Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľké finále v Trnave odsunuli tanky

Oficiálna stránka najslávnejšieho srbského klubu venovala v týchto dňoch spomienku na významný úspech vo svojej histórii. Na jar 1968 získala CZ Belehrad Stredoeurópsky pohár, v tom čase populárnu súťaž. Jej súperom vo finále nebol nik iný ako - Spartak Trnava.

06.08.2018 21:56
debata

Pre obe mužstvá sa stala práve táto sezóna veľkým medzníkom. Trnavčania vstupovali na veľkú futbalovú scénu, niekoľko týždňov pred finále sa tešili z historického prvého titulu majstra Československa a začínali dobýjať aj Európu. Už nasledujúci rok sa dostali až do semifinále EPM (Ligy majstrov).

Vo finále Stredoeurópskeho pohára 1968 zvíťazil najskôr v Trnave Spartak 1:0 Švecovým gólom (je aj ústrednou postavou na archívnej fotografii na klubovej stránke CZ), ale v odvete na legendárnej belehradskej Marakane vyhrali domáci 4:1. Pôvodne sa malo hrať prvé finále 21. augusta, ale v ten deň ho zrušili sovietske tanky. Výprava súpera sa vrátila domov a súboj sa odohral až v októbri…

Crvena zvezda mala v tom čase na konte už viacero domácich úspechov, sedem juhoslovanských titulov, ale v roku 1968 sa tešila z neho po štvorročnej pauze a nasledujúce obdobie sa považuje za jej prvý výraznejší vstup do Európy. Na lavičke sedel známy tréner Miljan Miljanič a lídrom na ihrisku bol legendárny Dragan Džajič.

Zlatú éru zažil klub o niečo neskôr. V roku 1991 dosiahol mimoriadny triumf – vyhral EPM (Ligu majstrov) a vzápätí aj Interkontinentálny pohár. Najmä vďaka tomu sa považuje za najslávnejší a najúspešnejší klub východoeurópskeho a balkánskeho futbalu.

Najväčšieho súpera má stále doma. Je ním Partizan Belehrad. Ich mestské derby, takzvané Večiti derbi, radia mnohí medzi najprestížnejšie na svete. Priaznivci CZ, populárna organizácia Delije Sever, patrí k najlepšie organizovaným skupinám fanúšikov vôbec. Tvrdé jadro je však považované za jedno z najnebezpeč­nejších na starom kontinente.

Fanúšikovia Crvenej zvezdy Belehrad počas derby... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Crvena zvezda Belehrad, Partizan Belehrad Fanúšikovia Crvenej zvezdy Belehrad počas derby s Partizanom v decembri 2017.

Crvena zvezda vlastní najviac trofejí v srbskom futbale, vybojovala 28 titulov (z toho 19 v niekdajšej Juhoslávii), 24 národných pohárov a desať double.

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Crvena Zvezda Belehrad