Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kyjevská hra. O futbalovú nesmrteľnosť i Zlatú loptu

Sledovať ich na futbalovom ihrisku je ako zapnúť si niekoľkými Oscarmi ocenený film. Neviete, kedy to príde. Ste si však istí, že hlavní protagonisti niečo vymyslia. A tak s miskou čipsov a pohárom chladenej desiatky čakáte, čo z toho vzíde.

26.05.2018 05:00
Mohamed Salah, FC Liverpool Foto: ,
Futbalisti Liverpoolu s kanonierom Mohamedom Salahom (v strede) na tréningu v Kyjeve.
debata

Bude to prekvapujúce? Šokujúce? Krásne?

Podobných momentov ukázali najjagavejšie hviezdy sobotňajšieho finále futbalovej Ligy majstrov (20.45, prenos vysiela Jednotka, Digi Sport 4, ČT Sport), v ktorom Liverpool vyzve Real Madrid, už niekoľko.

"Prídu ďalšie. Chcete záruky?” pokladá rečnícku otázku tréner Liverpoolu Jürgen Klopp. Vzápätí na ňu odpovedá: "Finále Ligy majstrov. Liverpool. Real. Mohamed Salah. Cristiano Ronaldo.”

Typ skromného futbalistu

Aj futbaloví fajnšmekri milujú krásne príbehy. O tom, ako slabší prekoná silnejšieho svojou vôľou, prefíkanosťou či väčším srdcom. Šablónu tohto scenára ponúka práve anglický celok. Pred trinástimi rokmi v instanbulskom finále Ligy šampiónov očaril svet. Hviezdny tím AC Miláno zdolal 4:3 po penaltách, hoci po polčase sa krčil v úzkosti – za stavu 0:3.

zväčšiť Foto: Pravda
Infografika, Liga majstrov

V tom čase mal Salah dvanásť rokov. V chudobnom meste Nagrig kopal do provizórnej lopty na ešte provizórnejšom prašnom ihrisku medzi schátranými budovami. Tie sa stali zátiším začiatkov jeho ligotavej kariéry. Hral sa na Zidana či Ronaldinha. A o dva roky dostal prvú šancu. Chytil sa jej tak, že sa podľa mnohých stal favoritom na zisk Zlatej lopty.

"Hrá celoplošne a je typom skromného futbalistu, ktorý neváha prihrať lepšie postavenému spoluhráčovi. V ostatných sezónach boli Ronaldo a Lionel Messi jednoznačne najlepšími hráčmi. Tento rok je ním však Salah. Ak Liverpool vyhrá, cena by mala byť jeho,” myslí si pred finále Ian Rush.

Liverpoolsky entuziazmus však krotí Klopp.

"Mo má fantastickú sezónu, ale tých mal Cristiano tak 15 a strelil asi 47-tisíc gólov. Skrátka šialené čísla. Prečo porovnávame? Ani Pelého nikto s nikým neporovnával. Užívajme si Messiho a Ronalda. A samozrejme finále,” hovorí nemecký kouč.

Namiesto tréningu pôst

Individuálna cena – nech sú jej lesk a prestíž akokoľvek veľké – pôjdu na Olympijskom štadióne v Kyjeve bokom. Takmer 70-tisíc divákov bude zaujímať jediné. Kto zdvihne nad hlavu trofej pre víťaza Ligy majstrov.

"Od prvého dňa v Liverpoole som veril, že sa dostaneme až do finále tejto súťaže. Vidíte, podarilo sa. Je to iba hra, ale sme tu a zabojujeme o víťazstvo. Každým kolom sme sa zlepšovali a dosiahli veľký úspech. Všetci sa tešíme a sústreďujeme na jediný cieľ. A či to bude súboj Ronaldo – Salah? Nemyslím si. Nebudeme myslieť na seba. Obaja chceme pomôcť tímu k víťazstvu,” komentuje Salah.

Mohamed Salah v šanci. Foto: TASR/AP, Martin Rickett
Anglicko futbal 36. kolo Liverpool Stoke City Sahah Mohamed Salah v šanci.

Egyptská hviezda s obľubou tvrdí, že kvalitného futbalistu z neho urobil nielen tréning, ale aj moslimská viera. Tá sa drží striktných pravidiel, ktoré veriaci musia dodržiavať. Salah nie je výnimka a nič na tom nezmení ani najdôležitejší zápas v jeho kariére.

"Viera mi veľa dala, vďaka nej som silnejší. Nebojte sa o mňa, budem pripravený,” poukazuje 26-ročný krídelník na práve prebiehajúci sviatok Ramadán. V jeho priebehu sa musia moslimovia napríklad zdržiavať sexuálneho života či jesť až po západe slnka. Ten je v Kyjeve naplánovaný približne polhodinu pred výkopom.

"To mu na doplnenie bateriek bude stačiť,” verí Klopp. Nič iné mu nezostáva…

Podobný Messimu

Kým Liverpool sa opiera o 13 rokov starú spomienku, Real Madrid žije prítomnosťou. Patrí mu. V najprestížnejšej klubovej súťaži – teraz i predtým – niet mužstva, ktoré by svoju silu demonštrovalo takým dominantným spôsobom. Dvanásť triumfov, tri v ostatných štyroch ročníkoch.

Čísla neklamú a aj tie Ronaldove sú znovu impozantné. Niet pochýb o tom, že 33-ročný Portugalčan bude opäť stopercentne pripravený zažiariť. Tak, ako vo väčšine veľkých zápasov. Zbožňuje ich. Podobne ako Salaha.

Cristiano Ronaldo. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Bayern Mníchov, Real Madrid Cristiano Ronaldo.

"Páči sa mi, čo predvádza. Je to skvelý hráč s obrovskou kvalitou. Je podobný Messimu. Nedávno som čítal, že som jeho inšpiráciou, čo ma uchvátilo. Je iným hráčom ako ja. On hrá ľavačkou, ja pravačkou. Ja som vyšší a hrám hlavou. Salah má fantastickú sezónu, ale to aj my. Viac ukáže sobota,” tvrdí Ronaldo.

S pribúdajúcim vekom sa pred každou sezónou objaví niekto, kto začne spochybňovať jeho schopnosť pomáhať Realu k zisku trofejí. Aj teraz rodák z Madeiry umlčal kritikov a potvrdil, že nepatrí do starého železa. Posun z krídelnej pozície do úlohy hrotového útočníka mu prospel.

"Momentálne sa cítim na 23 rokov. Mám pred sebou ešte veľa sezón. Možno budem hrať do 41 rokov. Cítim sa v pohode, som šťastný. Nesťažujem sa a neviem sa dočkať finále. Sme hladní po ďalšej trofeji i historickom zápise,” pripomína Ronaldo.

Nevymenil by ho

Hviezda Madridčanov poukazuje na dôležitý fakt. Ak by Real na Ukrajine uspel, stal by sa prvým mužstvom v novodobej ére Ligy majstrov (datuje sa od sezóny 1992/93), ktorý vyhral trikrát v rade.

Futbalisti Realu Madrid po tréningu na... Foto: SITA/AP, Darko Vojinovic
Kyjev, Real Madrid, tréning Futbalisti Realu Madrid po tréningu na kyjevskom trávniku.

"Mám Ronalda a budem rozprávať iba o našich hráčoch,” reaguje na otázku, či by vymenil Ronalda za mladšieho Salaha, kouč Realu Zinedine Zidane.

Bývalý skvelý stredopoliar ukazuje svoj potenciál aj ako kormidelník. Pravda, s takým mužstvom a jedným z najlepších hráčov ostatných rokov je to o niečo jednoduchšie.

"Ronaldo je hráčom dôležitých momentov. Niektorých tá ťarcha zlomí a trpia poď ňou, ale jemu dodáva silu. Preto je najlepší. Čím viac ho kritizujete a podceňujete…buďte s tým opatrní. Len si pozrite, čo všetko už vyhral. Sme Real, sme hladní a vždy chceme niečo viac. Inak to nebude ani v Kyjeve. Veríme, že po ofenzívnom divadle sa budeme radovať do tretice my,” dopĺňa Zidane.

Sobotňajší večer môže znovu patriť jeho slávnemu zverencovi. Alebo mu miesto pod svetlami reflektorov ukradne drobný faraón z Liverpoolu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #FC Liverpool