Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demo: Solskjaerovo kúzlo sa neskončí. Atlético zastaví Ronalda

Niekoľkotýždňové čakanie futbalových fajnšmekrov je na konci. Liga majstrov pokračuje dnes úvodnými dvoma zápasmi osemfinále.

12.02.2019 05:00
Ole Gunnar Solskjaer Foto: ,
Ole Gunnar Solskjaer so svojimi zverencami z Manchestru United pred zápasom proti Parížu St. Germain.
debata

„Neviem sa dočkať,“ mädlí si ruky bývalý slovenský reprezentant Igor Demo.

Bez Neymara aj Cavaniho

Decembrový žreb najprestížnejšej klubovej súťaže spojil hneď na začiatku vyraďovacej fázy dokopy niekoľko zaujímavých dvojíc. Pozornosť vzbudila napríklad konfrontácia Manchestru United s Parížom Saint-Germain.

Kým v závere roka – po konci základných skupín – bol francúzsky šampión vo vynikajúcej fazóne, momentálne sa trápi. V kabíne počítajú zranené opory, v tabuľke Ligue 1 zasa prvú prehru (s Lyonom 1:2).

United sú v úplne inej situácii. Pod Olem Gunnarom Solskjaerom – nahradil Josého Mourinha – herne pookriali. Neprehrali v jedenástich súťažných stretnutiach a pre Dema sú v súboji s miliardármi z Paríža favoritmi na postup.

„Solskjaerovo kúzlo bude pokračovať a United natiahnu úspešnú sériu. Parížanom bude chýbať ich najväčšia futbalová osobnosť Neymar, hrať by nemal ani Cavani. To sú citeľné straty,“ myslí si Demo.

V druhom stretnutí dnešného programu má taktiež jasného favorita. FC Porto vyhralo D-skupinu bez prehry so 16 bodmi. V ceste medzi najlepšiu osmičku ho vraj nezastaví ani semifinalista z predošlej sezóny Ligy majstrov AS Rím.

„Porto môže prekvapiť hocikoho. Rimania si síce zahrali vlani v semifinále, ale keď si mám vybrať, zvolím si Porto. Prečo? Majú výborného tímového ducha i väčšiu motiváciu ísť ďalej,“ pokračuje Demo.

Anglicko-nemecké dvojice

Bývalá dlhoročná opora Borussie Mönchengladbach má blízko k nemeckému futbalu. A ako hovorí, nevie sa dočkať dvojzápasov medzi Tottenhamom a Dortmundom či Liverpoolu s Bayernom.

„Konfrontácia anglického a nemeckého futbalu prináša veľký zápal, náboj a nasadenie od úvodných minút. Ako nezaujatý futbalový fanúšik sa týchto súbojov neviem dočkať,“ teší sa Demo.

Štyridsaťtriročný športový riaditeľ mládeže FC Nitra si myslí, že Spurs a Borussia predvedú predstavenia s najvyšším počtom strelených gólov.

Fanúšikovia Borussie Dortmund. Foto: Reuters, LEON KUEGELER
Borussia Dortmund, fanúšikovia Fanúšikovia Borussie Dortmund.

„Obe mužstvá budú chcieť hrať na víťazstvo a postup. Očakávam pekný ofenzívny futbal, ktorý rozhodnú detaily. Navrch bude mať Dortmund.“

Jeho najväčší súper v nemeckej Bundeslige Bayern však podľa Dema už toľko šťastia mať nebude. Ofenzívny trojlístok Sadio Mané – Mohamed Salah – Roberto Firmino prekoná schopnosti Roberta Lewandowského a poriadne nahne už beztak kolísajúcu sa stoličku kouča Bavorov Nika Kovača.

„Bayern je na domácom i medzinárodnom poli v ostatných rokoch veľmi presvedčivý. V tomto ročníku mu však Liverpool vystaví stopku už v osemfinále. Pre mňa to bude milé prekvapenie,“ pripustil Demo.

Real pôjde ďalej, Ronaldo nie

S očakávaním bude sledovať, ako sa bude dariť Juventusu so streleckým kráľom ostatných rokov Ligy majstrov – Cristianom Ronaldom. A aj to, ako sa s absenciou Portugalčana popasuje Real Madrid.

Útočník Juventusu Cristiano Ronaldo (vpravo).... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Cristiano Ronaldo, Ignazio Abate Útočník Juventusu Cristiano Ronaldo (vpravo). Ako sa mu bude dariť proti Atléticu Madrid?

„Madridčanov čaká Ajax. Ten začína doma a musí si vybudovať dobrú pozíciu do odvety. Holanďania majú mladé mužstvo, hrajú pekný futbal. Nemajú však dostatok kvality a na skúsený Real to stačiť nebude,“ tvrdí bývalý hráč PSV Eindhoven Demo.

Výrazne ťažšia prekážka čaká na Ronalda a jeho nových spoluhráčov. Juventus narazí na defenzívne ladené Atlético Madrid – vždy pripravené udrieť z rýchleho protiútoku a potom urputne brániť získaný náskok.

„Tréner Diego Simeone už určite kuje pikle, ako zastaviť Ronalda a celý Juventus. Kouč Massimiliano Allegri si je vedomý, že Madridčania majú vpredu nebezpečných útočníkov. Neočakávam veľa gólov a prikláňam sa k ďalšiemu prekvapeniu. Koncu Ronalda už v osemfinále,“ hovorí presvedčivo Demo.

Jasní favoriti nezaváhajú

Za najjednoznačnejšie dvojice považuje Lyon – Barcelona a Schalke – Manchester City. Favoritov však vystríha.

„Nikdy to nie je ľahké. V osemfinále Ligy majstrov nie je miesto pre slabé mužstvo. Hoci favoriti majú v rukách postupové karty, nemôžu súperov podceniť,“ zdvíha varovný prst Demo.

Potvrdí Sergio Agüero z Manchestru City skvelú... Foto: Reuters, CARL RECINE
Sergio Agüero Potvrdí Sergio Agüero z Manchestru City skvelú fazónu aj v dvojzápase proti Schalke?

Ani jemu neušla skvelá fazóna Manchestru City, ktorú naposledy potvrdil debaklom s Chelsea 6:0. Obáva sa, aby niečo podobné nepostihlo aj nemecký celok.

„Manchester City je v obrovskom laufe, Schalke sa v domácej súťaži trápi. Pre mňa je to najjednoznačnejšia dvojica,“ dopĺňa Demo.

Podobný scenár očakáva aj v súboji katalánskeho veľkoklubu s momentálne jediným premožiteľom PSG v tejto sezóne Ligue 1. Hoci Barcelona v ostatných dvoch stretnutiach v La Lige zaváhala (remizovala 2:2 s Valenciou a 0:0 s Bilbaom), extra motiváciu premení proti Lyonu na postup. „Kvalita, skúsenosti aj chuť po rokoch konečne uspieť v Lige majstrov poženú Barcelonu za dvoma víťazstvami,“ hovorí Demo.

Podarí sa mu správne uhádnuť všetkých osem postupujúcich?

„Je to futbal, nikdy neviete. Je príjemné niečo presne odhadnúť. Ale také je aj nechať sa prekvapiť,“ uzatvára Demo.

Dnešný program

Osemfinále (prvé zápasy): 21.00 AS Rím – FC Porto (Orange Sport), Manchester United – Paríž SG (Orange Sport).

TV Pravda: Kto získa futbalový titul? Ako bude vyzerať trnavská jar? Pozrite si naše predpovede v relácii Týždeň v športe – futbalový špeciál s Vladimírom Kinderom (vysielané 11. 2. 2019):

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Manchester United #Paríž St. Germain #atlético madrid