Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pomohol mu Eto’o, radil Van der Sar. Vychytá opora Ajaxu hviezdy Realu?

Modli sa. Tvrdo pracuj. Chop sa šance. Tak znie motto Andrého Onanu. Ak ste o ňom ešte nepočuli, v budúcnosti určite budete. Tvrdí to legendárny holandský futbalový brankár Edwin van der Sar.

05.03.2019 09:00
André Onana Foto: ,
Brankár Ajaxu André Onana.
debata

„Je prepojením moderného brankára s prvkami tradičného. Dokáže hrať nohami a pomáhať s rozohrávkou i byť neprekonateľný na čiare. Onedlho sa o neho pobijú veľkokluby,“ vravel pred časom šéf Ajaxu Amsterdam.

Jeho predpovede sa začínajú napĺňať. Len niekoľko dní pred dnešnou odvetou osemfinále Ligy majstrov Real Madrid – Ajax (prvý zápas vyhrali Madridčania 2:1) sa o Onanove služby prihlásili viaceré mužstvá. Anglické trio West Ham, Arsenal a Tottenham si vraj majú nechať zájsť chuť. Onana sa túži vrátiť do Barcelony.

„Edwin je legenda. Pri ňom som ako dieťa v rukaviciach. Dával mi cenné rady. Žiaľ, podarilo sa mi ho niekedy aj nahnevať,“ reagoval Onana na margo Van der Sara.

Dvadsaťtriročný Kamerunčan vyrastal v malej dedine neďaleko metropoly Yaoundé. Futbalovú kariéru odštartoval najmä vďaka Samuelovi Eto’ovi. Jeho akadémia pomáhajúca chudobným deťom plniť si futbalové sny dala Onanovi šancu. Chopil sa jej natoľko, že prvého júla 2010 sa sťahoval do La Masie.

„Na začiatku to bolo ťažké. Kamerun je chudobná krajina. Časť z peňazí, ktoré zarobím, posielam domov. Rodičom, blízkym aj ľuďom v núdzi. Mám doma jeden z hotelov. Hoci nie je päťhviezdičkový, ponúka vyšší štandard a je stávkou do budúcnosti. Celá krajina ma sleduje, keď chytám v Lige majstrov či Európskej lige. Človek by nemal zabudnúť odkiaľ pochádza,“ ozrejmil Onana v rozhovore pre klubovú televíziu.

Vysoký brankár sa po piatich rokoch v akadémii Barcelony rozhodol, že prijme novú výzvu. Ajax ho kúpil za 150-tisíc eur. Momentálne je jeho trhová hodnota podľa transfermarkt.de 28 miliónov eur.

Postupne si získal Amsterdam Arénu. Tvrdou prácou, skvelými zákrokmi i silnými emóciami. Prejavuje ich na ihrisku aj mimo neho. Priaznivci najslávnejšieho holandského klubu si ho obľúbili natoľko, že mu zložili pieseň s názvom Ó, na na ná!

„Som skrátka taký. Keď vyhráme, mám veľkú radosť. Tancujem, spievam si. Ak však prehráme, prídem domov a od zlosti hádžem veci okolo seba. Kričím, sledujem zápas a hovorím si: Kde, do pekla, som urobil chybu?“ prezradil.

Onana priznal, že Európa a Afrika sú úplne odlišné svety. A preto si nedokázal – v Barcelone ani Amsterdame – úplne zvyknúť.

„Keď je niekto v Afrike slávny, všetci z neho majú osoh. Pomáha druhým, celej komunite a nevystatuje sa. Tam sme ako rodina. Tu v Európe ani neviete, kto je váš sused,“ vysvetlil Onana.

Jeho túžba vrátiť sa na Nou Camp je veľká. Môže sa k nej priblížiť už dnes. Skvelým výkonom proti odvekému rivalovi Barcelony – Realu.

Dnešný program

Odvety osemfinále: 21.00 Real Madrid – Ajax (prvý zápas 2:1, Orange Sport), Dortmund – Tottenham (0:3, Orange Sport).

debata chyba
Viac na túto tému: #Ajax Amsterdam #André Onana