Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bakoš: Dôležité je, aby sme si nemysleli, že sme už postúpili

Pred jedenástimi dňami prišiel do Trnavy, aby bojoval o niečo, čo má v Plzni isté. Futbalista Marek Bakoš (35), rodák z Novej Bane, je deväť rokov členom Viktorie Plzeň. V tejto sezóne má český majster garantovaný štart v skupine Ligy majstrov.

13.08.2018 20:55
debata (1)

Trnava o túto možnosť len bojuje. Kým však v Plzni strácal bývalý slovenský reprezentant miesto v základnej zostave, v Trnave veria, že práve on svojimi skúsenosťami pomôže mužstvu k historickému úspechu.

Marek Bakoš (vpravo) v drese Trnavy v súboji s... Foto: TASR, Martin Baumann
Marek Bakoš, Miloš Degenek Marek Bakoš (vpravo) v drese Trnavy v súboji s Milošom Degenekom z Crvenej zvezdy Belehrad v prvom zápase 3. predkola Ligy majstrov.

V Plzni ste momentálne nehrávali. Bol to dôvod, prečo ste sa rozhodli skúsiť šťastie v Trnave?

V Plzni majú teraz viacerých šikovných útočníkov. Krmenčík potvrdzoval aj v minulej sezóne, že má dobrú formu. Ja som sa usiloval, aby som bol stále pripravený, ak by bolo potrebné naskočiť do hry. Na môj post sú v plzenskom tíme ešte ďalší dvaja kandidáti. S Trnavou som sa zatiaľ dohodol na polročnom hosťovaní, potom sa uvidí, čo bude ďalej.

Dlho ste uvažovali o trnavskej ponuke?

Chvíľu som o nej rozmýšľal. Zvažoval som všetky pre i proti. Bral som do úvahy rodinu, ktorá zostala v Plzni. A, samozrejme, futbalové okolnosti. Viktoria bude hrať v skupine Ligy majstrov. A aj keď som v nej nemal teraz ideálnu pozíciu, už som sa niekoľkokrát presvedčil, že sa môže za dva týždne zmeniť. Trnava je pre mňa veľká výzva. Bolo by výborné byť pri tom, keď sa klub prvý raz v histórii ocitne v najlepšej európskej spoločnosti. Chcem k tomu prispieť všetkými silami, budem šťastný, ak sa tu aj na jeseň bude hrať európska súťaž. Trnava a jej fanúšikovia si taký úspech zaslúžia.

Zdá sa, že v tejto situácii vám nič iné neostáva, len postúpiť aj s Trnavou do skupiny Ligy majstrov…

Preto som sem prišiel (smiech). Spoločnými silami by sme mohli túto túžbu naplniť. Ak by to aj nevyšlo, nezavrhujem ani svoje ďalšie pôsobenie v Trnave. Ale ani sa ním teraz nezaoberám. V zime si sadneme a vyhodnotíme moje účinkovanie v klube a uvidíme, či budeme v spoluhráci pokračovať.

Marek Bakoš a Marko Jovičić. Foto: TASR, Martin Baumann
Spartak Trnava, Crvena zvezda Marek Bakoš a Marko Jovičić.

V Spartaku ste krátko, aké sú vaše prvé dojmy? Ako vnímate atmosféru a podmienky v porovnaní s tým, čo ste doteraz zažili?

Je priskoro na seriózne hodnotenie a porovnávanie. Stále sa oboznamujem s novým prostredím. V Plzni som zažil dva razy skupinu v Lige majstrov, tri razy som hral v skupine Európskej ligy. Liga majstrov je strop v klubovom futbale, obrovský zážitok pre hráčov, klub, fanúšikov, celé mesto. Nie je to len o tom, že sa stretávate s veľkými tímami a skvelými hráčmi. Všetko okolo má špecifickú atmosféru. Výnimočná je celá organizácia, profesionalita súťaže.

V slovenskej lige ste pôsobili naposledy pred deviatimi rokmi. Zaujalo vás teraz niečo?

Zažil som len dva ligové zápasy. Ale každý si musí hneď všimnúť najmä trnavský štadión. Ja som sa aj v minulosti ako hosť vždy tešil na zápasy v Trnave, lebo tu bývala pekná futbalová atmosféra. Bol to vždy zážitok a teraz je ešte viac umocnený pekným prostredím. A je veľmi príjemné, že nielen v tomto meste, ale celkovo na Slovensku sa zlepšuje futbalová infraštruktúra.

Marek Bakoš počas tréningu Trnavy. Foto: TASR, Martin Baumann
Marek Bakoš Marek Bakoš počas tréningu Trnavy.

Spartak je v treťom predkole Ligy majstrov. Zvládne aj ďalší krok?

My hráči urobíme pre to všetko. Ale hoci sa zdá, že cieľ už nie je ďaleko, čaká nás ešte náročná a dlhá cesta. Môžeme po nej kráčať len postupnými krokmi. Pozeráme sa teraz najmä na utorňajší zápas a ten sa pokúsime zvládnuť.

Čo znamená z pohľadu postupových ambícií remíza 1:1 v Belehrade?

Len to, že sme u súpera nestratili šancu. Nič viac. Všetko ostatné leží na trnavskom trávniku. Toto je polčas a všetko je otvorené.

Čo súper? Nečakali ste od neho v prvom zápase viac?

Stojí proti nám silné mužstvo. Dobrý výsledok sme si vybojovali poctivým prístupom a hrou. Crvena zvezda je asi zvyknutá na slabšie obrany… Má hráčov s vysokými individuálnymi schopnosťami. Mňa skôr povzbudilo, že Trnava s takýmto súperom drží krok a boj o postup je úplne otvorený.

Čo podľa vás v utorok rozhodne?

Dôležité bude, aby sme si nemysleli, že sme už postúpili. Pomôže nám opäť len poctivý, svedomitý výkon. Podobne ako v Belehrade. Verím, že vypredaný štadión nás bude hnať dopredu, budeme efektívni a nejaký gól strelíme.

Tréneri pohárových tímov striedajú zostavy, šetria kľúčových hráčov. Vy patríte medzi najstarších v lige. Ste pripravený odohrať bez problémov celý zápas?

Mám chuť, som zdravý, teším sa na ihrisko. Aj na celý zápas.

Nehlásia sa ešte roky? Necítite únavu?

Niekedy sa človek cíti lepšie, inokedy horšie. Sú chvíle, keď som unavený už ráno, keď vstávam z postele (smiech)… Pre mňa je kritériom, či môžem byť ešte užitočný mužstvu. Keď budem cítiť, že už mu nemám čo dať a budem na ihrisku zbytočný, to bude signál na odchod.

V Trnave ste zatiaľ bez rodiny. Príde vás povzbudiť v utorok aj manželka?

Áno, prvý raz príde do Trnavy na futbal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Marek Bakoš #Crvena Zvezda Belehrad