Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zápasy v sobotu doobeda a 8 tímov v skupine. Reforma Ligy majstrov sa blíži

V európskych futbalových kruhoch sa už nejaký čas rozpráva o chystanej veľkej reforme Ligy majstrov.

28.03.2019 11:23
Liga majstrov Foto: ,
Logo Ligy majstrov na štadióne Barcelony.
debata

Mnohé médiá na „starom kontinente“ v uplynulých dňoch referovali, že Európska futbalová únia (UEFA) pripravuje v spomenutej súťaži revolučné zmeny, ktoré by mali vstúpiť do praxe v roku 2024.

Európska asociácia klubov (ECA) dlhodobo pracuje na zmenách v európskych pohárových súťažiach. Z nedávnych slov prezidenta ECA Andreu Agnelliho sa tiež dá vytušiť, že najneskôr do roku 2024 sa fanúšikovia rozlúčia s LM v súčasnej podobe.

„Všetko je to zatiaľ iba začiatok určitého procesu. Potrebujeme čas na analýzu a rozvoj najlepšieho projektu,“ povedal Agnelli.

Ako o jednom z najpravdepo­dobnejších scenárov sa spomína možnosť, že v LM budú už iba štyri základné skupiny. V každej zo skupín má účinkovať osem tímov, čo údajne veľmi vítajú hlavne Paríž St. Germain a Juventus Turín, teda kluby, ktoré vo svojich domácich ligových súťažiach momentálne nemajú veľkú konkurenciu.

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video

Takýto formát by však určite mal obrovský vplyv na ligové súťaže a dokonca aj medzištátne zápasy, keďže nový model LM by si v kalendári vyžiadal ďalšie hracie dni. A práve tento problém má vyriešiť zavedenie víkendových zápasov.

UEFA aj ECA navyše v snahe čo najviac vyťažiť z predaja televíznych práv chcú stanoviť začiatky stretnutí na predpoludňajšie časy, aby boli prenosy dostupné bohatému ázijskému trhu a tamojším fanúšikom.

V uplynulých dvoch dekádach boli vo formáte LM tri zásadné zmeny. V sezóne 1997/1998 došlo k tomu, že v súťaži sa mohli predstaviť okrem šampiónov z jednotlivých krajín aj vicemajstri z najlepších európskych líg. V ročníku 1999/2000 UEFA zaviedla aj tzv. druhú skupinovú fázu, tento koncept však vydržal iba štyri edície.

Nateraz posledná veľká, tzv. Platiniho reforma európskeho pohára číslo jeden, sa udiala v ročníku 2009/2010. Bývalý šéf UEFA chcel menším národným zväzom uľahčiť spôsob kvalifikovať sa do hlavnej časti LM vytvorením majstrovskej a nemajstrovskej vetvy v rámci predkôl.

Zo slovenských klubov si to vtedy ako prvý vyskúšal vtedajší šampión ŠK Slovan Bratislava, ktorý v 3. predkole vypadol s gréckym Olympiakosom Pireus po dvoch prehrách 0:2.

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov