Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Štvrtý v rade? Real Madrid sa už na európskom tróne neudrží

Pred trinástimi rokmi bol dôležitou súčasťou nevídanej jazdy Artmedie Bratislava naprieč futbalovou Európou.

17.09.2018 22:08
lm real ramos futbal Foto: ,
Spomienka na máj 2018. Kapitán Realu Madrid Sergio Ramos pózuje s trofejou pre víťaza Ligy majstrov.
debata

Po divokých zápasoch v predkolách Ligy majstrov (s Kajratom Almaty, Celtikom Glasgow a Partizanom Belehrad) sa slovenský zástupca prebojoval do skupinovej fázy najprestížnejšej klubovej súťaže. Súboje s Interom Miláno, FC Porto a Glasgowom Rangers niekdajšiemu kapitánovi Artmedie Balázsovi Borbélymu (38) utkveli v pamäti.

„Bol to krásny európsky polrok,“ spomína si hlavný tréner FC Petržalka na pôsobenie v Lige majstrov. Jej skupinová fáza štartuje už v utorok.

Čo vám napadne pri spomienke na skupinovú fázu Ligy majstrov v sezóne 2005/06?

Bolo to už dávno. Už to nie je aktuálne. S niekdajšími spoluhráčmi sa nestretávame, ani sa o tom nezhovárame. Bolo to však krásne obdobie. Niečo, na čo sa nedá zabudnúť. Spomienky síce trochu vybledli, ale podstatné detaily v pamäti zostali.

Napríklad?

Víťazstvo nad Celtikom 5:0, šesť zápasov skupinovej fázy proti Interu, Portu a Rangers, nastrieľané góly. To sú najsilnejšie momenty, je ťažké vybrať jediný. Bol to krásny európsky polrok. Je to však minulosť, ktorú by som viac nechcel rozoberať.

Jeden z vašich vtedajších súperov sa po siedmich rokoch vracia do najprestížnejšej klubovej súťaže. Ako ďaleko sa Milánčania môžu dostať?

Popri Barcelone, Tottenhame a PSV Eindhoven to budú mať náročné. Favorit je jasný, Španieli si prvenstvo v skupine postrážia. O druhé postupové miesto bude tuhý boj medzi zvyšnou trojicou. Neodvážim sa tipnúť si, kto s Barcelonou postúpi ďalej. Bude to tesné.

Lionel Messi sa pred sezónou vyjadril, že Barcelona musí po štyroch sezónach znovu vyhrať Ligu majstrov. Podarí sa jej to?

Prečo nie? Majú výborný káder, hoci im odišiel kapitán Andrés Iniesta. To si však môžu povedať aj ďalšie kluby z pomyselnej desiatky najlepších. Real Madrid, Juventus, Paríž Saint-Germain, Manchester City, Liverpool, Bayern a ďalší. Sila týchto tímov je obrovská. Sú nesmierne vyrovnané, odlišujú ich len detaily. Rozhodovať bude momentálna forma, vstup do súťaže, šírka kádra, vyrovnanosť výkonov i šťastena.

Balázs Borbély. Foto: TASR, Jakub Kotian
Balázs Borbély Balázs Borbély.

Juventus zažil hektické leto a priviedol do kádra Cristiana Ronalda. Je to ten chýbajúci kúsok, ktorý Turínčanom môže zaistiť dlho očakávaný triumf v Lige majstrov?

Nemyslím si, že je to o jednom hráčovi, hoci sa zhovárame o Ronaldovi. Všetci vieme, čoho je schopný. Juventus bol veľmi silný aj bez neho. Patrí k svetovej špičke a vďaka Ronaldovi jeho sila vzrástla. Môže byť rozdielovým hráčom, ale či natoľko, že pomôže Juventusu získať trofej, to sa neodvážim povedať.

V hre budú piati Slováci. Okrem Milana Škriniara z Interu a kapitána Neapola Mareka Hamšíka aj trojica hráčov z Plzne – Patrik Hrošovský, Roman Procházka a Matúš Kozáčik. Kto z nich sa dostane najďalej?

Najväčšie šance majú Škriniar s Hamšíkom. Inter aj Neapol sú veľké kluby. Majú kvalitu a určite budú bojovať o postup z náročných skupín. Plzeň by som však nepodceňoval. Je to silné mužstvo. Má skúsených hráčov. Odohrali už niekoľko náročných európskych duelov.

Môžu slávnejší súperi Plzeň podceniť?

Určite nie. Na takejto úrovni si niečo také nemôžete dovoliť. Plzeň je na medzinárodných trávnikoch ostrieľaným klubom. Neprekvapilo by ma, keby sa dostala ďaleko. Real by mal postúpiť jednoznačne z prvého miesta. Druhým favoritom je AS Rím. Ten to s Plzňou a CSKA Moskva nebude mať jednoduché. Papierové predpoklady a reálne zápasy – to je veľakrát obrovský rozdiel.

Komu by ste dopriali trofej?

Som dlhoročným fanúšikom Realu. Ale aby vyhral Ligu majstrov aj po štvrtý raz v rade? To bude veľmi ťažké…(smiech). Tento ročník to vyjde na niekoho iného. Môj tip je, že sa do semifinále dostane Real, Barcelona, Manchester City a Liverpool.

Predošlý ročník bol bohatý na prekvapenia. Komu sa podarí urobiť to najväčšie v tomto?

Liga majstrov je veľmi špecifická súťaž. Všetci o nej snívaju a keď si svoje túžby splnia, urobia maximum, aby v nej uspeli. Nikto nepodcení jedinú vec, menšie tímy obzvlášť. Aj táto sezóna bude plná prekvapení. Ťažko povedať, kto príjemne šokuje. Možno to bude práve Plzeň.

Utorňajší program

A-skupina: 21.00 Bruggy – Dortmund, Monako – Atlético Madrid, B: 18.55 Barcelona – PSV, Inter Miláno – Tottenham, C: 21.00 Liverpool – Paríž, Crvena zvezda – Neapol, D: 21.00 Galatasaray – Lokomotiv Moskva, Schalke – FC Porto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #Real Madrid #Artmedia Bratislava #Balázs Borbély