Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Guardiola po 7:0 krotí emócie: Favoriti sú FC Barcelona či Juventus Turín

Futbalisti Manchestru City postúpili do štvrťfinále Ligy majstrov tak suverénne, že sa razom zaradili medzi favoritov na celkový triumf.

13.03.2019 10:20
Pep Guardiola Foto: ,
Pep Guardiola počas zápasu proti Schalke 04.
debata

Svojho nemeckého súpera Schalke 04 Gelsenkirchen „vyplatili“ v súčte dvoch zápasov 10:2, čo je druhý najvyšší rozdiel v histórii vyraďovacej fázy najprestížnejšej európskej klubovej súťaže. Vyšším rozdielom v dvojzápase LM triumfovali iba hráči Bayernu Mníchov nad Sportingom Lisabon v sezóne 2008/2009 (12:1).

Po triumfe v Gelsenkirchene 3:2 doma anglický šampión strelecky exceloval a zvíťazil 7:0. O sedem gólov zverencov Pepa Guradiolu sa postaralo šesť hráčov z piatich krajín, gól strelil aj striedajúci Phil Foden. Vo veku 18 rokov a 288 dní sa stal najmladším hráčom, ktorý skóroval za ManCity v Lige majstrov. Argentínčan Sergio Agüero ako jediný skóroval dvakrát a to ešte za stavu 0:0 nastrelil žrď hosťujúcej bránky.

„Zrodil sa jednoznačný výsledok a sme šťastní, že sme vo štvrťfinále. Nezačali sme dobre, na začiatku akoby sme sa báli hrať. Po prvom góle sme sa však uvoľnili a odvtedy hrali dobre a agresívne. Aj keď už sme mali postup vo vrecku, udržali sme vysokú úroveň hry a súper to nemal jednoduché. Máme veľa zranených hráčov, preto treba túto výkonnosť udržať čo najdlhšie, kým sa vrátia,“ uviedol Pep Guardiola po stretnutí, cituje ho aj web BBC.

„Som extrémne sklamaný. Prvých tridsať minút bolo dobrých, ale potom… Rozpadli sme sa a momentálne čelíme asi najvyššiemu tlaku odvtedy, čo som pri kormidle v tomto klube,“ skonštatoval tréner Schalke 04 Domenico Tedesco. Myslel zrejme aj na to, že doma v I. bundeslige čaká na jeho zverencov boj o záchranu. Momentálne sú štyri body nad hranicou zostupu.

Konečný výsledok osemfinálovej odvety LM 7:0 je vyrovnanie rekordného triumfu Bayernu Mníchov nad FC Bazilej z roku 2012 a toho istého klubu nad Šachtarom Doneck z roku 2015 vo vyraďovacej fáze LM. Zaujímavosť spočíva v tom, že víťazstvo nad Doneckom dosiahol Bayern rovnako ako teraz ManCity v odvete osemfinále LM a rovnako pod vedením Guardiolu.

Hráči Manchestru City sa po „vlažnejšej“ prvej polovici sezóny dostali do superformy, a to na všetkých frontoch. V roku 2019 v 18 zápasoch strelili už 61 gólov, pričom len 8-krát inkasovali. Dostali sa už na čelo Premier League a vo vitríne už majú pohár za triumf v anglickom Ligovom pohári.

Dych vyráža aj štatistika, podľa ktorej Guardiolovi zverenci po siedmy raz v tejto sezóne strelili v jednom zápase šesť a viac gólov. Španielsky odborník napriek tomu zostáva nad vecou a nechce brať vážne špekulácie, ktoré favorizujú jeho mužstvo na triumf v Lige majstrov. Argumentuje historickými súvislosťami.

Juventus a City sú vo štvrťfinále Ligy majstrov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
1:0 pre Juventus. Cristiano Ronaldo otvára...

„Pre ManCity je najväčší úspech v histórii semifinále Ligy majstrov a ak to porovnáme s tímami ako FC Barcelona, FC Liverpool či Juventus Turín, čo nám vychádza? Majú šesť, sedem či osem titulov? Ľudia sú takí, že po vydarenom zápase kričia: ‚Musíte to celé vyhrať‘. Ak by sme však nepostúpili do štvrťfinále, brali by to ako katastrofu. To nie je férové.“

Na druhej strane Guardiola, ktorý povedie svoj tím po deviaty raz vo štvrťfinále LM, burcujúco podotkol: „Ak by sme sa nepokúsili o celkový triumf, nebolo by to dobré. Ak sa to však nepodarí, ospravedlním sa so slovami, že to skúsime v ďalšej sezóne.“

Jedným z lídrov ManCity proti Schalke bol Leroy Sané. Nemecký reprezentant bol pri štyroch góloch súčasného zamestnávateľa proti svojmu bývalému tímu. Jeden gól strelil a trikrát asistoval.

„Od prvého zápasu za Manchester City si tu užívam každý moment s fantastickými spoluhráčmi a ľuďmi v klube. Rovnako to platí aj o tomto zápase,“ povedal 23-ročný Sané v rozhovore na oficiálnom webe Európskej futbalovej únie (UEFA).

debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #fc barcelona #Josep Guardiola