Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Supernáhradník Shaqiri si pochutil na špagetách. Trestal Manchester United

V závere zápasu začali fanúšikovia Liverpoolu ukazovať na hráčov Manchestru United aj ich trénera. A spustili posmešný pokrik: "Nevyhoďte Josého Mourinha!"

17.12.2018 09:30
Xherdan Shaqiri Foto: ,
Xherdan Shaqiri.
debata

Bol odplatou za tvrdý a pravdivý odkaz portugalského kormidelníka do tábora súpera. Mourinho pred zápasom odpovedal pre Sky Sports na otázku, či je to najsilnejší Liverpool, proti ktorému hral.

„Neviem to posúdiť. Fakty sú však jasné. Hral som proti Liverpoolu, keď boli kráľmi Európy. Súčasný tím nič nevyhral,“ prilial olej do ohňa temperamentný kouč.

Jeho mužstvo to opäť raz nezvládlo a na Anfielde v nedeľu prehralo 1:3. Kľúčovým mužom bol striedajúci Xherdan Shaqiri, ktorému po zápase prischlo viacero prezývok. Postrach Manchestru United či najlepšia letná kúpa v najvyššej anglickej futbalovej súťaži.

„Hráči United sú všade a nikde, ako bolonské špagety. Neviem kto diriguje päťčlennú zadnú líniu, ale zrejme nikto. Od začiatku nie je v jednej rovine a o to majú rýchli hráči ako Shaqiri či Salah jednoduchšie,“ rýpol do bývalého klubu Gary Neville.

Kloppov luxus

Kým v United riešia najviac inkasovaných gólov (29) po 17 kolách od sezóny 1962/63, v Liverpoole sa – opäť raz – hovorí známa fráza o tom, tento ročník bude patriť klubu od rieky Mersey. Sebavedomie je na mieste. Intenzita, v ktorej všetci zverenci Jürgen Kloppa pracujú a zdolávajú súperov, naháňa strach.

„Všetko robia v rýchlosti 200 míľ za hodinu. Keď vidím Andrewa Robertsona (obranca Liverpoolu, pozn.), som unavený. Urobí desiatky stometrových šprintov v priebehu niekoľkých minút. Neuveriteľné,“ chválil súpera Mourinho. „Rozdiel je markantný preto, že v kabíne United sedí veľa hráčov, ktorí nemajú dostatočnú kvalitu,“ pridal sa Roy Keane.

Klopp si môže dovoliť taký luxus, že jedného z najšikovnejších krídelníkov sveta Shaqiriho využíva ako žolíka z lavičky. Pre Švajčiara s albánskymi koreňmi to bol 13. štart v Premier League. Len šesťkrát nastúpil v základnej zostave.

„Nemôžem urobiť všetkých hráčov šťastnými. Či nimi sú alebo nie, musia pochopiť, o čo ide. Chlapcom sa to darí. Shaqiri je vhodným príkladom. Je to veľmi šikovný hráč. Takýto typ futbalistu musí byť schopný v zápase niečo zmeniť. To, že bude prihrávať dozadu, nedáva zmysel. Musí hru zrýchliť. Skúšať to jeden na jedného. Zabiehať za obranu alebo tam posielať nebezpečné prihrávky. To všetko urobil a dostal za to odmenu,“ vysvetľoval nemecký kormidelník.

Rotácia hráčov je v nabitom kalendári anglickej najvyššej súťaže kľúčová. Štatistiky potvrdzujú, že o titule či vypadnutí sa rozhoduje práve v týchto týždňoch. Kto zvládne vianočné a novoročné obdobie najlepšie, zväčša dokráča k trofeji. Kľúčovú rolu v (ne)úspešnom ťažení často zohrávajú striedajúci hráči. Shaqiri dostal po nedeľňajšom šlágri prívlastok supernáhradník.

„Každý hráč je nespokojný, keď sedí len na lavičke. Je to normálne, podobne ako fakt, že tréner vyberá jedenástich do základnej zostavy. Keď si ma z náhradníkov vyberie, snažím sa v zápase niečo ukázať a zmeniť. Som rád, že mi to vyšlo,“ tešil sa Shaqiri.

Dve strely, dva góly

Dvadsaťsedemročný bývalý hráč Bazileja, Bayernu Mníchov či Stoke City naskočil na ihrisko v 70. minúte. O niekoľko desiatok sekúnd poslal svoje mužstvo do vedenia, ktoré v 80. minúte poistil druhým gólom. Pre Liverpool znamenali prvé víťazstvo v najslávnejšom futbalovom zápase histórie Premier League od marca 2014.

„Keď sa pozriete na štatistiky, zistíte, že sme urobili všetko pre víťazstvo. Nevzdávali sme sa a skúšali všetko možné. Chceli sme viac vyhrať ako súper a preto sa teraz tešíme zo sladkej odmeny,“ konštatoval Shaqiri.

So svojimi spoluhráčmi prežíva najlepší štart do sezóny v histórii, čo neušlo pozornosti ani najväčšiemu rivalovi v boji o titul. Hviezda a tvorca hry Manchestru City Kevin de Bruyne pred The Reds vystríha a nevie sa dočkať vzájomného duelu.

„Sú schopní v tomto tempe hrať až do konca sezóny. Ak mám byť úprimný, veľmi ma to netrápi. Oni urobia čo musia a my tiež. Navyše je stále príliš skoro na tieto reči. Necítime tlak, ten príde až pred našim zápasom,“ poslal odkaz súperovi belgický stredopoliar.

Liverpool sa podľa Kloppa ním bude zaoberať až pred 3. januárom 2019. Vtedy ho čaká ďalší „šesťbodový“ zápas proti City. V nevyspytateľnej Premier League však ani on nemusí nič znamenať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Xherdan Shaqiri #Liverpool FC