Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

City hrozí vylúčenie z Ligy majstrov. Magazín odhalil, ako zavádzalo UEFA

Európska futbalová únia (UEFA) vyšetrovaním zistila, že anglický majster Manchester City zavádzal o svojich financiách.

05.12.2018 15:33
Manchester Sané Foto: ,
Jeden lídrov Manchestru City Leroy Sané (vpravo).
debata

Vyplýva to z emailovej korešpondencie z klubových zdrojov z uplynulých rokov, ktorej prepis uverejnili viaceré európske médiá. UEFA pripomína, že jedným z možných postihov je aj zákaz štartu v Lige majstrov.

UEFA tvrdí, že predstavitelia Manchestru City vedome konali v snahe zakryť či zamaskovať skutočný zdroj príjmov, aby navonok dodržali finančné pravidlá fair-play. Strešný orgán európskeho futbalu pri vyšetrovaní použil aj informácie od osoby, ktorá zostala v anonymite.

„Situáciu posudzuje naša nezávislá komisia. Čoskoro dostaneme odpovede na viaceré otázky v tomto prípade,“ vyhlásil prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin.

„UEFA robí to, čo v tomto prípade musí. Ak sa nájdu konkrétne závery, vydáme ako klub vyhlásenie,“ podotkol tréner ManCity Pep Guardiola.

Tréner Manchestru City Pep Guardiola a jeho... Foto: SITA/AP, Nick Potts
Guardiola City Tréner Manchestru City Pep Guardiola a jeho zverenci.

„Citizens“ už v roku 2014 zaplatili pokutu za nedodržiavanie finančných pravidiel súvisiacich s nadmerným sponzorstvom, ktoré nebolo zakotvené v zmluvách. Vtedajší trest UEFA však nemal vplyv na účinkovanie tímu v Lige majstrov.

Futbalisti City boli dlhé roky v tieni úspešnejšieho mestského rivala United. Situácia sa zmenila po roku 2012, keď klub prevzal Šejk Mansúr bin Zayed Al Nahyan, člen kráľovskej rodiny z Abú Zabí zo Spojených Arabských Emirátov.

Vďaka štedrosti nových majiteľov a nákupu kvalitných posíl sa na Etihad Stadium trikrát oslavoval majstrovský titul a klub sa stal sa posunul do vrchných poschodí aj na medzinárodnej futbalovej scéne.

„Finančné pravidlá fair-play predstavujú rámec, ktorý kluby musia dodržiavať, ak chcú účinkovať v súťažiach pod hlavičkou UEFA. Ak by nové informácie naznačili, že pri skorších prípadoch zo strany klubov mohlo dôjsť k obchádzaniu pravidiel, všetky prípady môžeme opätovne otvoriť. Tento postup môže UEFA aplikovať všeobecne pre všetky kluby, ktoré majú licenciu UEFA a sú súčasťou európskych pohárových súťaží,“ uvádza sa v stanovisku UEFA.

Bývalý tréner Manchestru City Roberto Mancini... Foto: SITA, AP
Roberto Mancini Bývalý tréner Manchestru City Roberto Mancini mal podpísaných s klubom viacero zmlúv.

Nemecké periodikum Der Spiegel podrobnejšie odhalilo, akým spôsobom v Manchestri City dochádzalo k porušovaniu pravidiel.

Taliansky tréner Roberto Mancini mal počas angažmánu v tomto klube (2009–2013) podpísaných viacero zmlúv – jednu vo výške 1,45 milióna libier s „Citizens“ a ďalšie na 1,45 milióna a 1,75 milióna libier s poradenskou spoločnosťou Al Jazira Sports, ktorá patrí do portfólia šejka Mansúra. Pod jurisdikciu UEFA sa vzťahoval iba prvý uvedený kontrakt.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #manchester city #finančné fair play