Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drak z Cardiffu vyletel do vzduchu. Dotvoril dynastiu Realu

Na chvíľku stuhol. Sledoval, čo sa práve stalo. Potom sa chytil za hlavu a začal sa náramne tešiť.

27.05.2018 09:07
debata (2)
Dvojgólový hrdina finále Gareth Bale. Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Ukraine Soccer Champions League Final bale lm Dvojgólový hrdina finále Gareth Bale.

Niečo veľmi podobné v tejto sezóne už predviedol. Po štvrťfinálových nožničkách Cristiana Ronalda proti Juventusu zočil kouč Realu Madrid ďalší famózny gól svojho zverenca.

Gareth Bale – najlepší hráč zápasu – prekonal najsmutnejšieho hrdinu včerajšieho finále Ligy majstrov brankára Liverpoolu Lorisa Kariusa famóznymi nožničkami. Po stretnutí, ktoré favorit zvládol v pomere 3:1, Zinedine Zidane po druhý čelil rovnakej otázke.

"Ktorý gól bol krajší? Ten váš vo finále Ligy šampiónov v roku 2002 alebo tento v podaní Bala?” Prvý tréner v histórii novodobej Ligy majstrov, ktorý získal tri triumfy v rade, odvetil.

"Môj, Cristianov a Garethov sú tri presné zásahy, ktoré sa zapíšu do kníh. Ten ostatný je najdôležitejší a tak by som vybral práve Balov gól,” vyhlásil muž, ktorý sa už na začiatku svojej kariéry zaradil k trénerským velikánom.

Stačila mu polhodina

Leví podiel na tom majú hráči. A v sobotu si jeho najväčšiu časť uzurpoval waleský drak z Cardiffu. Zidane vytiahol z hviezdnej lavičky to najznámejšie meno. Hoci sa očakávalo, že Bale začne duel v základnej zostave, bleskurýchlemu krídelníkovi stačila polhodina na to, aby sa nezmazateľne zapísal do dejín najprestížnejšej klubovej súťaže.

„Bol som veľmi sklamaný, myslel som si, že nastúpim od začiatku. Viem však, že tím nie je len o jedenástich hráčoch. Keď vás pošlú na ihrisko, musíte sa snažiť ovplyvniť výsledok. To sa mi podarilo. Je to krásny deň. Naša história je znova o niečo bohatšia,“ vyhlásil Bale pre BT Sport.

Jeho hviezdna chvíľa prišla len niekoľko desiatok sekúnd po vystriedaní nevýrazného Isca. Marcelo sa uvoľnil na ľavej strane a poslal do šestnástky Liverpoolu parádny center svojou slabšou pravou nohou. Balovi však sadol ako uliaty. Zavesil sa do vzduchu a nechal 70-tisícom divákov v Kyjeve padnúť sánky.

"Lopta mala správnu výšku. Na sekundu sa mi otvoril priestor a tak som si povedal: prečo to neskúsiť? Určite to bol môj najlepší gól v kariére. Skórovať na najvyššom fóre takýmto spôsobom je fantastický pocit a splnený sen. Vždy som chcel dať takýto gól,” opísal svoje bezprostredné pocity Bale.

Kyjevské finále LM: Real vs. Liverpool Fotogaléria - 34 fotiek Všetky fotky
Isco z Realu Madrid (vľavo) a James Milner...

Odchod Ronalda aj Bala?

Nielen strelec bol z vlastného gólu uchvátený. Spoluhráči, súperi i celý futbalový svet v nemom úžase sledoval parádnu akrobatickú vložku muža, ktorého často sužujú svalové zranenia.

"Nemohol som nič robiť. Pri tomto góle nie,” vravel v slzách brankár The Reds Loris Karius. Obrovskými chybami daroval úvodný gól Benzemovi i druhý Balovi.

"Nikto niečo podobné už nedokáže. Nezabudnuteľný gól nám pomohol vytvoriť dynastiu, podobne ako kedysi Chicago Bulls, Boston Celtics a Los Angeles Lakers,” pripomenul slávne éry klubov basketbalovej NBA Luka Modrič.

"Bol to jeden z kľúčových momentov. Fantastický gól,” doplnil kouč zdolaného mužstva Jürgen Klopp. "Majstrovstvo, ktoré zostane v pamäti dlho ako jeden z najkrajších gólov v Lige majstrov,” pridal sa španielsky denník Marca.

Kým sa v ukrajinskej a španielskej metropole vo veľkom oslavoval zisk 13. trofeje pre šampióna Ligy majstrov, najslávnejší futbalový klub riešil aj menej príjemné veci. Najväčšia hviezda Cristiano Ronaldo aj muž posledného stretnutia klubovej sezóny Gareth Bale naznačili, že ich fanúšikovia „bieleho baletu“ na Santiago Bernabéu v ďalšom ročníku možno už neuvidia.

"Bolo skvelé byť súčasťou Realu Madrid. Teraz je čas užívať si triumf a nie rozoberať moju budúcnosť. Nie je to žiadna rozlúčka, ale v najbližších dňoch oznámim fanúšikom moju odpoveď,” šokoval Ronaldo niekoľko minút po záverečnom hvizde. A hoci o niekoľko hodín svoje vyjadrenie oľutoval, špekulácie neutíchajú.

Bale je v inej pozícii ako jeho portugalský kolega. V nabitom kádri Realu nedostával – vinou zranení aj slabšej dôvery trénera Zidana – 28-ročný strelec toľko príležitostí ako by chcel.

"Neviem, čo bude. Musím si sadnúť s agentom a prebrať to, lebo musím hrať každý týždeň. Možno tu zostanem, možno nie,” nechal sa počuť Bale. "Chápem jeho frustráciu. Vždy však robím to, čo je najlepšie pre tím. Verím, že Cristiano a Gareth zostanú s nami,” uzavrel Zidane.

Hovorí sa, že v najlepšom treba skončiť. Bude to aj Balov prípad?

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Real Madrid #Gareth Bale