Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordné odmeny v LM. Real dostane milióny, hráči ani nemusia kopnúť do lopty

Európska futbalová únia UEFA od budúcej sezóny zdvojnásobila prémie pre tímy v Lige majstrov na dve miliardy eur.

06.06.2018 15:10
lm real ramos futbal Foto: ,
Hráči Realu Madrid s víťaznou trofejou.
debata (1)

Navyše vstúpi do platnosti nový systém distribúcie odmien, vďaka ktorému víťaz predchádzajúcich troch ročníkov Real Madrid dostane 50 miliónov eur bez toho, aby jeho hráči kopli do lopty.

Účastníci prestížnej súťaže budú aj naďalej dostávať bonusy za víťazstvo, remízy a postupy do základnej skupiny alebo vyraďovacej časti. Najnovšie ale vstúpia do hry aj prémie podľa koeficientu za posledných desať rokov.

Podľa kritikov tento systém zvýhodňuje tradičné veľkokluby, ktoré vďaka nemu aj naďalej môžu udržiavať dominanciu nad menšími súťažami. Novinka sa nepáči ani predsedovi UEFA Aleksandrovi Čeferinovi, ktorého zvolili do funkcie krátko po schválení nového systému. Zároveň však uznal, že zmeny k väčšej ekonomickej aj výkonnosti vyrovnanosti zaberú nejaký čas.

Aleksander Čeferin. Foto: SITA/AP, Jean-Christophe Bott
Aleksander Čeferin Aleksander Čeferin.

Celková suma na odmeny podľa koeficientu činí 585,05 milióna eur, ktoré budú rozdelené na diely v hodnote 1,108 milióna. Najhoršie umiestnený klub v poradí v základných skupinách dostane jeden diel, zatiaľ čo celok na prvom mieste si príde na 32 dielov, teda 35,46 milióna eur.

Súčasný vládca poradí Real tak v súčte s čiastkou 15,65 milióna za účasť v základnej skupine zarobí 51,11 milióna, bez toho aby kopol do lopty.

Medzi klubmi sa bude ďalej podľa podielu televízneho trhu rozdeľovať 292 miliónov eur. Vyhraný zápas je ohodnotený sumou 2,7 milióna, remíza potom 900-tisíc eurami. Za postup do prvého predkola bude vyplácať 280-tisíc, do druhého 380-tisíc a do tretieho 480-tisíc eur, čo sa však netýka tímov z nemajstrovskej časti, ktoré zamieria do základnej skupiny Európskej ligy.

Za postup do osemfinále potom UEFA, ktorá v budúcej sezóne očakáva z Ligy majstrov príjmy vo výške 3,25 miliardy eur, bude vyplácať 9,5 milióna. Za štvrťfinále 10,5, semifinále 12 miliónov a za postup do finále 15 miliónov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #odmeny