Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Liverpoolska modla: Istanbulský zázrak sa môže zopakovať

Najzaujímavejšie a najemotívnejšie. Také bolo podľa Rafaela Beníteza instanbulské finále futbalovej Ligy majstrov v sezóne 2004/2005. Zmenilo mu život. Totálne.

24.05.2018 16:01
TURKEY CHAMPIONS LEAGUE FINAL Foto:
Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard dvíha nad hlavu trofej Ligy majstrov po vyhratom finále nad AC Miláno vo finále sezóny 2004/05.
debata

„Vidíš toho chlapíka? Vieš kto to je?“ opýtal sa Benítezov priateľ jedného zo strážcov hotela. Netušil, iba pokrčil ramenami. „Tento muž je liverpoolsky boh,“ vysvetľoval kamarát zmätenému mužovi, ktorý ich zakrátko pustil na obrovskú párty.

Šampanské tieklo potokom, dym z cigár zaplnil miestnosť. Oslavovalo sa vo veľkom. Nečudo – Liverpool získal trofej Ligy majstrov po viac ako dvoch dekádach. A zajtra by si radosť rád zopakoval. Čeliť bude ďalšiemu elitnému súperovi – Realu Madrid.

Akoby niekto zomrel

Nad Liverpoolom sa v hlučnom Istanbule nieslo ťaživé ticho. Nič nevychádzalo v jeho prospech. Hráči by sa najradšej od hanby a sklamania prepadli pod zem. Prvý polčas súboja o večnú slávu proti AC Miláno zbabrali na plnej čiare.

„Traoré, sprcha. To boli prvé dve slová, ktoré Benítez povedal po príchode do šatne. Bez vysvetlenia a pripomienok k prvému polčasu. Potom sme sedeli na svojich miestach. Zavládlo absolútne ticho. V takých situáciách sa vždy niekto ozval. Teraz to však vyzeralo, akoby niekto zomrel. Mali sme sklonené hlavy a v myšlienkach blúdili výčitkami, že po desaťtýždňovej príprave na možno najväčší zápas našich životov prehrávame po polčase 0:3,“ spomína na prvú časť jedného z najväčších futbalových obratov v dejinách Vladimír Šmicer pre bezfrazi.cz.

Senzačný triumf Liverpoolu vo finále LM 2004/05 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Tisícky fanúšikov oslavovali v Liverpoole...

Podsaditý kouč premýšľal, čo môže s duelom ešte urobiť. Mal pred sebou neľahkú úlohu. Zneistiť jedno z najlepších mužstiev tej doby a narušiť jeho herný plán eliminovaním Kaká. Na náročnú úlohu si vybral Dietmara Hamanna.

„Všetko bolo proti nám a ja som musel s lámanou angličtinou mužstvu predniesť motivačnú reč. Poslal som hore Hamanna, aby sme zastavili Kaká a dali priestor Gerrardovi. Začali sme hrať na troch obrancov a všetko sa zmenilo. Milánčania mali ohromnú kvalitu a my zasa nezlomnú vieru. Postupne sme sa im vyrovnali a nakoniec sme boli aj lepším mužstvom,“ opisoval historické minúty Benítez pre Independent.

Jeho mužstvo hodilo katastrofálnych 45 minút za hlavu a dotiahlo duel do jedenástkového rozstrelu. V ňom kraľoval „tancujúci bohatier“ ako brankára Jerzyho Dudeka ospevovali poľské médiá. Nikdy predtým podobné veci na bránkovej čiare neskúšal. Zlatú radu Jamieho Carraghera, ako zneistiť hviezdy súpera, poslúchol bez váhania.

„Dosiahli sme niečo veľké. Všetci hovoria o Istanbulskom zázraku, ale mužstvo, ktoré bude bojovať v Kyjeve proti Realu to tiež môže dokázať. My sme mali Gerrarda, Alonsa či Hamanna. Hráči tvrdo makali, mali sme vyvážené mužstvo. AC sa zasa opieralo o Pirla, Kaká – futbalistov obrovskej hodnoty. Tých má aj Klopp. Pozrite na Salaha, Firmina či Maného. Za 20 miliónov libier, ktoré som mal vtedy k dispozícii na prestupy, som nemohol na trhu veľmi vyskakovať. Tento tím je lepší,“ porovnáva Benítez súčasný a vtedajší káder The Reds.

Klopp je idolom

Rodák z Madridu rád spomína na poltucet sezón, ktoré pri rieke Mersey strávil. Po víťazstve v Lige majstrov získal európsky aj anglický Superpohár a FA Cup. V červenej časti Liverpoolu patril medzi modly.

„V prvom momente som si neuvedomil, že sa všetko zmení. O dva-tri dni som to pocítil po prvý raz a neustalo to doteraz. Išiel som pre dcéry do školy a ostatné deti začali spievať moje meno. Istanbul všetko zmenil. Hocikto sa v meste chce rozprávať práve o tom finále. Na ulici, v kaviarni i vo vlaku. Na niečo podobné sa môže chystať aj Klopp. Už teraz je ďalším liverpoolskym idolom. V Dortmunde ukázal, že vie vyhrávať aj na najvyššej úrovni. Možno nadišiel jeho čas,“ odkázal svojmu nástupcovi Benítez.

Úspech v Anglicku i na európskej scéne mu otvoril bránu do ďalších popredných klubov. Skúšal to v Interi Miláno, Chelsea aj Neapole. Nakoniec mu prišla aj ponuka, ktorú túžobne očakával. Z klubu, v ktorom futbalovo aj trénersky vyrastal.

Benitézovi sa ozval Real Madrid. Napriek tomu, že v 25 dueloch prehral iba trikrát, fanúšikom ani vedeniu sa nepáčil herný prejav. Po pol roku ho na lavičke nahradil Zinedine Zidane, ktorý v ukrajinskej metropole povedie Madridčanov k tretiemu prvenstvu v klubovej súťaži číslo jeden v rade.

„Bude sivá. Nebudem nikomu fandiť,“ odpovedal novinárom na otázku, akú farbu bude mať jeho košeľa počas finále. Benítez favorita nemá. Každé z mužstiev má zbraň, ktorou môže súpera zaskočiť.

„Rýchlosť a intenzita hráčov Liverpoolu je ohromujúca. Môžu súperovi narobiť veľké problémy. Real však má kvalitu, skúsenosti a je majstrom tejto súťaže. Bude to veľmi zaujímavý súboj. Uvidíme dve mužstvá s veľkou vášňou a chuťou vyhrať. Nebude núdza o vysoké napádanie, centre ani rýchle protiútoky. Kto sa lepšie vyrovná s dynamicky meniacim sa obrazom hry, uspeje,“ zatipoval si terajší kouč Newcastlu United.

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Rafael Benítez