Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kosovo je Srbija, volali Trnavčania v Belehrade. Látal sa bojí trestu od UEFA

"Kosovo je Srbija" a teda "Kosovo je Srbsko" znelo na Štadióne Rajka Mitiča v Belehrade v utorňajšom úvodnom súboji 3. predkola futbalovej Ligy majstrov 2018/2019 medzi Spartakom Trnava a Crvenou zvezdou Belehrad (1:1).

08.08.2018 10:46
Spartak Trnava, Crvena zvezda Foto: ,
Na snímke fanúšikovia FC Spartak Trnava v Belehrade.
debata (28)

Nebolo by na tom nič nezvyčajné, populárny pokrik je na zápasoch srbských tímov bežný. Na „Marakne“ ho však skandovali priaznivci slovenského tímu, ktorí merali do Belehradu cestu, aby podporili svoj obľúbený tím a napokon podporili i Srbsko samotné. Početná skupina fanúšikov FC Spartak si za to vyslúžila potlesk v stoji od vyše 37-tisíc divákov na tribúnach štadióna Crvenej zvezdy.

„V mene všetkých Srbov sa chcem poďakovať fanúšikom Spartaka Trnava, ktorí týmto spôsobom vyjadrili podporu srbskému národu,“ povedal jeden z domácich novinárov na pozápasovej tlačovej konferencii trénerovi hostí Radoslavovi Látalovi.

Miestny žurnalista však zároveň pripomenul, že Európska futbalová únia (UEFA) potrestala v minulosti za rovnaký slogan už viackrát srbské tímy, niekedy aj zatvorením časti štadióna na ďalší zápas.

Futbalová bitka v Belehrade Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Na snímke vľavo hráč FC Spartak Trnava Erik...

„Neviem, aké sú tam predpisy, netuším, čo sa okolo toho bude diať. Azda to nebude veľký problém a dúfam, že to všetko dobre dopadne,“ reagoval Látal.

Odvetné stretnutie je na programe v utorok na Štadióne Antona Malatinského v Trnave s plánovaným výkopom o 20.30 h SELČ.

S takou hrou sme sa ešte nestretli, vraví kouč Crvenej zvezdy

Jedenásť futbalistov Spartaka Trnava zatiahnutých na vlastnej polovici štadióna v Belehrade odolávajúcich ofenzívnemu tlaku domácej Crvenej zvezdy. Takto vyzeral takmer celý druhý polčas utorňajšiehoo zápasu.

Napriek tomuto obrazu hry si slovenský zástupca odniesol z horúcej srbskej pôdy sľubný výsledok 1:1, ktorý mu dáva pred budúcotýždňovou odvetou reálne šance na postup do play off.

„S výsledkom sme spokojní. Čaká nás ešte ťažká práca. Sme iba v polovici dvojzápasu, Videli sme, že Crvena zvezda má svoju kvalitu a silu. V celom stretnutí sme dobre pracovali v obrannej fáze, nemali sme tam výraznejšie problémy,“ povedal na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Spartaka Radoslav Látal.

Jeho náprotivok Vladan Milojevič priznal, že od Trnavy predpokladal podobný spôsob hry, no aj tak si naň jeho zverenci nedokázali celkom zvyknúť.

„Trnava hrala presne to, čo sme čakali. Vedel som, že budú hrať kolektívne, agresívne a zodpovedne. Presne tak to aj bolo. Pôsobili veľmi kompaktným dojmom. Kúskovali hru faulami. Hrajú dosť nezvyčajne, ešte sme sa s tým nestretli v pohárovej Európe ani v srbskej súťaži. Nemyslím si, že sme hrali zle. Hrali sme toľko, koľko nám súper dovolil. Spartak hral svoju hru, my sme zase chceli hrať to svoje. Opakujem, najväčšia sila Trnavy spočíva v kolektíve. Máme za sebou prvú polovicu, Spartak je v miernej výhode, pretože skóroval na našom ihrisku. V odvete sa nesmieme dopúšťať individuálnych chýb,“ zhodnotil domáci kormidelník Milojevič.

Tréner Crvenej zvezdy Belehrad Mladan Milojevič. Foto: TASR, Martin Baumann
Mladan Milojevič Tréner Crvenej zvezdy Belehrad Mladan Milojevič.

Vyše 37-tisíc priaznivcov na Štadióne Rajka Mitiča videlo oba góly ešte v prvom polčase, keď bolo dianie na ihrisku pomerne vyrovnané. Skóre otvoril z pokutového kopu v 23. min domáci El Fardou Mohamed Ben Nabouhane. Z prvej možnej príležitosti vyrovnal o niekoľko desiatok sekúnd stredopoliar Erik Grendel, ktorý káder slovenského majstra rozšíril pred aktuálnou sezónou. Výbornú robotu pred vyrovnávajúcim zásahom urobil slovenský reprezentant Marek Bakoš, finálnu prihrávku zase „naservíroval“ mladík Erik Jirka.

„Erikovi som vysvetlil, kde mi má prihrať, pretože dosiaľ vždy keď centroval, tak to bolo na nikoho. Konečne zdvihol hlavu, pozrel sa a prihral mi, tam kde som stál,“ povedal autor gólu.

„Atmosféra bola výborná, takmer som dostal do hlavy fľašou, keď som oslavoval pod kotlom súpera, takže to už radšej nebudem robiť nikdy,“ prezradil Grendel.

„Pri súperovom góle sme zlou prihrávkou stratili loptu v strede ihriska a pramenila z toho penalta. Vzápätí sa nám podaril brejk. Čakali sme na takúto chvíľu, spoliehali sme sa na protiútoky a štandardky. Prvý polčas sme už v pokoji dohrali,“ pripomenul Látal.

Tréner FC Spartak Trnava Radoslav Látal sa teší... Foto: TASR, Martin Baumann
Spartak Trnava, Crvena zvezda Tréner FC Spartak Trnava Radoslav Látal sa teší po remíze 1:1.

Do druhého dejstva vstúpili domáci oveľa aktívnejšie s jediným cieľom – skórovať a nakloniť misky váh na svoju stranu. „V úvode druhej časti nás súper zatlačil, dostali sme sa pod tlak, Crvena zvezda mala pár rohov za sebou, ale dobre sme z toho vyšli. Neskôr mal protivník náznaky šancí, ale hrali sme dobre, defenzíva fungovala a uhrali sme dobrý výsledok,“ podotkol 48-ročný rodák z Olomouca.

Českého trénera na lavičke slovenského tímu potešili výkony letných posíl Grendela a Bakoša, ktorí sa podieľali na vyrovnávajúcom zásahu. Znovu však zopakoval, že dôležitý bol výkon tímu ako celku.

„Erika Grendela som poznal už z poľskej ligy. Chcel som ho získať do tímu. Nechcem vyzdvihovať jednotlivcov, výborne hral aj Bakoš, veľakrát podržal loptu. Naša hra nie je postavená na jednotlivcoch, ale na kolektíve,“ zdôraznil víťaz Pohára UEFA zo sezóny 1996/1997 v drese nemeckého Schalke 04 Gelsenkirchen.

Látal je pripravený naordinovať svojim zverencom podobnú taktiku ako v Belehrade aj v budúcotýždňovej odvete, ktorá sa uskutoční v utorok 14. augusta o 20.30 h SELČ na Štadióne Antona Malatinského v Trnave.

"Stačí výsledok 0:0 a teda znovu musíme založiť našu hru na výbornej defenzíve. Do Trnavy sme si chceli priniesť dobrý výsledok, čo sa nám podarilo. Doma chceme vypredať štadión. Proti Legii to bol sviatok a súbojom žila celá Trnava. To by sme radi zopakovali. V Srbsku sme uhrali dobrý výsledok, a tak môžeme ďalej snívať o postupe.

Tešíme sa, že na Slovensko príde veľký klub a verím, že znovu príde veľa fanúšikov. V Belehrade bola výborná atmosféra, azda to tak bude aj u nás. Do Srbska prišlo veľa našich priaznivcov a boli skvelí, bolo ich počuť. Sme za to veľmi radi, lebo vždy to chlapcov na ihrisku ženie vpred," myslí si strieborný medailista z ME 1996 v Anglicku.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Crvena Zvezda Belehrad