Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Obdivuje Ronalda. Malý buldog naháňa strach

Chudoba. Podceňovanie. Odmietanie. Tri faktory, s ktorými sa futbalista Neapola Lorenzo Insigne stretával v detstve.

04.10.2018 14:21
Taliansko Futbal Liga majstrov insigne Foto: ,
Lorenzo Insigne sa teší po strelení gólu v zápase proti FC Liverpool.
debata

Jediný strelec šlágra C-skupiny Ligy majstrov proti Liverpoolu (1:0) tvrdí, že mu skomplikovali život. I nakopli ho k tomu, aby si aj napriek prekážkam splnil veľký futbalový sen.

Ronaldov dres za prvú výplatu

Bezstarostné detstvo najslávnejší z troch futbalových bratov Insigneovcov nepoznal. V čase, keď naháňal loptu po dvore, sa jeho rodičia dostali do ťažkej situácie. Otca vyhodili z práce.

Finančná situácia päťčlennej rodiny si vyžadovala pomoc od starých rodičov. Najbližší chceli trom šikovným chlapcom dopriať dobré vzdelanie i šancu chytiť sa na futbalových trávnikoch. Lorenzo sa jedného dňa rozhodol, že rodine pomôže vlastnými silami.

V rodnom meste Frattamaggiore vypomáhal v obchode so športovým oblečením. Prvá vec, ktorú si v ňom za výplatu kúpil, v ňom zanechala výraznú stopu. Insigne tvrdí, že dres Ronalda s číslom deväť má doteraz. Brazílsky zakončovateľ je jeho dlhoročnou inšpiráciou.

„Všetko robil v obrovskej rýchlosti. Pri streľbe bol neomylný. Obdivoval som ho ako hráča i človeka,“ spomína Insigne na neľahké začiatky a silný hnací motor.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Il campo è il mio territorio. Qui mi sento a mio agio. ⚽ #HereToCreate #X18 #adidasfootball

Príspevok, ktorý zdieľa Lorenzo Insigne (@lorinsigneofficial),

Si výborný, ale príliš malý

Krátko na to si ho do mládežníckeho tímu vzal práve Neapol. Nového zamestnávateľa ohúril technikou i gólovým inštinktom. Skauti sa však na neho pozerali cez prsty.

„Bolo to kvôli výške. Meriam 163 centimetrov a stále som počúval: si výborný, ale príliš malý. Páčil som sa im, len mi chýbali centimetre. Veľmi ma to hnevalo a frustrovalo. Premýšľal som aj nad tým, že asi majú pravdu. Zrejme na to nemám a mal by som skončiť. Veľakrát som šiel v noci spať s prosbou, aby som do rána podrástol,“ opísal pre Sky Sport Italia svoje problémy.

Insigneho povaha je veľmi prchká a jeho vôľa nezlomná. Vie to aj dnes už bývalý kouč Neapola Maurizio Sarri. Keď 27-ročného talianskeho reprezentanta v predošlej sezóne stiahol z ihriska v priebehu zápasu 21. kola proti Atalante (1:0), Insigne sa na neho osopil.

„Si obyčajná nula,“ kričal Insigne. Sarri sa nedal a kontroval. „Sklapni a kráčaj k lavičke,“ odpovedal a po zápase sa k incidentu vrátil. „Tieto veci sa nám stávajú bežne. Je to buldog. Tieto vlastnosti z neho robia predátora, ktorý súperom naháňa strach. Možno nie výškou, ale rýchlosťou a šikovnosťou áno,“ opisoval svojho zverenca.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Tanti auguri @officialsscnapoli #92

Príspevok, ktorý zdieľa Lorenzo Insigne (@lorinsigneofficial),

Chce prekonať Hamšíka

Cesta oboch k úspešnej spolupráci pod Vezuvom bola dlhá a náročná. Insigneho viedla cez hosťovania v menších talianskych tímoch. V Cavese i Foggii to nebola žiadna sláva. V júli 2011 splnil Insigne veľkú túžbu českého kouča Zdeňka Zemana. Skúsený kormidelník mu chcel dať príležitosť v druholigovej Pescare.

„Ten chlapec má veľký potenciál. Potrebuje dostať šancu, aby ho mohol ukázať,“ vravel vtedy Zeman. Jeho odhad bol skvelý.

Keď Insigne odchádzal do prímorského mestečka na ročné hosťovanie, jeho trhová cena bola 600-tisíc eur. V sezóne, ktorú Pescara zavŕšila postupom do Serie A, strelil v 38 zápasoch 20 gólov a pridal 14 asistencií. Do Neapola sa vrátil ako žiadaný tovar za 7,5 milióna eur. Odolal volaniu bohatších klubov a odvtedy je Neapolu verný.

„Je to klub, ktorý ma vzal pod krídla. Vždy som sníval o tom, že budem strieľať góly v jeho drese. Mám radosť, že sa mi to darí. Mám pred sebou smelý cieľ – prekonať rekord Mareka Hamšíka,“ vravel na začiatku roka Insigne.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

‍♂️⛰️

Príspevok, ktorý zdieľa Lorenzo Insigne (@lorinsigneofficial),

Taliansky Messi

V stredu večer okorenil dobrý výkon gólom do siete lanského finalistu. Brankára Liverpoolu Alissona Beckera prekonal po nezištnej prihrávke Josého Callejóna.

„Dať mu gól nie je ľahké, preto mám veľkú radosť,“ usmieval sa Insigne. "Predviedli sme skvelý výkon a máme cenné víťazstvo. V každom zápase chceme zanechať stopu a poslať súperom signál, že môžeme zdolať kohokoľvek. Aj veľmi silný Liverpool, ktorý to dotiahol do finále Ligy majstrov,“ doplnil.

Bol to jeho 69. presný zásah v neapolskom drese, na slovenskú legendu Neapola Hamšíka stráca 51 gólov. Po ostatnej trefe šikovného krídelníka sa staručký štadión San Paolo otriasal v základoch.

Médiá, experti i fanúšikovia na sociálnych sieťach znova vyťahovali prívlastky, ktoré Insignemu prischli už pred rokmi.

Veľkolepý. Nezastaviteľný. Taliansky Messi.

Aká veľká zmena oproti počiatočnému podceňovaniu či odmietaniu…

debata chyba
Viac na túto tému: #SSC Neapol #liga majstrov vo futbale #Lorenzo Insigne