Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Karius čelí démonom, pomôcť by mu mohli odborníci. Nahradí ho Dúbravka?

Po prvej oťukávacej sezóne sa stal oporou svojho mužstva. Napriek priemernej defenzíve ho dotiahol k štvrtému miestu v Premier League. Vychytal aj najviac čistých kont (6) zo všetkých brankárov Ligy majstrov.

28.05.2018 14:13
Loris Karius Foto: ,
Zdrvený brankár Liverpoolu Loris Karius po prehratom finále Ligy majstrov.
debata (7)

Lenže Lorisovi Kariusovi nič z toho nie je platné. Zrejme navždy sa – bez ohľadu na ďalšie úspechy – z neho stal jeden z najväčších babrákov v rukaviciach. Totálne doplatil na fakt, že chybu gólmana už ťažko môže niekto napraviť. Zápas svojho života pokazil na plnej čiare. Sebe, spoluhráčom, trénerskému tímu, vedeniu Liverpoolu i hrdým fanúšikom.

„Necítim nič, len veľké prázdno,“ tak zneli úvodné Kariusove slová v pozápasovom rozhovore. Jeho dve školácke chyby výrazne prispeli k sobotňajšiemu triumfu Realu Madrid 3:1.

Nikdy nebudeš kráčať sám

Ani Jerzy Dudek nepatril k najlepším brankárom na svete. Robil chyby aj kiksy, ale v ten večer zmazal všetky jeho previnenia. V pamätnom finále Ligy šampiónov 2004/05 v Istanbule predviedol azda najlepší výkon v kariére. Jeho zákroky a energický tanec počas penaltového roztrelu zhypnotizovali hviezdy AC Miláno. A Liverpool po penaltách otočil duel z 0:3 na 4:3.

Kyjevské finále LM: Real vs. Liverpool Fotogaléria - 34 fotiek Všetky fotky
Isco z Realu Madrid (vľavo) a James Milner...

Poliak ukázal veľkú psychickú odolnosť v tom najlepšom momente. A dnes sa na neho spomína s prívlastkom legendárny. Nemec v sezóne viackrát svoje mužstvo podržal. Lenže zlyhal v najnevhodnejšom momente. Katastrofálne vyhodenie lopty, ktoré sa od Benzemovej nohy odrazilo do bránky a nechytenie Balovej strely z viac ako 30 metrov, sa s ním budú niesť ešte veľmi dlho.

„Doteraz som nespal,“ napísal Karius v nedeľu podvečer v emotívnom ospravedlnení na sociálnych sieťach približne 20 hodín po záverečnom hvizde. „Tie momenty mi stále dookola prechádzajú hlavou. Je mi neskutočne ľúto mojich spoluhráčov, vás fanúšikov a ľudí z klubu. Viem, že som to pokazil a dvomi chybami vás totálne sklamal. Rád by som vrátil čas, ale to nie je možné.“

Dvadsaťštyriročný gólman bol tretím mužom, ktorý na kyjevskom trávniku zaslzil od bolesti. Po zranených Salahovi a Carvajalovi hodnú chvíľu ležal sám vo svojom pokutovom území. Kým v pozadí sa Real tešil z historického hetriku, Karius v slzách obchádzal tribúny a žiadal o odpustenie. Dostalo sa mu podpory. Napríklad od Bala či fanúšikov Liverpoolu. „Nikdy nebudeš kráčať sám,“ spievali mu z tribún slávny chorál.

„Prehral som nám zápas. Zaplatili sme za moje chyby vysokú cenu. Je to pre mňa veľmi ťažké, ale taký je život brankára. Musím zdvihnúť hlavu a ísť ďalej. Urobil som zlé rozhodnutia, ale už s tým nič nespravím. Je mi to veľmi ľúto,“ kajal sa Karius.

Neviníme ho, znie z Liverpoolu

Futbalovému svetu bolo mladíka s dlhými vlasmi ľúto. Spoluhráči aj legendy sa mu snažili zdvihnúť náladu.

„Neviníme ho za to. Odkedy bol jednotkou, predviedol skvelú robotu. Je mladý a poučí sa. Bude z neho top gólman,“ vyhlásil spoluhráč Andrew Robertson. „Má moju podporu, je to skvelý chlapec,“ pridal sa tréner Jürgen Klopp.

„Všetci gólmani na svete sa musia vedieť vcítiť do jeho kože,“ doplnil náhradný brankár Simon Mignolet. „Len odvážni muži majú guráž na to, aby sa postavili do bránky. Nikto iný nepochopí, čo to obnáša. Hlavu hore,“ odkázal „škorpión“ René Higuita. „Bolo to brutálne, je mi ho ľúto,“ uzavrel Oliver Kahn.

Britská televízia BBC oslovila športového psychológa Steve Petersa s otázkou, za ako dlho sa Kariusovi podarí preniesť sa cez najhorší moment jeho doterajšej kariéry.

Loris Karius pustil za chrbát loptu po... Foto: Reuters, PHIL NOBLE
Loris Karius, Gareth Bale Loris Karius pustil za chrbát loptu po ďalekonosnej strele Garetha Bala.

„Najdôležitejšou vecou je to, aby nezabudol, že nestratil nič zo svojho talentu alebo schopností. Boli to dve chyby, ktoré sa stávajú. Niekedy je najlepšie svojim démonom čeliť. Pravdepodobne už nikdy neurobí rovnakú chybu. Myslím si, že sa z toho dostane za tri mesiace. S odbornou pomocou to zvládne efektívne a tak, aby ho to posilnilo a nie oslabilo,“ myslí si Peters, ktorý spolupracuje aj s anglickou futbalovou reprezentáciou a britskými cyklistami.

Vyhrážky smrťou rieši polícia

Klopp si Kariusa vyhliadol zo svojho bývalého klubu. V júli 2016 poslal do Mainzu viac ako šesť miliónov eur. Odchovanec Stuttgartu podpísal päťročnú zmluvu.

„Darilo sa mu, ale teraz bude celé leto premýšľať nad tým večerom. Musí sa s tým naučiť žiť. Ľudia sú zlomyselní, budú mu to pripomínať,“ nechal sa počuť Ray Clemence.

Brankár, ktorý získal s Liverpoolom tri trofeje pre víťaza Ligy majstrov, sa nemýlil. Kariusovi aj jeho rodine sa na sociálnych sieťach vyhrážali osobnou pomstou či dokonca smrťou. Polícia celú situáciu rieši.

„Nevidím pre neho cestu späť do bránku Liverpoolu. Ak chce Klopp niečo vyhrať, potrebuje top brankára. Karius ním nie je,“ komentoval bývalý obranca The Reds Mark Lawrenson.

Aj tieto indície nasvedčujú tomu, že charizmatický Klopp bude hľadať novú jednotku. Kandidátov je hneď niekoľko. Jan Oblak, Jack Butland či dokonca Martin Dúbravka…

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #FC Liverpool #Loris Karius