Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SuperJana trofeje nemajú rady. A už ani Dortmund

Futbalový univerzál. Veľký srdciar. Napriek defenzívnym činnostiam parádny strelec. Schopný založiť, pripraviť i zakončiť gólovú akciu.

14.02.2019 14:19
Jan Vertonghen Foto: ,
Jan Vertonghen.
debata

„V prvom polčase som pochyboval o tom, že je schopný hrať v osemfinále Ligy majstrov. V druhom sa stal najlepším ofenzívnym krajným obrancom na svete,“ rozplýval sa expert BT Sport Steve McManaman.

Bývalý anglický reprezentant sa rozplýval nad výkonom Jana Vertonghena. Ten sa s novou pozíciou vo formácii Tottenhamu poriadne pasoval. Na začiatku ťahal za nesprávny koniec povrazu. V závere prvého osemfinále Ligy šampiónov proti Dortmundu (3:0) sa však skloňovalo najmä Belgičanovo meno.

„SuperJan,“ napísal HLN.be. „Pochettinnovi superhrdinovia prevalcovali Dortmund v druhom polčase,“ pridal sa anglický Times. „Muž zápasu? Vertonghen za nádhernú asistenciu a parádny gól v závere,“ doplnil Mirror. „Vertonghen a spol. potopili Borussiu. Pomôže jej len zázrak,“ referoval Bild.

Naposledy sa Vertonghenovi podobný kúsok – gól a asistencia v jednom stretnutí – podaril v roku 2013. V mládež­níckych kategóriách i áčku Ajaxu sa mu to podarilo viackrát. Dlho totiž nastupoval ako stredopoliar.

„Jeho technika je neuveriteľná. Môže hrať kdekoľvek. Center na prvý gól bol perfektný. Ospravedlňujem sa Janovi, že sa utekal tešiť na druhú stranu,“ smial sa strelec úvodného gólu Son Heung-Min. „Serge (Aurier, pozn.) ma parádne našiel. Stačilo len nastaviť nohu, žiadna veda,“ vravel skromne Vertonghen.

Už v mladom veku sa s rodinou sťahoval z belgického vidieka do holandského Amsterdamu. Ozval sa slávny Ajax. Vertonghenovi roky trvalo, kým sa cez náročnú konkurenciu presadil. Odchody Heitingu aj Alderweirelda do Atlética Madrid či Vermaelena do Arsenalu mu veľmi pomohli.

Aj napriek niekoľkým lapsusom sa stal hráčom, ktorého chválili Marco van Basten či Johan Cruyff. Nešikovný Vertonghen sa v roku 2006 v pohárovom stretnutí proti Cambuuru pokúšal športovo vrátiť loptu súperovi. Bol z toho však parádny gól, jeden z 35 v seniorskej kariére. Tridsaťjedenročný defenzívny univerzál je aj dvojnásobným holandským šampiónom. Kým na ihrisku bol stavebným kameňom úspechu, pri oslavách skôr terčom posmeškov. Oba poháre mu vypadli z rúk.

„Tie trofeje ma nemajú rady,“ vravel po majstrovskej sezóne 2011/12.

Bola jeho posledná v drese Ajaxu. Krátko po nej prestúpil do Tottenhamu. Zaujímavosťou je, že za ten čas Spurs nezískali ani jedinú trofej…

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Dortmund #Jan Vertonghen #Tottenham Hotspur