Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

VIDEO: Nemcov čaká veľká prestavba - v kluboch aj v reprezentácii

Po tretí raz v histórií sa medzi osmičku najlepších v Lige majstrov dostalo kvarteto anglických mužstiev. Nenarazia na obhajcu titulu Real Madrid ani veľkohubé parížske Saint-Germain.

14.03.2019 15:44
Robert Lewandowski, Mats Hummels Foto: ,
Hviezdy Bayernu Robert Lewandowski and Mats Hummels po prehre s Liverpoolom.
debata

Do cesty sa im môže postaviť Juventus Turín s Cristianom Ronaldom či skvelá generácia Ajaxu, nápadne pripomínajúca kedysi slávne futbalové časy holandského klubu.

V osemfinále Ligy šampiónov nebola núdza o nádherné góly, kľúčové rozhodnutia videoasistenta rozhodcu či zaujímavé momenty. Vybrali sme štyri najlepšie.

Nemcov čakajú reformy

Anglické kluby si v súboji o najlepšiu osmičku zgustli na tých nemeckých. Z troch meraní síl (Manchester City – Schalke, Tottenham – Dortmund a Liverpool – Bayern) to dotiahli všetky k postupu – pri celkovom skóre 17:3.

„Dočkali sme sa toho, v čo dúfal málokto. Anglická Premier League dodala polovicu štvrťfinalistov. Predčasný koniec nemeckých celkov ma prekvapil. Na druhej strane treba povedať, že bol zaslúžený. Nemcov čaká veľká prestavba – v kluboch aj v národnom tíme,“ hovorí futbalový tréner Jozef Barmoš.

Skazu trápiacich sa nemeckých klubov dokonal v stredu večer Liverpool. V Allianz Aréne síce mal v závere prvého polčasu na mále, ale v druhom súpera úplne vygumoval. Strelil mu dva góly a po víťazstve 3:1 bude počas dnešného žrebu (12.00) v Nyone čakať na svojho štvrťfinálového súpera.

Video

„Dať tri góly na pôde Bayernu je veľmi náročné. Vlastne sme dali štyri…“ usmieval sa tréner Liverpoolu Jürgen Klopp. Poukazoval na fakt, že jediný presný zásah Mníchovčanov zaznamenal hosťujúci stopér Joel Matip.

„Je to pre nás veľký krok dopredu. Skvelý signál a dôkaz, že sme v elitnej spoločnosti. Potvrdili sme, že patríme k najlepším v Európe,“ mädlil si ruky Klopp.

Barmoš pred odvetou favorizoval domácich. Po bezgólovej odvete mali postup vo vlastných rukách. Odovzdali ho však súperovi, ktorý nezaváhal.

„Ukázalo sa, že teória a prax sú dve rozdielne veci. Liverpool postúpil zaslúžene. Mal navrch. Veď v druhom polčase ukázal niekoľko skvelých protiútokov a Bayern k ničomu nepustil,“ hodnotil Barmoš.

Ronaldov večer

Po druhom góle Atlética Madrid v prvom zápase proti Juventusu neveril, že sa Turínčania postavia na nohy. Pomohol im Ronaldo, ktorý papierové predpoklady aj pevnú defenzívu Madridčanov roztrhal na kúsky.

„Jeho vyhlásenia pred zápasom boli smelé. Cieľ bol jasný – nevzdať sa predčasne. Mobilizoval fanúšikov aj spoluhráčov. Jeho proroctvo sa naplnilo,“ chválil Portugalčana Barmoš. Tridsaťštyriročný útočník strelil rekordný ôsmy hetrik v Lige majstrov, so 121 gólmi je najlepším strelcom súťaže. Barmoš tuší, prečo to tak je.

Juventus a City sú vo štvrťfinále Ligy majstrov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
1:0 pre Juventus. Cristiano Ronaldo otvára...

„Vezmite si prvý gól. Máloktorý hráč by do tej lopty šiel. Zdala sa stratená, ale Ronaldova odvaha priniesla vedenie. Pomohla mu aj technológia, ktorá odhalila, že lopta pri druhom presnom zásahu len tesne prešla celým objemom za čiaru. Pred pokutovým kopom na 3:0 som si veľmi želal, aby ho Ronaldo premenil. Bol to jeho večer. O jeho schopnostiach nemožno pochybovať,“ vravel Barmoš.

Prísna penalta proti PSG

Technológia výrazne zasiahla aj do odvetného duelu medzi PSG a Manchestrom United. Najúspešnejší anglický klub sa dostal ďalej vďaka premenenému pokutovému kopu Marcusa Rashforda. Ten sa nepomýlil a potrestal ruku Presnela Kimpembeho.

Tú si arbiter Damir Skomina radšej nechal prehodnotiť cez systém VAR. Po krátkej konzultácii ukázal na biely bod. Podľa Barmoša nesprávne.

„Hovorí sa, že obranca v závere zápasu ide do každej strely. Niekedy sa ruky nedajú kontrolovať. Rešpektujem rozhodnutie arbitra. Keby lopta smerovala medzi žrde, pochopím to. Lenže strela išla mimo a preto mi rozhodnutie prišlo veľmi prísne,“ reagoval Barmoš.

Bolo mu ľúto pohľadu na brankára PSG Gianluigiho Buffona. Štyridsaťjedenročný Talian vlani po 17 rokoch opustil Juventus Turín s jediným cieľom – získať titul v Lige majstrov.

Marcus Rashford pred Gianluigi Buffonom. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Marcus Rashford Marcus Rashford pred Gianluigi Buffonom.

„Vypadla mu lopta a zavinil druhý gól. Dal možnosť Manchestru o postupe vôbec premýšľať. Buffonovi som veľmi želal, aby mu plán vyšiel. Dostal sa do finálového zápasu a trofej mal na dosah,“ ozrejmil Barmoš.

Posledná šanca pre Ajax

Jednu z najslávnejších nocí Ajaxu nevidel. A banuje.

„Nedá sa sledovať všetko,“ povzdychol si Barmoš. „Keď som však videl skóre odvety (4:1, pozn.), neveril som. Podľa výsledku to vyzerá, že to bol krátky a rýchly proces. Real zrejme kalkuloval. Veril, že po výhre vonku (2:1) domácu odvetu zvládne. Šokovalo ma, ako obhajca dopadol. Nechcel som tomu uveriť,“ dušoval sa.

Hostia z Amsterdamu vyplienili Santiago Bernábeu len po tretí raz v histórii. Naposledy sa to podarilo v roku 1995.

„Radosť sledovať týchto chlapcov. To, čo sa nám podarilo bolo fantastické. Tento večer je však lepší. Omnoho lepší,“ nešetril chválou po odvete jeden z pamätníkov Ronald de Boer. Barmoš sa teší na dnešný žreb. Podľa neho by bolo zaujímavé sledovať konfrontáciu skúseného Juventusu – jeho favorita na zisk titulu – s mladými puškami z Ajaxu.

„Myslím si, že sa dočkáme anglickej dvojice. Bude zaujímavé sledovať ju na európskom fóre. V najlepšej osmičke niet slabého mužstva. Možno si silnejší povedia, že je to Porto. Aby sa im to nestalo osudným. Favorita na postup do semifinále nemám a ani nad nikým nelámem palicu,“ uzavrel Barmoš.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Schalke 04 #Borussia Dortmund #Jozef Barmoš