Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdiv a rešpekt. Klopp sa teší, že nemusí brániť Zidana

Ich cesty sú rozličné, ale cieľ zostáva rovnaký. Vyhrať sobotňajšie finále futbalovej Ligy majstrov.

23.05.2018 09:00
Jürgen Klopp Foto: ,
Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp sleduje svojich zverencov počas tréningu.
debata

Ich cesty sú rozličné, ale cieľ zostáva rovnaký. Vyhrať sobotňajšie finále futbalovej Ligy majstrov.

Jeden postáva pri postrannej čiare so stoickým pokojom. Nech jeho mužstvu hrozí čokoľvek, málokedy pohne brvou. Pokoj prenáša na svojich zverencov. Podobne ako v časoch, keď sťa líder Realu Madrid či Juventusu Turín ťahal spoluhráčov k úspechom.

Druhý nevyčerpateľnou energiou pozdvihol všetky tri zapadnuté futbalové kúty, v ktorých pôsobil. Entuziazmom si získal obdiv fanúšikov, hráčov i konkurentov. Hoci toho na zelenom trávniku nedosiahol toľko ako jeho najbližší sok, trénerskému remeslu rozumie nemenej dobre ako on.

Zinedine Zidane tlieska svojim hráčom. Foto: SITA/AP, Matthias Balk
Bayern Mníchov, Real Madrid Zinedine Zidane tlieska svojim hráčom.

Zinedine Zidane a Jürgen Klopp budú z lavičiek dirigovať najsledovanejší zápas klubovej sezóny 2017/18. Real Madrid má šancu na víťazný hetrik, Liverpool by sa po trinástich rokoch znovu rád poláskal s trofejou pre víťaza ligy šampiónov.

„Ešte šťastie, že nebudeme hrať proti sebe. Brániť a strážiť ho? Uf, to by bolo poriadne náročné. Som veľmi rád, že mojou úlohou bude iba poslať hráčov na ihrisko, aby bojovali proti tímu, ktorý má dva triumfy v rade. Viac ani netreba dodávať. Vedie ho muž, ktorý patril k piatim najlepším hráčom histórie a ukazuje to aj ako tréner. Obdivoval som ho ako hráča a rešpektujem ho ako kolegu. Je neuveriteľné, čo s Realom dokázal. Teším sa na krásnu výzvu proti futbalovej legende,“ zložil kompliment trénerskému rivalovi i jeho hráčom Klopp.

Jeho chvála je na mieste. Real sa dostal do finále po impozantnej jazde. Na ceste do Kyjeva vyradil francúzskeho, talianskeho aj nemeckého šampióna. Napriek nevydarenému ligovému ročníku ukázal, že Liga majstrov je súťažou, v ktorej ťažko hľadá premožiteľa. Veď v ostatných piatich sezónach sa po štvrtý raz dostal do finále. Zatiaľ nezaváhal.

„Tento klub má viac trofejí za víťazstvo v Lige majstrov než ktorýkoľvek iný. V La Lige sme prežili náročné časy, ale tu sme ukázali stabilné výkony. Iba tie vám zaistia úspechy. Vďaka nej sme vyradili Paríž Saint-Germain, Juventus aj Bayern. To niečo znamená,“ zamyslel sa Zidane.

Real vstúpi na trávnik Olympijského štadióna v Kyjeve v pozícii favorita. Nečakaný finalista, ktorý ofenzívnou silou naháňa strach, však nechce byť len do počtu. Opiera sa o tímového ducha, charizmatického kouča i silnú spomienku.

„Každý, kto miluje futbal, vie, čo znamená Istanbul 2005,“ pripomenul Klopp zázračný obrat Liverpoolu vo finále proti AC Miláno z 0:3 na víťazstvo 4:3 po penaltách. „Nevieme sa dočkať toho humbugu, bude to špeciálne. Verím, že si po záverečnom hvizde nebudeme iba meniť dresy a podávať ruky. Chceme ďalšiu radostnú spomienku,“ uzavrel Klopp.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Jürgen Klopp #Zinedine Zidane