť nás. Tiež musíme lepšie držať loptu,“ uviedol Solskjaer. „Už sme vonku zdolali Juventus, Paríž St. Germain a teraz ideme do Barcelony s tým, že musíme vyhrať. Vieme, že máme šancu postúpiť. Musíme hodiť za hlavu, ako sme hrali doma, a pozerať sa do budúcnosti,“ doplnil.

Štvrťfinále Ligy majstrov – prvé zápasy:

Ajax Amsterdam – Juventus Turín 1:1 (0:1)
Góly: 46. Neres – 45. C. Ronaldo, rozhodoval: Carlos Del Cerro Grande (Šp.)
Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, de Ligt, D. Blind, Tagliafico – Schöne (75. Ekkelenkamp), F. de Jong – Ziyech, D. van de Beek, Neres – Tadič
Juventus Turín: Szczesny – Cancelo, Bonucci, Rugani, A. Sandro – Bentancur, Pjanič, Matuidi (75. Dybala) – Bernardeschi (90.+ Khedira), Mandžukič (60. Douglas Costa), C. Ronaldo

Manchester United – FC Barcelona 0:1 (0:1)
Gól: 12. Shaw (vlastný), rozhodoval: Gianluca Rocchi (Tal.)
Manchester United: De Gea – Young, Smalling, Lindelöf, Shaw – Fred, McTominay, Pogba – Dalot (74. Lingard), R. Lukaku (68. Martial), Rashford (85. A. Pereira)
FC Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Arthur (66. Sergi Roberto), Busquets (90.+ Aleňa), Rakitič – Messi, L. Suárez, Coutinho (65. Arturo Vidal)

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #Manchester United #fc barcelona #Ajax Amsterdam