Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Grécka pohostinnosť? Zápalná fľaša do hlavy

Scény ako z vojnového filmu sprevádzali duel futbalovej Ligy majstrov medzi AEK Atény a Ajaxom Amsterdam.

28.11.2018 12:11 , aktualizované: 17:57
fans Foto: ,
Zápalná fľaša vybuchuje v sektore fanúšikov Ajaxu.
debata

Futbalisti Ajaxu v predposlednom kole základnej skupiny Ligy majstrov zdolali AEK Atény 2:0 a zaistili si miesto v osemfinále, kam postúpili po trinástich rokoch.

O víťazstve holandského mužstva rozhodol stredopoliar Dušan Tadič, ktorý strelil oba góly po vylúčení domáceho útočníka Marka Liva.

Tadič sa prvýkrát presadil v 68. minúte z penalty nariadenej za Livajovu ruku, za čo bol navyše útočník AEK po druhej žltej karte vylúčený. Početnú výhodu využil Ajax o štyri minúty neskôr, kedy sa opäť presadil Tadič. Ajax má po piatich kolách na konte 11 bodov a nemôže skončiť horšie ako na druhom mieste.

Futbaloví chuligáni v Aténach Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Fanúšik Ajaxu po zásahu gréckej polície.

Zápas poznačili násilné strety medzi fanúšikovskými tábormi.

Domáci chuligáni odpovedali na provokácie zo strany priaznivcov Ajaxu svojsky – hosťujúci sektor zahádzali svetlicami. Zašlo to až tak ďaleko, že jeden z fanúšikov AEK pribehol k oploteniu a do sektora ultras Ajaxu hodil zápalnú fľašu.

To vyvolalo agresívnu reakciu chuligánov holandského mužstva, ktorých musela spacifikovať polícia. Výsledkom násilností boli desiatky zranených a zatknutých fanúšikov.

UEFA potrestá oba kluby

Európska futbalová únia (UEFA) začala disciplinárne konanie voči AEK Atény a Ajaxu Amsterdam po násilných stretoch fanúšikovských táborov pred utorkovým zápasom 5. kola skupinovej fázy Ligy majstrov. Holandský klub triumfoval v gréckej metropole 2:0 a zaistil si účasť v osemfinále.

Disciplinárka UEFA sa stretne 13. decembra a bude riešiť dve obvinenia voči Ajaxu a šesť voči AEK, vrátane výtržností divákov priamo na Olympijskom štadióne v Aténach. Podľa agentúry AP delobuch vybuchol v tesnej blízkosti sektora s fanúšikmi hostí, priaznivci takisto použili dymovnice a svetlice. Polícia musela spacifikovať domácich fanúšikov, ktorí hádzali na hostí plastové fľaše a ďalšie objekty.

Už v pondelok večer a v utorok cez deň prišlo k niekoľkým stretom gréckych fanúšikov s políciou v centre Atén. Ako uviedla AP, domácemu klubu hrozí za incidenty uzavretie štadióna, fanúšikom Ajaxu zasa zákaz vycestovať na ihriská súperov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ajax Amsterdam #liga majstrov vo futbale #AEK Atény