Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legia je ofenzívne naladená. Má hráčov, na ktorých ukáže

Ľubomír Guldan (35) získal titul so Žilinou (2010) i Ludogorcom Razgrad (2012), pôsobil v najvyšších súťažiach štyroch krajín. Už šiesty rok je hráčom poľského Zaglebie Lubin.

23.07.2018 23:26
Ľubomír Guldan Foto: ,
Ľubomír Guldan.
debata

Jeho tím uplynulú sobotu senzačne zdolal v úvodnom kole najvyššej súťaže majstra Legiu Varšava na jeho pôde (3:1). Bývalý slovenský futbalový reprezentant prispel k úspechu spoľahlivým výkonom.

Hneď po zápase sa ponáhľal do Senca, aby navštívil rodinu. Staršieho syna, osemročného Maxima, talentovaného futbalistu, odprevadil na letné sústredenie.

Ako často sa dostanete domov?

Rodina dlho trávila čas spolu so mnou v Poľsku, ale Maxim už chodí do školy, takže sme spolu menej. Využívam každú voľnú chvíľu, aby sme sa videli, do Senca to mám 560 kilometrov, to sa dá zvládnuť. Ak to náš program umožňuje, vychádza mi v ústrety aj tréner.

V Lubine ste sa už udomácnili. Dokedy zostanete v poľskom klube?

Uvidíme, ako mi bude slúžiť zdravie. Ale som tu spokojný, Lubin je menšie mesto, dobre sa tu žije. Má výborné futbalové zázemie a podmienky, tie sú v Poľsku jednoznačne lepšie ako u nás. Zaglebie má pekný štadión a okolo neho osem ihrísk, ďalšie dve s umelou trávou. Skvelá je akadémia, futbalové triedy, internátna škola. Klub funguje výborne.

Novú sezónu ste odštartovali vo veľkom štýle – výhrou na pôde majstra. Aké sú ambície mužstva?

Naším cieľom je miestenka v európskej súťaži. Rovnaké ambície má však sedem-osem mužstiev, súťaž je veľmi vyrovnaná. Pred dvoma rokmi skončil Lubin v lige tretí a hral v Európskej lige. Naposledy vládlo dosť veľké sklamanie, lebo sme obsadili až siedme miesto. V lete sme sa posilnili, veríme, že miesto v pohárovej Európe je reálne. Výhru vo Varšave musíme potvrdiť v ďalších zápasoch, už v najbližšom doma.

Legia bude súperom Trnavy v Lige majstrov. Ako hodnotíte jej súčasnú silu?

Je to klub, ktorý je v Poľsku momentálne najsilnejší, môže si tu dovoliť získať hráča, na ktorého ukáže. Ale v úvode sezóny nie je vo svojej koži, čo sa mu stalo aj v minulých rokoch. Naznačil to aj v prvom predkole Ligy majstrov, ktoré napokon výsledkovo zvládol. Podľahol však nielen nám, ale aj niekoľko dní predtým v zápase o poľský Superpohár, ktorý sa hral vo Varšave. Získala ho Gdyňa po víťazstve 3:2.

Kde vidíte príčinu slabšieho štartu v sezóne?

Legia zmenila systém hry. Prešla na hru s troma obrancami. Ešte sa s ním nezžila, hráči nie sú naň zvyknutí, necítia sa v ňom dobre. Veľa nových futbalistov v lete neprišlo, ale Legia ešte nemá ideálne poskladaný tím. Má obrovskú ofenzívnu silu, veľa hráčov je útočne naladených, ale potom vznikajú aj diery v obrane, tam má najväčšie problémy. Zatiaľ nehrali dvaja obrancovia, ktorí boli s reprezentáciou na MS v Rusku, myslím si, že ešte ani teraz nebudú k dispozícii.

Kto je najväčšou letnou posilou Legie?

Z konkurenčnej Wisly Krakov stiahla najlepšieho strelca ligy v uplynulom ročníku Španiela Carlitosa Lópeza. Len nedávno sa zaradil do tréningového procesu v Legii, podľa mňa ešte nie je fyzicky pripravený na celý zápas. Ak aj nastúpi proti Trnave, tak len na nejakú jeho časť. Ale je to naozaj nepríjemný útočník, jednoznačne rozdielový hráč.

S Legiou sa však dá hrať. Aj vaše mužstvo to potvrdilo, pretože zvíťazilo nielen uplynulú sobotu, ale aj v predchádzajúcom ligovom súboji, ktorý sa takisto hral na jej pôde…

Je to tak, je to už druhá naša výhra v rade. Aj Trnava má šancu, mohla by súpera prekvapiť. Musí však dobre brániť a mať aj trochu šťastia. Budem jej držať palce, mám v tíme aj viacero kamarátov. Kľúčové bude, aby si čo najdlhšie udržala čisté konto. Ak sa jej to podarí, nielen hráči budú nervóznejší, ale bude sa zvyšovať aj netrpezlivosť divákov. Tlak tribún býva často veľký. Aj v sobotňajšom zápase boli fanúšikovia nespokojní a často sa ozýval piskot na adresu domácich. V hľadisku bolo vyše 17-tisíc ľudí, búrlivá atmosféra, na to sa musí pripraviť aj Trnava.

Ani ona nevstúpila do súťaže dobre, otvárala ligu takisto ako vy v sobotu večer a v Senici prehrala…

Môže doplatiť na to, že nemá príliš široký kvalitný káder, čo sa už zápase v Senici prejavilo. Ani Legia však nie je ešte kompletná a v plnej sile. Ale ako som už povedal, jej problém je v zatiaľ nezvládnutom systéme hry. Útočí aj so siedmimi hráčmi a keď stratí loptu, má problémy. Očakávam, že Spartak by si mohol z brejku nejakú šancu utvoriť.

V poľskej lige je silná skupina slovenských futbalistov. Ale v tomto roku ich trochu ubudlo. Čím si to vysvetľujete?

Slováci majú v Poľsku dobré meno. Viacerí patria k oporám svojich tímov. Výborní sú napríklad brankári Kelemen, Kuciak, Putnocký… Situáciu trochu ovplyvnil fakt, že vypadla Nieciecza Termalica, v ktorej tradične pôsobili viacerí Slováci. Bolo ich tam najviac zo všetkých klubov, naposledy, myslím, päť alebo šesť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #legia varšava #Ľubomír Guldan