Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lyon ho vyhodil. Malý silák sa mu zavďačil

Niekoľko týždňov prestupového leta futbalová verejnosť riešila, či sa stane ďalšou drahou posilou Liverpoolu. Anglický celok súhlasil, Lyon taktiež. Šesťdesiatmiliónová čiastka i zmluva bola pripravená.

20.09.2018 16:49
Nabil Fekir Foto: ,
Nabil Fekir z Lyonu oslavuje góle do siete Manchestru City.
debata

Zostávalo doladiť už len formality a Nabil Fekir by sa stal členom anglického veľkoklubu. Neprešiel však zdravotnou prehliadkou. Oficiálnym dôvodom bolo koleno, ktoré ho v jeho kariére potrápilo už niekoľkokrát.

„Počul som veľa verzií, ale pravý dôvod vie iba Liverpool. Už ma to nezaujíma. Je to história, otočil som list. Pustil som celú vec z hlavy a sústreďujem sa len na Lyon,“ povedal Fekir po stredajšom prekvapení na úkor Manchestru City v Lige majstrov. Lyon zdolal anglického šampióna na jeho ihrisku 2:1.

Žiadna odplata

Fekirov návrat do Anglicka po neúspešných rokovaniach s klubom z mesta The Beatles bol veľkolepý. Obrana Citizens si s rýchlonohým majstrom sveta z Ruska 2018 nevedela poradiť. Najskôr pripravil gól Maxwellovi Cornetovi a o štvrťhodinu sám skóroval.

„Brilantná strela. Vieme, čo Ederson dokáže, ale tentokrát bol len štatistom. Nemohol tam byť včas,“ chválil Fekirovu strelu bývalý obranca Manchestru United Rio Ferdinand, ktorý je expertom BT Sport. „Memphis ma parádne našiel, a tak som to vyskúšal. Vyšlo mi to parádne,“ komentoval šťastný strelec.

Keď sa dvadsaťpäťročný kapitán Lyonu v 79. minúte poberal z ihriska, vyslúžil si obrovský potlesk z hosťujúceho sektora. A po zápase ocenenie pre najlepšieho hráča duelu od BT Sport. „Som rád, že sme tu uspeli. Nie je to jednoduché. Citizens sú doma silní. O to sú tri body cennejšie. Nie je to žiadna odplata za nevydarený prestup. Ani som na to nepomyslel. Chcel som len ukázať, že som dobrý hráč. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali, moje osobné pohnútky nie sú podstatné. Málokto veril, že tu uspejeme. Je to však len prvý duel, od ktorého sa musíme odraziť,“ skonštatoval Fekir.

Šokoval starého otca

V Lyone je milovanou postavou, v Alžírsku naopak. Keď na jar 2015 odmietol reprezentačnú pozvánku od rodnej krajiny svojho otca, vyvolalo to v africkom štáte i Fekirovej rodine poriadnu búrku nevôle.

„Stále sme v šoku. Nechápeme, prečo sa tak rozhodol. Mysleli sme si, že Nabil bude reprezentovať Alžírsko a oblečie si jeho dres na majstrovstvách sveta. Čo s tým však môžeme urobiť?“ položil rečnícku otázku Fekirov starý otec.

Odpoveď je jasná: nič. Fekir prijal pozvánku francúzskeho reprezentačného kormidelníka Didiera Deschampsa a stal sa súčasťou jeho mužstva. I keď popri Mbappém, Griezmannovi, Giroudovi či Dembélém je jeho minutáž v národnom drese nízka, aj on sa mohol pomaznať s trofejou pre svetových šampiónov.

Nabil Fekir (vpravo) v súboji s Davidom Silvom. Foto: Reuters, PHIL NOBLE
Nabil Fekir, David Silva Nabil Fekir (vpravo) v súboji s Davidom Silvom.

„Všetkých udivuje rýchlosťou. Mňa však zaujalo aj to, že pri nízkom vzraste si udrží vysokých obrancov od tela. Loptu má prikovanú k nohe, ťažko mu ju vezmete,“ vymenoval najväčšie Fekirove prednosti Deschamps.

Keď mal Fekir trinásť rokov, z Lyonu ho vyhodili, lebo bol príliš malý. Pred siedmimi rokmi Olympique napravil veľkú chybu a kúpil ho späť. Akiste si na to v stredu spomenuli obe zainteresované strany.

„Všetci vedia, že nechám pre Lyon na ihrisku všetko. Je to klub môjho srdca. Zmluvy sa však nepodpisujú doživotne. Uvidíme, čo sa stane,“ vyhlásila jedna z najväčších hviezd Ligue 1. Fekirovi je primalá. Kto ho z nej vykúpi?

debata chyba
Viac na túto tému: #Lyon #manchester city #Nabil Fakir